Siber teşvikler verdik
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Cumhuriyet tarihinde daha önce görülmemiş siber teşvik paketini getirerek ülke kalkınmasına destek olacak son derece kritik sektörlere olağanüstü imkanlar tanıdıklarını söyledi
Maliye Bakanlığı defterdarları, yıllık değerlendirme ve planlama çalışması için Erzurum’da toplandı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, Palandöken Kayak Merkezi’ndeki bir otelde düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bakanlık olarak geçen yıl birçok alanda çok önemli düzenlemelere imza attıklarını vurguladı.
Klasik anlamda maliye politikasının, kamu gelirlerinin toplanması, kamu harcamalarının yapılması, bütçe disiplininin hiçbir şekilde taviz vermeden devam ettirilmesi anlamına geldiğine işaret eden Ağbal, ancak maliye politikasının, para politikasıyla uyum içinde olarak ülkenin kalkınmasına, büyümesine uygun esneklikler geliştirmesi gerektiğini kaydetti. Ağbal şöyle konuştu:
10 yıl vergi yok
“Geçen sene ardı ardına uyulamaya koyduğumuz düzenlemelerle 2016’nın Mayıs ayından itibaren ekonomide görülen hareketlere bakarak ekonominin yukarı gitmesini sağlayacak birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. İlk olarak el attığımız alan, şikayet konusu olan damga vergi ve harç uygulamalarıydı. Mevzuatı gözden geçirdik. Üretim üzerinde maliyet oluşturan alanları tespit ettik. Çok önemli vergi indirimleri sağlayan düzenlemeleri hayata geçirdik. Yatırımlara da destek vermek için önemli inisiyatifler aldık. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde daha önce yapılmamış siber teşvik paketini getirdik. Türkiye’nin kalkınmasına destek olacak son derece kritik sektörlere olağanüstü imkanlar getirdik. Bir yatırımcı bir ürünü Türkiye’de üretirse 10 yıl boyunca kurumlar vergisi almayacağız. Teşvikte katkı oranlarını artırdık.”
Kamu, yüzde 15 pahalı dahi olsa 23 ilden ürün alacak
Cazibe Merkezleri Programı’na da değinen Ağbal, 23 ili kapsayan Cazibe Merkezleri Programı’nın önceki bölgesel teşvik programlarının ilerisinde, eşi, benzeri bulunmayan bir program olduğunu vurgulayarak, “Olağanüstü destekler, olağanüstü teşvikler veriyoruz” dedi. Ücretsiz arsa tahsisi, yatırımcının talebine uygun fabrika yapımı, yatırımın yüzde 70’nin devletçe karşılanması, cazip koşullu işletme sermayesi desteği, alım garantisi gibi desteklere değinen Ağbal, şöyle devam etti: “Cazibe Merkezleri Programı kapsamında üretim işletmeler açısından çok avantajlı olacak. Kamu kurumları, bu 23 ilde üretilen mallar için verilen teklifler yüzde 15 daha pahalı bile olsa buradaki firmaların ürünlerini öncelikle alacaklar. Buralar kamu alımları açısından önemli bir üretim üssü haline gelecek. Bu bölge gençlerine iş ve aş sağlayan merkez olacak.”