Roubini'den varlık fonu yorumu
Roubini Economics, Türkiye'nin yeni varlık fonunun yapısını değerlendirdi.
Türkiye, büyümesine önümüzdeki 10 yıl boyunca yıllık yüzde 1,5 katkı sağlamasını beklediği ve 200 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediği Varlık Fonu'nu hayata geçirdi.
Ancak Roubini Global Economics, kurulan fonun tipik ulusal varlık fonlarından farklı olduğunu belirterek, yapısı gereği "Varlık Fonu" değil "Kalkınma Fonu" olarak adlandırılmasının daha yerinde olacağını söyledi.
Roubini Global Economics yönetici direktörü Rachel Ziemba tarafından yayımlanan raporda, "Terminolojinin yanıltıcı olduğunu düşünüyoruz. Normalde ulusal varlık fonları borç ipoteği altında olmayan ve genelde yurtdışındaki ulusal artı değerlere yatırım yapan bir sermaye havuzudur" denildi.
Ziemba'ya göre, fon ilk aşamada emeklilik fonlarının aktarılmasıyla oluşturulacak olsa da, Türkiye'nin benzer ülkelere göre sınırlı kamu tasarrufu olması yönetilen varlıklardaki büyümenin ancak tahvil ihraçlarıyla sağlanabileceğine işaret ediyor.
"Türkiye'nin 'ikiz açıkları' ve sınırlı kamu tasarrufu da düşünüldüğünde, yeni kalkınma fonu daha fazla iç borçlanmanın önünü açabilir" diyen ekonomiste göre fonun iki muhtemel etkisi var. En iyi ihtimal "devlet bağlantılı yatırımın özel yatırımlar karşısındaki üstünlüğünün daha da perçinlenmesi." En kötü ihtimal ise, zaten ekonominin diğer alanlarında da tasarruflar düşükken "kamu bilançosunun da zayıflaması." Raporda, "Kârlı yatırımların finanse edilmesi için tahvil ihraç edilmesi bilançonun iyi kullanılmasının bir yolu olsa da, fonun desteklemesi beklenen gerçekçi olmayan büyüme beklentileri verimli olmayan yatırım risklerini artırıyor" denildi.
Kaynak: Bloomberg News