Tamamen yerli! Dünyada sadece 8 ülke yapıyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye'nin dünyada tünel delme makinesi üreten 8 ülkeden biri olduğunu belirterek, "Şimdi hedefimiz İstanbul'da yapacağımız 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nde 16,8 metre çapında tünel delme makinesi kullanmak." dedi.
Arslan ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, E-Berk Makine ve Metalurji AŞ'nin ürettiği Türkiye'nin ilk yerli tünel açma makinesinin tanıtımı dolayısıyla Anadolu Organize Sanayi Bölgesinde düzenlenen törene katıldı.
Arslan, burada yaptığı konuşmada, eskiden kazma kürekle delinen tünellerin betonarme kısmı için günlerce uğraşıldığını hatırlatarak, "Tünel açma makinesi adeta bir fabrika. Ön tarafta kesici ve delici takımlar olsa da, geriye doğru 80-100 metreyi bulan bir fabrika gibi. Bir taraftan tüneli deliyorsunuz, aynı zamanda daha önce hazırladığınız beton segmentleri getirip yerleştiriyorsunuz, arkasına beton enjekte ediyorsunuz. Böylece, bu makine için 45 dakika ile 1 saat arasında birer metrelik segmentleri yerleştirerek, hem kazıyıp hem imalatı bitirip ilerliyorsunuz." diye konuştu.
Tünel açma makinesinin Türkiye'deki birçok projede kullanıldığını anlatan Arslan, "Şimdi hedefimiz İstanbul'da yapacağımız 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nde 16,8 metre çapında tünel delme makinesi kullanmak. Bunları her projede özel olarak sipariş etmek zorundasınız. Tünelin çapı ve zeminin yapısı gereği özel olarak imal ettiriyorsunuz. Bugün dünyanın 8. tünel delme makinesi üreten ülkesi haline geldik." ifadelerini kullandı.
Ekonominin ve ülkenin büyümesi için sanayi, endüstri ve ticaretin büyümesi gerektiğine dikkati çeken Arslan, "Bunun olmazsa olması ulaştırma koridorlarının tamamlanmasıdır. Asya'dan Avrupa'ya ve Londra'dan Pekin'e Türkiye üzerinden giden orta koridoru sadece kara değil, deniz ve hava yollarıyla da tamamlamak gerekiyor. Onun için son 15 yılda katettiğimiz ciddi mesafe var. Bununla yetinmeden çok daha fazlasını yapmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.
Arslan, bir ilki gerçekleştirerek tünel delme makinesi yapan şirkete düşen sorumluluğun, bununla yetinmemek olduğunu dile getirerek, "Yakın zamanda 8 metre çapında tünel delme makinesi planlamaları var. Bu konuda Cumhurbaşkanımızla, Başbakanımızla ve hükümetimizle her türlü desteği vermeye hazırız. Bu destek, ülkemizin sanayisine ve büyümesine, dolayısıyla insanımızın refahının, kalkınmışlığının ve yaşam kalitesinin artırılmasına verilen bir destek olacaktır." dedi.
"İhracata verilen destek üç katına çıkacak"Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Türkiye'nin önümüzdeki dönemde 200 milyar dolarlık yatırım yapacağına işaret etti. Türk müteahhitlerinin dünyanın birçok yerindeki işlerde kullandıkları makinelerinin Türk malı olması halinde sıfır faizli Eximbank kredisi verildiğini belirten Zeybekci, projenin tamamlanmasının ardından da ödemenin yapıldığına dikkati çekti. İhracata verilen desteğin bu yıl en az üç katına çıkacağının altını çizen Zeybekci, 2016'da yaşanan sıkıntılara rağmen yatırım teşvik sisteminin revize edildiğini söyledi.Verilen teşvikler hakkında bilgi veren Zeybekci, "Türkiye, dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemine sahip." dedi.- Makine, Ergene Projesi’nde kullanılacakE-Berk Makine ve Metalurji AŞ tarafından üretilen 3,25 metre çapında, 92 metre boyunda, 175 ton ağırlığında ve 800 KVA gücündeki Milli Tünel Açma Makinesi, Tekirdağ'da Ergene Derin Deşarj Tünel ve Arıtma Projesi’nde kullanılacak.Proje sayesinde Ergene Nehri’nin temizlenmesiyle sağlanacak katkının yanı sıra, Çorlu ve Ergene bölgesindeki 9. Organize Sanayi Bölgesinin arıtma sorunu da tamamen çözülecek. Ayrıca söz konusu makinenin üretimi, yıllık 250 milyon avroluk ithalatın önüne geçecek.