Rusya, Suriye'deki operasyonlar için servet harcıyor
Esad güçleriyle beraber Suriye'de IŞİD'e yönelik hava operasyonları gerçekleştiren Rusya'nın bu operasyonlardaki günlük maliyeti 3.3 milyon dolara denk geliyor.
Suriye'de terör örgütü IŞİD'e yönelik hava operasyonları gerçekleştiren Rusya'nın askeri harcamaları belirlendi. Bloomberg'e konuşan Rusya hükümet yetkilisi, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri'nin 2016 yılında Suriye'de düzenleyeceği askeri operasyonlarda en az 1.2 milyar dolar harcayacağını söyledi.
GÜNLÜK 3.3 MİLYON DOLAR
Daha önce de Rus basınında çıkan haberlerde Rusya'nın günlük 2.5 milyon dolar veya yıllık 900 milyon dolar harcadığı söylenmişti. Rusya 2016 yılı bütçesinde Suriye operasyonları için 1.2 milyar dolar ayırdı. Bu rakam ise günlük 3.3 milyon dolara denk geliyor.
TÜRKİYE, RUS UÇAĞINI VURUNCA MALİYETLER 2 KAT ARTTI
Londra'da yapılan bir araştırmaya göre Rusya, Kasım ayının ortalarına kadar Suriye'de günlük ortalama 4 milyon dolar harcıyordu. Ancak Suriye'de, sınırı ihlal ettiği gerekçesiyle vurulan Rus bombardıman uçağı SU-24'den sonra Rusya hava operasyonlarını yoğunlaştırdı ve 4 milyon dolar olan maliyet 8 milyon dolara yükseldi.
"KARŞIMIZDA 45-50 BİN ASKER VAR"
Suriye'de gerçekleştirilen askeri başarıların zorluğuna değinen Rusya Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Andrey Klimov, "Karşımızda 45-50 bin asker var. Bunlar askeri savaş tecrübesine sahip" dedi.
Alman bir askeri uzmana göre Rusya yakın zamanda karasal alanda da askeri faaliyetlere başlamak zorunda kalacak. Rusya'nın bir yıllık mücadele süresinin gerçekçi olmadığına değinen uzman, Suriye'de muhaliflerle mücadele için çok daha fazla süre gerektiğini düşünüyor.
RUSYA'NIN SURİYE HAVA OPERASYONLARI
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın isteği üzerine Rusya 30 Eylül tarihinden beri Suriye'de hava operasyonları gerçekleştiriyor. 17 Kasım'da ise Rusya hava operasyonlarında yeni bir döneme girdi. İlk defa uzun menzilli seyir füzeleri kullanılarak denizden Suriye'deki IŞİD noktalarını vuruldu. 8 Aralık'ta Rusya ilk defa Rostov-na-Donu limanından deniz altı seyir füzelerini kullandı.
Daha önce de Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev Suriye'de gerçekleştirilen operasyonların Rusya Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen parametreler dahilinde gerçekleştirildiğini ve şuana kadar Savunma Bakanlığı'nın bütçe artırma talebinin de bulunmadığını söyledi. Medvedev operasyon maliyetleri hakkında "Bu bir sır" demişti.