Şampiy10
Magazin
Gündem

Seramik ihracatın en katma değerlisi çıktı

Seramik sektörü her 1 dolarlık ithalatına karşılık yaptığı 18.2 dolar ihracatla ‘en katma değerli’ oldu. TSF Başkanı Çenesiz, “Taşı toprağı ürün yapıp dövize çeviriyoruz” dedi

ABONE OL
Vatan Haber

Türkiye Seramik Federasyonu’nun (TSF) ekonomist Can Fuat Gürlesel’e hazırlattığı ‘Türkiye İhracat Katkı Endeksi’ne göre, seramik sektörü yüzde 18.2’lik katkıyla ithalatına kıyasla ihracata en yüksek katkıyı sağlayan sektör olarak belirlendi. Seramik sektörü 1 dolarlık ithalatına karşılık 18.2 dolar ihracat gerçekleştirdi. İnşaat seramiklerini 5.77 katkı oranı ile giyim eşyası ve 3.81 katkı oranı ile mobilya sektörü takip etti. TSF Başkanı Erdem Çenesiz, seramik sektörüne yapılan yatırımın daha çok dış ticaret fazlası vermek manasına geldiğini belirtti.

3 milyar $’lık sektör

Çenesiz, bu sektöre daha fazla yatırımla cari açığın hızlı bir şekilde azaltılmasının söz konusu olduğunu kaydederek, “Seramik ve benzeri bir takım sektörler milli kaynaklar, yerel ham maddeler ve iş gücü ile çalışarak çok az ithalata karşın daha fazla ihracat yapıyor. Bir manada memleketin taşını, toprağını ürün yapıp dövize çeviren bir sektör” dedi.

Türkiye seramik sanayisinin dünyada kaplama malzemelerinde 8’inci, sağlık gereçlerinde 4’üncü en büyük üretici ülke konumunda olduğunu söyleyen Çenesiz, şöyle devam etti:

“2016 verilerine göre; seramik kaplama malzemelerinde 330 milyon metrekare üretim gerçekleşirken, seramik sağlık gereçlerinde bu miktar 310 bin ton oldu. Seramik kaplamada üretim içinde ihracatın payı yüzde 24.5, seramik sağlık gereçlerinde yüzde 40.5 oldu.”

Çenesiz, sektörün 9 ayda yüzde 6 büyüdüğünü belirterek, son çeyrekte ihracatın katkısıyla yüzde 7-8 büyüme beklentisi içinde olduklarını söyledi. Çenesiz, seramik sektörünün ekonomik hacminin 3 milyar dolar olduğunu kaydederek, sektörün büyümesinin cari açığın azalmasına direkt katkı sağlayacağını vurguladı.

Babayiğit gibi çalışıyoruz

Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, sanayide ithalata bağımlılığın yüzde 8 ile 78 arasında değişen oranlarda varlığını sürdürdüğünü kaydederek, “Bu alanda seramik sektörü enerji hariç ithalata bağlılığı olmayan, kendi kaynaklarını kullanan ve dış ticaret fazlası veren önemli bir sektör” dedi. Okyay, şöyle devam etti: “Son dönemde sanayide sıklıkla başat olacak aktörler arıyoruz. En yakında otomotiv için yapılan bir çalışma var biliyorsunuz. Seramik sektörünü 87 büyük sanayi işletmesi, 900 KOBİ ile düşündüğünüzde sektörün bu rolünü yıllardır üstlendiğini, bu sektörde çalışan birçok firmanın bir babayiğit edasıyla gayret içerisinde ülkenin katma değerini artırmak için uğraştığını hepimiz görüyoruz, biliyoruz.”

Diğer Haberler

  1. Miras ile ilgili mahkemeden flaş karar! Tek kuruş dahi alamadı
  2. Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Beklentileri olumlu etkiliyor
  3. Bakan Bayraktar'dan ABD'nin Rus Gazprom'u yaptırımı ile ilgili açıklama: Muafiyet verilmezse hedef Türkiye
  4. Merkez Bankası açıkladı: Enflasyon beklentisi geriledi
  5. Dünya havacılık tarihi ilk adım! Bayraktar TB3 SİHA gemi testlerini başarıyla sürdürüyor
  6. Trump'ın tehdidi altına yaradı
  7. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara müjde! Harekete geçildi, af geliyor
  8. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda rekor!
  9. Dövizcilerden sahte dolar uyarısı! 50 dolarlık banknotlara dikkat!
  10. Elektrik sektörü Electricity Eurasia Fuarı’nda buluşacak

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.