Şampiy10
Magazin
Gündem

Tahvil ihalesi ile kira sertifikası satışı başlıyor! Kira sertifikası nedir, ödemeler nasıl yapılacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı duyurdu! Devlet tahvili ve kira sertifikası satış ihalesi yapılacak. Yatırımcı kira sertifikası ve tahvil ihalesi ile ilgili bilgileri araştırıyor. Peki, Kira sertifikası nedir, nasıl alınır? Tahvil nedir, tahvil ihalesi ile kira sertifikası satışı nasıl yapılacak? Kira sertifikası kaç yıllık? İşte detaylar…

ABONE OL
Vatan Haber

Hazine ve Maliye Bakanlığı devlet tahvili ve kira sertifikası satış ihalesi düzenleyecek. Takvime göre, tahvil ihalesinde 7 yıl (2520 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, değişken faizli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. Kira sertifikası ihalesinde ise 6 ayda bir kira ödemeli 10 yıl (3640 gün) vadeli sertifikanın doğrudan satışı gerçekleştirilecek.

KİRA SERTİFİKASI NEDİR?

Kira sertifikaları, varlık kiralama şirketlerince, kendi nam ve sertifika sahiplerinin hesabına ve yararına, satın almak veya kiralamak suretiyle devralınan varlıkların finansmanını sağlamak amacıyla düzenlenen ve sahiplerinin bu varlıklardan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan menkul kıymetlerdir. Kira sertifikası, Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketi (HMVKŞ) tarafından ihraç edilecek.

KİRA SERTİFİKALARININ ÖZELLİKLERİ

Kira sertifikalarının genel özellikleri şu şekilde,

- Kira sertifikaları doğrudan satış yöntemi ile ihraç edilecektir.

- TL cinsi kira sertifikalarının her biri nominal 100 TL değerinde olacaktır.

- Kira sertifikaları 6 ayda bir kira ödemeli olarak ihraç edilecektir.

- Kira sertifikaları, Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasasında işlem görecektir.

- Kira sertifikaları, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu uygulamasında teminat olarak kabul edilecek ve Hazinece satılan Milli Emlak bedellerinin ödenmesinde kabul edilecektir.

- Kira sertifikaları, mevcut vergi mevzuatına tabi olup Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67 nci maddesi uyarınca vergilendirilecektir.

- Kira sertifikalarının gösterge niteliğindeki fiyatları günlük olarak Resmi Gazete’de yayımlanacaktır.

- HMVKŞ, kiraya verdiği taşınmazları gerekli ve faydalı gördüğünde eş değeri bir varlık ile takas, satın alma ve satma gibi yollarla tasarrufa yetkilidir.

-  İhraçta kazandığı halde, yükümlülüğünü kısmen veya tamamen yerine getirmeyen katılımcı en az 4 doğrudan satışa yüzde 20 teminatla katılmak zorundadır. Yüzde 20 teminatla ihraca gelen katılımcı, ihraçta kazandığı tutarın ardından teminatın üzerine yatırması gereken tutarı yatırmadığı takdirde, sonraki ihraçlara yüzde 100 teminatla katılmak zorundadır.  Yükseltilmiş teminatla en az 4 ihraca katılımın ardından Müsteşarlığın uygun görüşü ile ihraçlara katılım tekrar teminatsız olarak gerçekleşir.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.