Şampiy10
Magazin
Gündem

Taksidi by-pass etmeden 4 milyar TL ciroya çıkacak

.

ABONE OL
Vatan Haber

Teknosa, kredi kartına getirilen taksit sınırlamasına rağmen 2014 yılında yüzde 33 oranında büyüyerek, cirosunu 4 milyar liraya çıkarmayı ve 1.500 yeni istihdam hedefliyor.

Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye’nin ekonomik büyümesinde aşağı yönlü, kurlarda, faizlerde ve enflasyonda ise yukarı yönlü risk ihtimali olduğunu belirterek, “Ancak bunlar konjonktürel gelişmeler. Sabancı Topluluğu olarak Türkiye’nin potansiyeline ve dinamizmine inancımız tam. Bu nedenle de şirketlerimizin 2014 hedeflerinde herhangi bir revizyon yok” dedi.



Teknosa’nın hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda konuşan Dinçer, Türkiye için 2014’ün belirsizliklerle dolu zor bir yıl olacağını söyledi. Dinçer, Türkiye perakende sektöründe 2014’te yüzde 15’lik büyüme beklediklerini, bununla beraber teknoloji ürünleri pazarında zorlayıcı gelişmelerin olacağını söyledi. Dinçer, taksit sayısının sınırlanmasının sektörde olumsuz etkileri olacağını, ancak bu durumun yılın ortalarına doğru yeni bir dengeye kavuşacağını kaydetti.

1.500 yeni istihdam

Haluk Dinçer, “Yüzde 27 büyüyen Teknosa 2013 yılını 3 milyar lira ciro ile kapattı. Teknoloji perakende pazarının yüzde 38’ine sahip olduk. 2014’te ise satış alanımıza yaklaşık 30 bin metrekare ekleyip, 1.500 yeni istihdam oluşturmayı ve yıl sonunda 4 milyar liralık ciro büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyoruz” dedi. Dinçer, Teknosa’nın 2012 yılında halka açılırken 7.75 lira olan hisse değerinin, 2013 yılında yüzde 69’luk artışla 12.75 liraya ulaştığını kaydetti.

Teknosa Genel Müdürü Necil Oyman ise Türkiye’de tüketici elekroniği pazarının 2013’ü yüzde 23 büyüme ile kapattığını, 2014 yılında ise yüzde 8’lik bir büyüme beklediklerini aktararak, “Teknosa’da 2013 yılında 2012’ye göre akıllı telefon cirosu yüzde 114, tablette de yüzde 192 seviyesinde bir büyüme yakaladı” dedi.

“Taksit sınırı sonrasında hediye kartı gibi by-pass yöntemlere nasıl bakıyorsunuz?” sorusuna Necil Oyman, şu yanıtı verdi:

By-pass çözüm değil

“Sektörün çözümünün bu olmadığını düşünüyoruz. Biz 1 Şubat’tan itibaren özellikle cep telefonu satışında sıfır taksitle söylenen kuralları uyguluyoruz.”

Geçen yıl Ocak ayında sattıkları cep telefonu sayısının Ocak 2014’te yüzde 125 arttığını aktaran Oyman, yeni düzenlemelerin cep telefonu satışlarında durgunluk yarattığını ancak Mart’ta yeniden artışın yakalanacağını düşündüklerini söyledi. Teknoloji marketlerinin cep telefonuna taksit yapamadığını, ancak GSM operatörlerinin kontrat, sözleşme ya da taahhütle taksitli cep telefonu satabildiklerini belirten Oyman, “Bu durum haksız rekabete yol açıyor” dedi.

60 milyon liralık ‘çoklu kanal’

Teknosa, perakendenin geleceği olan çoklu kanal yapılanması için 60 milyon TL tutarında yatırımı hayata geçirecek. Haluk Dinçer, Teknosa’nın 2014 yılında dijitalleşmenin sağladığı olanaklarla bütün kanalların entegre çalışmasına imkan veren çoklu kanal stratejisine odaklanacağının altını çizdi. Geçen yılki yatırımlarının yüzde 31 artışla 55 milyon liraya ulaştığına işaret eden Teknosa Genel Müdürü Necil Oyman ise “Evrensel ifadesiyle çoklu kanal perakendeciliği, dijitalleşmenin getirdiği imkanlarla bütün kanalların entegre çalışmasını sağlıyor, müşteriyi kanal bağımlı yapıdan marka bağımlı hale getiriyor, sadakati artırıyor. Teknosa müşterilerinin eğilimlerinden aldığımız veriler bizim bu anlamda yaptığımız yatırımların çok isabetli olduğunu destekliyor” dedi. Oyman, şöyle devam etti: “Tüketicilerin yüzde 60’ının mağazaya gitmeden önce almayı düşündüğü ürüne web site mizden baktığını tespit ettik. Ayrıca, çoklu kanalda alışveriş yapan müşterilerin yıllık cirosu, tek kanalı tercih edenlerin cirosunun 3 katı olurken, alışveriş sıklığı ise 2 katına çıkıyor. Çoklu kanal yapılanmasında müşterilerimiz internetten sipariş ettiği bir ürünü mağazadan alabilirken, aynı şekilde mağazada tüm satış sonrası hizmetlerden yararlanabiliyor.”

17 Aralık sonrası hedefleri koruduk

Haluk Dinçer, bir soru üzerine, 17 Aralık sürecinde yaşananlara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“17 Aralık süreci ülkede bir siyasi belirsizlik yarattı ve ülkenin risk primini artırdı, bu da kurlara ve faizlere yansıdı. Halen de bu belirsizlik sürüyor. Bunun pazara etkisine yönelik herhangi bir tahminde bulunmamız mümkün değil. Bir belirsizlik içerisinde işlerimiz yöneteceğiz. Bütçe hedeflerimiz bu belirsizliklerin ortaya çıktığı dönemden önce yapıldı. Şu an şirketlerimizin bütçe hedefleri aynen korunuyor. 17 Aralık’tan sonraki dönemdeki dalgalanmalar ve belirsizlikler dolayısıyla hedeflerimizi revize etmiş durumda değiliz; bir dönem geçmesi ve tam olarak ne olduğunu anlamamız lazım.”

Diğer Haberler

  1. Antalya'da su basan yerlerde temizlik ve tahliye çalışması: Muz seralarında çürüme tehlikesi
  2. Toplu ulaşımda yeni dönem! Taksi, dolmuş ve otobüslerde zorunlu olacak
  3. Fenomenlerin yasa dışı haksız kazançları mercek altında
  4. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  5. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  6. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  7. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  8. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  9. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  10. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.