Şampiy10
Magazin
Gündem

RTALB brüt takas ne zaman bitiyor?

Borsa İstanbul tarafından KAP'a yapılan duyuruda yer alan bilgilere göre 2 hisse için 3 ay süreyle brüt Takas" ve "Emir Toplama Aşamalarında Denge Bilgisi Yayınının Kısıtlanması" şeklindeki önleyici tedbirler uygulanmıştı. Pek çok kişi de RTALB ve GLRYH brüt takas ne zaman bitiyor? sorusunu araştırıyor. İşte TALB ve GLRYH brüt takas bitişi ve KAP kararı...

ABONE OL
Vatan Haber

GLRYH ve RTALB hisseleri için mayıs ayında 3 ay süreyle tedbir kararı verilmişti. KAP'ta yer alan duyuru metnine göre şu şekilde:

Yatırım Aracı Bazında Tedbir Uygulanması

Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi'nin 5. ve 6. maddelerindeki hükümler çerçevesinde, Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında Rta Laboratuvarları Biyolojik Ürünler İlaç ve Makine Sanayi Ticaret A.Ş. (RTALB) ve Güler Yatırım Holding A.Ş. (GLRYH) paylarının piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle RTALB ve GLRYH paylarında 13/05/2020 tarihinden itibaren 3 ay süreyle mevcut "Açığa Satış Yasağı"na ilave olarak "Kredili İşlem Yasağı", "Brüt Takas" ve "Emir Toplama Aşamalarında Denge Bilgisi Yayınının Kısıtlanması" şeklindeki önleyici tedbirler uygulanacaktır (Tedbir kapsamında ilgili sıralarda açılış, kapanış ve tüm diğer tek fiyat bölümlerinde emir toplama süresi boyunca denge seviyesine ilişkin fiyat, miktar ve kalan miktar değerleri yayımlanmayacaktır. İlgili sıralarda geçerli olacak seans akışı ve seans durumlarına ilişkin bilgi 09/08/2019 tarih ve 2019/55 sayılı Borsamız duyurusunda yer almaktadır).

RTALB BRÜT TAKAS NE ZAMAN BİTİYOR?

KAP kararına göre, RTALB ve GLRYH paylarında tedbirlerin uygulanacağı son tarih 12 Ağustos 2020'dir.

