Şampiy10
Magazin
Gündem

Şubat ayı 29 çekti de nihayet ihracat arttı

İhracat 14 ay sonra artıya geçerek Şubat’ta % 3.1 yükseldi. Bunda Şubat’ın 29 çekmesi etkili oldu. TİM Başkanı Büyükekşi, “1 günlük fazlalık olmasaydı % 1 düşebilirdi” dedi

ABONE OL
Vatan Haber

13 ay üst üste düşen ihracat, 29 çeken Şubat ayıyla bu trendi kırmayı başardı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.1 artışla 10 milyar 790 milyon dolar oldu. Yılın ilk 2 ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16.9 düşüşle 20 milyar 387 milyon dolara geriledi. Son 12 aylık ihracat yüzde 10.8 azalarak 139 milyar 735 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Otomotiv lider

Şubat ayında 1 milyar 985 milyon 994 bin dolarlık ihracata imza atan otomotiv endüstrisi, en fazla ihracatın gerçekleştirildiği sektör oldu. Bu sektörü 1.4 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1.1 milyar dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti. En fazla ihracat artışını yüzde 41.4 ile savunma ve havacılık sanayii yakaladı. En fazla daralan sektör yüzde 26.2’yle fındık ve mamülleri olarak kayıtlara geçti. Yüzde 22.8’le gemi ve yat ile yüzde 20.3’le çelik sektörleri de ihracatı en fazla daralan sektörler arasında yer aldı.

Almanya 1’inci pazar

Bu dönemde en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve Fransa şeklinde sıralandı. Almanya’ya ihracat yüzde 13.1 artışla 1.1 milyar dolar oldu. İngiltere’ye ihracat yüzde 4.5, Irak’a ihracat yüzde 5.8 azaldı. En yüksek ihracat artışı yüzde 46.8’le Ukrayna’da, yüzde 46.7’yle Mısır’da ve yüzde 39.9’la Yunanistan’da yaşandı.

1 gün fazlalık olmasaydı ihracat % 1 düşebilirdi

Şubat ayı ihracat rakamlarını Karaman’da açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin ihracatının 14 ayın ardından artışa geçtiğine işaret ederek, ihracatçının moral bulduğunu söyledi. Büyükekşi, Şubat ayının bir gün fazla çekmesinin ihracat rakamlarına etkisini değerlendirirken, bir günde 350-400 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, ihracata etkisinin de o kadar miktar olduğunu vurguladı. Büyükekşi, “Şubatta 1 gün fazlalık olmasaydı belki ihracat hiç artış göstermeyebilirdi veya yüzde 1 düşebilirdi” dedi. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da ihracatta artış dönemine girildiğini kaydetti.

Parite etkisi azalıyor 34 ülkeye sefer var

Kilogram bazında yüzde 26’lık bir artış olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, “Dolar, euro paritesinin geçen sene Türkiye’nin ihracatına yaklaşık 12.5 milyar dolar olumsuz etkisi oldu. Bunun baz etkisi de Şubat ayına düşen rakam 128 milyon dolar. Bazı aylarda 1 milyar dolar olumsuz etki yapıyordu. Baz etkisi şu anda gittikçe azalıyor” dedi. Dünya ekonomisinin yarısını oluşturan 34 ülkeye ticaret heyeti düzenlemeyi planladıklarını aktaran Büyükekşi, “Yeni pazarlarımız Uzakdoğu, Afrika, İran, Kuzey ve Güney Amerika olacak” dedi.

Diğer Haberler

  1. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara müjde! Harekete geçildi, af geliyor
  2. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda rekor!
  3. Dövizcilerden sahte dolar uyarısı! 50 dolarlık banknotlara dikkat!
  4. Elektrik sektörü Electricity Eurasia Fuarı’nda buluşacak
  5. Bitcoin 100 bin doları göremeden düştü
  6. Altında ince hesap dönemi! Düşüşle başladı
  7. Gabar Dağı’nda “çok özel” bir kutlama! Bakan Bayraktar: İç cephemizi çok güçlü hale getireceğiz
  8. Bakan Bayraktar açıkladı! Gabar'da hedef 70 bin varil
  9. Araç sahipleri dikkat! 1 Aralık'ta başlıyor, cezası var
  10. Antalya'da su basan yerlerde temizlik ve tahliye çalışması: Muz seralarında çürüme tehlikesi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.