S&P, Türkiye ve Endonezya’yı değerlendirdi
.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s'un (S&P) Türkiye ve Endonezya'yı ele aldığı değerlendirmesinde, iki ülkenin farklılık gösteren kredi yollarına doğru ilerlediği belirtildi.
S&P, Türkiye ve Endonezya’nın ekonomik görünümlerine ilişkin değerlendirmede bulunduğu “Türkiye ve Endonezya zıt yönlere doğru ilerliyor” başlıklı raporunda “BB+” notu ile değerlendirilen iki ülkenin farklı ekonomik görümlere sahip olduğu ifade edildi.
Raporda, “Türkiye ve Endonezya değişiklik gösteren kredi yollarına doğru ilerliyor. Her iki ülkeyi de aynı notla değerlendiriyoruz, fakat Türkiye’ye ilişkin negatif, Endonezya’ya ilişkin ise pozitif görünüme sahibiz. Türkiye’nin daha yüksek olan dış borçluluğu ve daha geniş finansman ihtiyaçları, ülkeyi yatırımcı algısındaki değişimlere karşı Endonezya’ya kıyasla daha duyarlı hale getiriyor” ifadeleri kullanıldı.
Türkiye’nin zayıf dışsal profili duyarlılık oluşturuyor
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan S&P Kredi Analisti Aarti Sakhuja da “Her iki ülkenin de notları küresel likidite ve yatırımcı algısındaki değişimlere karşı hassas olsa da Türkiye’nin daha zayıf olan dışsal profili, sermayenin gelişen ekonomilerden gelişmiş ekonomilere dönmesi karşısında daha fazla duyarlılık oluşturuyor” değerlendirmesinde bulundu.
Raporda, S&P tarafından Türkiye ve Endonezya’nın uzun vadeli döviz cinsinden kredi notlarının “BB+” olarak değerlendirildiği, 2014 yılının başında Türkiye’nin not görünümünün “durağan"dan “negatif"e çevrildiği, bu yılın mayıs ayında ise Endonezya’nın not görünümünün "durağan"dan “pozitif"e güncellendiği hatırlatıldı.
Raporda ayrıca, S&P'nin derecelendirdiği gelişmekte olan ülkeler arasında sadece Polonya ve Endonezya’nın not görünümlerinin “pozitif” olarak değerlendirildiği kaydedildi.