Talih kuşu için büyük yarış
Özelleştirme kapsamındaki Milli Piyango 500 milyon dolarlık cirosuyla dev holdinglerin ağzını sulandırıyor
Milli Piyango'nun özelleştirilmesiyle yerli ve yabancı çok sayıda büyük firma ilgileniyor. Milli Piyango'nun özelleştirilmesine dönük çalışmaların başlamasıyla birlikte yurt içi ve yurt dışından birçok firma gerek Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, gerekse Özelleştirme İdaresi Başkanlığı nezdinde çeşitli girişimlerde bulundu. Firmalar, piyangonun özelleştirilmesi konusunda yetkililerden bilgi aldı ve bu özelleştirmeyle ilgilendiklerini belirtti.
Kimler ilgileniyor?
Yetkililer, Milli Piyango'nun özelleştirilmesi konusuna ilgi gösteren firmalar arasında yurt içinde Oyak, Koç, Doğuş ve Sabancı gruplarının da olduğunu bildirdi. Milli Piyango'nun özelleştirilmesine yurt dışından da Yunan Piyango işletmesinin yanı sıra italyan Sisal Group, İngiliz Camelot, Fransız Scientific Games ve ABD'li Gtech Corp. gibi dev firmalar ilgi gösteriyor.
Bir yılda satılır
Bu arada Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak, piyangonun özelleştirilmesi işleminin 1 yıl içinde tamamlanabileceğini söyledi. Balak, yaptığı açıklamada, özelleştirmeye olanak sağlayan yasal düzenlemenin ardından danışman firma seçimi için ihaleye çıkılacağını, danışman firmanın belirlenmesinin ardından da değer tespit çalışmalarının yapılacağını belirtti.
Yine özelleştirme prosedürü çerçevesinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Milli Piyango idaresi, Maliye ve Hazine temsilcilerinden oluşacak 5 kişilik bir komisyon oluşturulacağını kaydeden Balak, bu komisyonun ihale şartnamesini hazırlayacağım, daha sonra da belirlenen takvim içinde ihaleye çıkılacağını vurguladı. Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü, "Bizim değerlendirmelerimize göre, Milli Piyango'nun özelleştirilmesi işlemi bir yıl içinde tamamlanır. Gelecek yıl bu zamanlar, satış bitmiş olur" dedi.
Gerek yurt içi, gerekse yurt dışında piyangonun özelleştirilmesine büyük ilgi gösterildiğini ifade eden İhya Balak, bütün amaçlarının özelleştirmeyi, kurumun hak ettiği değer üzerinden yapabilmek olduğunu ifade etti. Balak, şöyle devam etti: "Bunun için lisans devrine olanak veren tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında bir önerge ile lisans satışının yanı sıra daha farklı bir modelle özelleştirmenin de yolu açıldı. Bu çerçevede eğer lisans satışından umulan, beklenen gelirin elde edilemeyeceği görülürse, alternatif bir model uygulamaya girecek.
Halka arz da olur
Buna göre, Bakanlar Kurulu Kararı ile Milli Piyango için özel bir şirket, bir çeşit KİT oluşturulacak. Oyunların lisans hakkı oraya devredilecek ve bu şirket talih oyunlarını oynatacak. Daha sonra da hisse satışı ya da hisselerin halka arz edilmesi yoluyla piyangonun özelleştirmesi söz konusu olabilecek. Lisans devri olmuyorsa bu yolla özelleştirmeye gidilecek."
Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü, lisans devri ya da diğer yolla özelleştirme yapılırken, idarenin düzenleyici ve denetleyici kurum olarak çalışmalarını sürdüreceğini de söyledi. Çok ciddi bir düzenleme ve denetim yapmadan Milli Piyango'nun özelleştirilmesinin ileride sıkıntı yaratacağına dikkat çeken Balak, bu tür aksaklıkların önünü önceden keseceklerini belirtti.
Piyango değil sanki darphane
Milli Piyango, 1998-2002 dönemini kapsayan son 5 yılda, 1 katrilyon 565 trilyon 444 milyar liralık satış gelirine ulaştı. Döviz bazında ise talih oyunlarından kurumun kasasına, 1 milyar 744 milyon 699 bin dolar girdi. Böylece Milli Piyango İdaresi son 5 yılda, organize ettiği Milli Piyango, Sayısal Loto, Şans Topu, 10 Numara ile Kazı Kazan gibi şans oyunlarından 2 katrilyon 965 trilyon 988 milyar lira hasılat elde etti. Piyangonun şans oyunlarında bir yılda dönen para, ortalama 600 trilyon lira olarak belirlendi. Bu tutar, brüt satış tutarının içinde yer almayan vergi ve fonlarla birlikte 800 trilyon lirayı aştı.
Talih kuşu ile 1998-2002 döneminde, vatandaşın cebine 1 katrilyon 705 trilyon 181 milyar lira girdi. Aynı dönemde Milli Piyango'nun şans oyunlarından kamuya da 1 milyar 116 milyon 259 bin dolar kaynak aktarıldı. Son 5 yılda 367 milyon 48 bin dolar kâr elde eden Milli Piyango'nun, böylece yıllık ortalama kârı 73 milyon 410 bin dolara geliyor. Geçen yıl net kârı 156 trilyon 966 milyar lira olan Milli Piyango, kârlılıkta birçok bankayı da geride bıraktı.