SPK'DAN YASAK GELMİŞTİ

Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haziran ayında yayınlanan haberine göre, Sermaye Piyasası Kurulu örnek karar almış Borsa İstanbul’da hisse alım-satımına aracılık eden A1 Capital Yatırım Menkul Değerler’in patronu Murat Güler ve şirketlerine işlem yasağı getirilmişti.
Murat Güler’in sahibi olduğu Güler Yatırım Holding hissesinde 18-03-2020 / 03-06-2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen işlemlerin Sermaye Piyasası Kanunu’na aykırı yapıldığı tespit edildi.
YÜZDE 1686 YÜKSELİŞ!
Güler Yatırım Holding hissesi 18-03-2020 tarihinde 1.37 lira seviyesinde işlem görürken bu tarihten sonra sürekli yükseliş göstermiş ve 14-05-2020 tarihinde 24.48 liraya seviyesine ulaşmıştı. Çok kısa sürede yüzde 1686 oranında prim yapan hisse sonrasında ise sert düşüşe geçmiş ve dün itibarıyla (04-06-2020) 7.35 liraya kadar geriledi.
Olağandışı fiyat hareketi nedeniyle Sermaye Piyasası Kurulu yaptığı incelemede piyasa dolandırıcılığı olduğunu tespit etti.
Kendi aracı kurumu olan A1 Capital Yatırım ile yine kendi şirketi olan Güler Yatırım Holding hissesinde yasalara aykırı işlem yapan Murat Güler’e Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/1 maddesi çerçevesinde işlem yapılmasına karar verildi. Bununla birlikte yine Sermaye Piyasası Kanunu’nun Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği uyarınca Murat Güler’e 05-06-2020 tarihinden itibaren başlamak üzere 6 ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanmasına Sermaye Piyasası Kurulu karar verdi.
Murat Güler’in sahibi olduğu A1 Capital’in Güler Yatırım Holding hissesine de müşteri emirleri 6 ay boyunca yasaklandı.
Bu yasaklarla birlikte 05-06-2020 tarihli işlemlerden başlamak üzere Güler Yatırım Holding pay piyasasında 6 ay süreyle, emir iptalinin, emir miktar azaltımının ve emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanmasına karar verildi.
YİNE AYNI İSİM YİNE AYNI SUÇ!
Murat Güler’in adı, şirketi ve aracı kurumu bu sefer de RTA Laboratuvarları hissesinde ortaya çıktı. RTA Laboratuvarları hissesinde 11-03-2020 / 03-06-2020 tarihleri arasında yapılan işlemlere ilişkin yasak geldi.
BU SEFER KAZANÇ YÜZDE 2653!
11-03-2020 tarihinde 1.91 lira seviyesinde işlem gören RTA Laboratuvarları hissesi 14-05-2020 tarihinde 52.6 liraya kadar yükseldi. Olağandışı fiyat artışı Sermaye Piyasası Kurulu’nun radarına takıldı ve inceleme başlatıldı. 2 ay gibi kısa bir sürede yüzde 2653 oranında prim yapan hisse tarihi zirvesini gördükten sonra sert düşüşe başladı.
Bu noktada yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunmasını sağlamak için Sermaye Piyasası Kurulu yaptığı incelemelerde Murat Güler, Murat Güler’in sahibi olduğu Güler Yatırım Holding ve yine Murat Güler’in sahibi olduğu Güler Yatırım Holding’in bağlı ortaklığı İCG Finansal Danışmanlık şirketine Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği kapsamında 6 ay süreyle işlem yasağı getirildi.
A1 Capital’in RTA Laboratuvarları hissesinde de 6 ay boyunca emir kabulü yapmaması kararı alındı. Bunun yanında RTA Laboratuvarları hissesinde 05-06-2020 tarihinden itibaren emir iptali, emir miktar azaltımı ve emir fiyat kötüleşmesinin yasaklanmasına karar verildi.
İŞTE SERMAYE PİYASASI KANUNU MADDELERİ:
1. MADDE
MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması için sermaye piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesidir.
107/1 MADDESİ
“Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar. Ancak, bu suçtan dolayı verilecek olan adli para cezasının miktarı, suçun işlenmesi ile elde edilen menfaatten az olamaz.”
101/1 MADDESİ
MADDE 101 – (1) Kurul, 106 ncı ve 107 nci maddelerde sayılan fiilleri işlediğine dair makul şüphe bulunan gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişilerin yetkilileri ile ilgili sermaye piyasası araçlarına ilişkin olarak;
a) Borsalarda geçici veya sürekli olarak işlem yapılmasının yasaklanması,
b) Takas yöntemlerinin değiştirilmesi,
c) Kredili alım, açığa satış, ödünç alma ve verme işlemlerine ilişkin sınırlamalar getirilmesi, ç) Teminat yükümlülüğü getirilmesi veya yükümlülüğün değiştirilmesi,
d) Farklı pazar veya piyasalarda işlem görmesi veya farklı işlem esaslarının belirlenmesi,
e) Piyasa verilerinin dağıtım kapsamının sınırlanması,
f) İşlem veya pozisyon limiti getirilmesi, dâhil piyasanın etkin ve sağlıklı işleyişini teminen gerekli her türlü tedbiri almaya ve bu tedbirlerin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.
Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği’nin 18. Maddesi:
MADDE 18 – (1) Kurulca yapılan incelemelerde, Kanunun 106 ncı ve 107 nci maddelerinde sayılan fiillerin işlendiğine dair makûl şüphe bulunduğunun tespit edilmesi halinde, ilgili gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişilerin yetkilileri ve ilgili sermaye piyasası araçlarına ilişkin olarak;
ğ) Yatırımcı, yatırım kuruluşu ve/veya sermaye piyasası aracı bazında emir iletim kanallarının kısıtlanmasına, Kurul tarafından karar verilebilir.
İŞTE SPK BÜLTENİ'NDE YER ALAN KARARLAR!

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.