Şampiy10
Magazin
Gündem

Reasürans ne demek?

Hazine ve Maliye Bakanlığınca reasürans kapasite ihtiyacının karşılanması için Türk Reasürans AŞ kuruldu. Şirketin Genel Müdürlüğüne ise Selva Eren atandı. Hazine ve Maliye Bakanlığının Türk Reasürans AŞ’yi kurmasının ardından reasürans kelimesinin anlamı birçok kişi tarafından merak edildi. Reasürans ne demek? Hangi alanlarda kullanılıyor ve ne işe yarıyor? Detaylar haberimizde…

ABONE OL
Vatan Haber

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tek hissedar olarak yer aldığı Türk Reasürans AŞ, Yeni Ekonomik Program kapsamında, “Ekonomik Dengelenme” ve “Sağlıklı ve Sürdürülebilir Büyüme” hedeflerine sigortacılık sektörü odağında katkı sağlamak ve Türkiye’deki yerli reasürans kapasitesini arttırmak ve kaynak verimliliği sağlamak amacı ile faaliyete geçti. Peki, Reasürans nedir? Reasürans AŞ neden kuruldu?

Reasürans nedir?

Reasürans nedir? Sorusu ''Türk Reasürans A.Ş kuruldu'' haberleri ardından en merak edilen konuların başına geçti. Fransızca Reassurance kelimesinden gelen Reasürans, bir sigorta ortaklığının sigorta ettiği paranın bir bölümünü olabilecek zarara karşı, başka bir ortaklığa yeniden sigorta ettirmesi işine denir. Yani iki sigorta şirketinin birbirini sigortalaması demektir. Böylece sigorta şirketleri Reasürans ile üstlerindeki riskleri tekrar sigortalayarak, kendilerini güvence altın almış oluyorlar.

Özetle Reasürans, bir sigorta şirketinin var olması için diğer sigorta şirketinin devraldığı rizikoyu, üye şirketlerin paylaştığı ve böylece siğorta şirketinin zarar etmesini ortadan kaldıran bir yapıdır.

Reasürans AŞ neden kuruldu?

Türk Reasürans AŞ Genel Müdürü Selva Eren’in yaptığı açıklamada, TÜRK Reasürans AŞ’nin neden kurulduğunu şu sözlerle açıkladı:

''Türkiye’deki yerli reasürans kapasitesini arttırmak, yurt dışına aktarılan reasürans primlerinin yurt içinde kalmasını sağlamak, kamu menfaatlerinin risk yönetimini yapılandırarak gerekli reasürans düzenlenmelerini gerçekleştirmek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın stratejik hedeflerine ulaşması konusunda Türk Reasürans olarak alacağımız sorumluluk ile sürdürülebilir ekonomik büyümeye ve sigorta sektörünün gelişimine katkı sağlayacağız. Türk Reasürans piyasası ihtiyaçları doğrultusunda kapasite artışı sağlayacak ve esnek reasürans çözümlerimiz ile sigorta sektörü paydaşlarının aradığı taze kan olacağız.''

Reasürans nasıl işler?

Reasüransın gerçekleşmesinin ilk adımı, sigortalı ile sigortacı arasında bir poliçenin ve bir rizikonun olmasıdır. İkinci adımı olarak da sigortacının bu sigorta akdinden dolayı yüklendiği rizikonun gerçekleşmesi halinde uğrayacağı zararı tazmine yönelik ikinci bir akdin varlığı gerekmektedir.

Sigortacı ile onun uğrayabileceği zararı tazmin yükümlülüğü altına giren diğer sigortacı arasındaki bu ikinci akit, bir reasürans akdidir. Sigortacı ile onun uğrayabileceği tazminin yükümlülüğü altına giren diğer sigortacıya, yani reasürans işlemini gerçekleştiren sigortacıya Reasürans denmektedir.

Riziko nedir?

Riziko, para ile ölçülen menfaatini tehdit eden tehlikedir. Riskin eş anlamlısı da denilebilir. Rizikonun gerçekleşme ihtimalinin yüksek veya düşük olması, prim belirlemelerinde en önemli unsurdur. Rizikolar % 0 ile % 100 arasında bir değerle gerçekleşirler. % 0 riski, sigortalı teminat altına almayacaktır; % 100 riski de sigortacı teminat altına almayacaktır; riskin bu değerler arasında bir yerlerde oluşacağı öngörülerek, (prim) ücret esasları belirlenmektedir. % 100 gerçekleşme durumu kaçınılmaz olmasına rağmen teminat verilen tek konu hayat sigortalarıdır.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.