Revizyon zamanı
Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk iki çeyreğinde yüzde 5’in üzerinde büyüme kaydetmesi, uluslararası kuruluşların tahminlerinde revizyona gitmesine neden oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH), zincirlenmiş hacim endeksi olarak bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5.2 arttı. Söz konusu verideki artış, 2’nci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5.1 oldu.
5.5’e yükseldi
Yılın ilk iki çeyreğinde GSYH artışının yüzde 5’in üzerinde olmasına karşın önde gelen uluslararası kurum ve kuruluşların Türkiye’ye ilişkin büyüme öngörülerinin bu rakamdan uzak olması ile revizyon beklentileri gündemin odak noktasına yerleşti. Verilerin açıklanmasının hemen ardından yatırımcıların yakından takip ettiği bazı uluslararası finansal kuruluşlar da Türkiye’nin büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etmek durumunda kaldı. Türkiye’nin bu yıla ilişkin büyüme tahminini Japon finans kuruluşu Nomura yüzde 4.2’den yüzde 5.5’e, Amerikalı yatırım bankası JP Morgan da yüzde 4.6’dan yüzde 5.3’e yükseltti. ABD’li uluslararası finansal hizmetler ve yatırım bankacılığı kuruluşu Morgan Stanley daha önce yüzde 3.3 olarak öngördüğü Türkiye’nin 2017 büyüme öngörüsünü yüzde 4.3’e revize etti.
Söz konusu revizyonlar sonrası, ülke ekonomilerine yönelik çizdikleri projeksiyonlarla finans alanında yakından takip edilen Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Fitch ve Moody’s gibi kurum ve kuruluşların büyüme tahminlerini güncellemesine ilişkin beklentiler de arttı. Mevcutta, Türkiye’ye ilişkin 2017 büyüme beklentisi IMF’nin yüzde 2.5, OECD’nin yüzde 3.4 ve EBRD’nin yüzde 2.6 seviyesinde bulunuyor.
Fitch’in tahmini 4.7
Öte yandan Dünya Bankası, Küresel Ekonomik Beklentiler raporunun Haziran 2017 sayısında Türkiye’nin 2017 yılı büyüme öngörüsünü yüzde 3’ten yüzde 3.5’e revize etmişti. AB Komisyonu da söz konusu veriye ilişkin daha önce yüzde 2.8 olarak duyurduğu beklentisini Haziran ayında yüzde 3’e yükseltmişti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s, Türkiye’nin bu yıla ilişkin büyüme tahminini 30 Ağustos’ta yüzde 2.6’dan yüzde 3.7’ye yükseltmişti. Fitch, yüzde 4.7 ile Türkiye’nin büyümesine ilişkin en iyimser tahmine sahip kuruluşlar arasında.