Şampiy10
Magazin
Gündem

Şiddet İzleme Merkezi geliyor

Sabancı Vakfı projeye 1.7 milyon dolar ayırdı

ABONE OL
Vatan Haber

Sabancı Vakfı, kadınların insan haklarının geliştirilmesi konusunda 2015 yılı sonuna kadar destek vereceği yeni bir programa başlıyor. Vakfın 1.7 milyon liralık destek vereceği ‘Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı’, kadının toplumsal yaşam içindeki rolünü güçlendirmeyi, kadın hakları konusunda toplumsal bir bilinç yaratmayı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Sabancı Vakfı, kadınların insan haklarının geliştirilmesi konusunda 2015 yılı sonuna kadar destek vereceği yeni bir programa başlıyor. Vakfın 1.7 milyon liralık destek vereceği “Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı”; İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi (UN Women), Sabancı Üniversitesi ve Türkiye Belediyeler Birliği olmak üzere Türkiye’nin önde gelen kurumlarının işbirliğiyle 10 ilde yürütülecek. Sabancı Vakfı’nın 2006-2010 arasında desteklediği ortak programın devamı niteliğinde olan “Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı”, kadının toplumsal yaşam içindeki rolünü güçlendirmeyi, kadın hakları konusunda toplumsal bir bilinç yaratmayı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Seferberliğe ihtiyaç var

Türkiye’de gelinlerin yüzde 14’ü çocuk. Bu veri BM Nüfus Fonu tarafından açıklandı. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanması için Türkiye’de uzun süredir kız çocuklarının okullaşma oranın artırılması için çalışılıyor. Kadın yoksulluğu Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri. Sabancı Center’de Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın davetiyle projenin ikinci ayağını konuşmak için buluştuk. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de toplantıdaydı.

Öncelikle şunu yazmak isterim. 1980’lerden beri kadın hakları savunucularının söylediklerinin günümüzde kadın bakan tarafından dile getirilmeye başlanması olumlu bir gelişme. Evet, çok ama çok geride kaldık kadınlara ait her konuda. Kız çocuklarının eğitiminden kadına yönelik şiddete kadar çok ama çok fazla yol almamız gerekiyor. Türkiye’de kadının insan hakları dediğimiz anda eğitimden sağlığa ekonomiden şiddete kadar çok farklı alanlarda seferberliğe ihtiyaç var. İşte bu noktada Sabancı Vakfı’nın ve Güler Sabancı’nın uzun zamandan beri getirdiği bakış açısı ve desteği toplumsal bir dönüşü başlatmak için çok değerli adımlar.

Ne mi diyordu kadın hakları savunucuları? Toplumun her kademesinde eşit olarak yer almaktan bahsediyorlardı. İş yaşamından sağlık politikalarına her alanda kadın bakış açısına kadın politikalarına ihtiyaç olduğunu anlatıyorlardı. Dünkü toplantıda Güler Sabancı, “Toplumsal cinsiyeti gözeten bütçe” dedi.

10 pilot ilde başlayacak proje kapsamında her alanda toplumsal cinsiyeti gözeten bütçe yapılacak. Ayrıca her veriye toplumsal cinsiyet ayrımı yapılarak bakılacak. Güler Sabancı, bunu bir örnekle açıkladı. İngiltere’de toplu taşıma araçlarını kullananların yüzde 70’i kadınmış. Güler Sabancı, “İngiltere’de toplu taşımaya zam yapıldığında iktidar ya da yerel yönetim aslında kadınlara zam yaptığını biliyor. Biz bunu bilmiyoruz” diye konuştu.

Bakan Fatma Şahin de Türkiye’nin kadın hakları açısından dünya sıralamasında birçok alanda geri olmasına rağmen son yıllarda olumlu iyileşmelerin de olduğunu anlattı. Olumlu gelişmeleri görmekte zorlanıyoruz doğrusu. Evet anne ve bebek ölümlerindeki oranları hızla düşürdük ama kadına yönelik şiddette ve çocuk gelinlerde iyi bir gelişme yok. Bakan Şahin, “Şiddetin maliyetini de ölçeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Şiddet İzleme Merkezi geliyor

Şiddete uğrayan kadının işine gidemediğini, sağlık harcamalarının arttığını anlatan Şahin’in verdiği bilgilere göre, 10 ayda 20 konukevi açıldı şiddet gören kadınlar için. ‘Kadınlar neden hâlâ korunamıyor?’ sorusuyla sık sık karşılaştığını da anlatan Bakan, “Her kadına bir polis koruması vermek mümkün değil. Şiddet İzleme Merkezleri kuruyoruz. Her teknolojik olanak kullanılacak. Konukevlerinde kalan kadınlara her kaldıkları gün için asgari ücretin 30’da 1’i maddi destek sağlanıyor” dedi.

Hatırlatmakta yarar var, BM Genel Kurulu Türkiye, Kanada ve Peru’nun önerisiyle 11 Ekim’i Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan etti.

Bugün Dünya Kız Çocukları günü. Bu proje de bugün itibarıyla başlamış oldu. Takipçisi olacağız.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.