Ramazan bereketi
Ramazan Bayramı öncesi başta gıda, giyim ve turizm olmak üzere birçok sektörde hareketlilik arttı.
Ramazan Bayramı öncesi başta gıda, giyim ve turizm olmak üzere birçok sektörde hareketlilik arttı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, pastacıdan şekerciye, taksiciden berbere, konfeksiyoncudan terziye kadar
317 farklı esnaf ve sanatkarın bayram için hazırlık yaptığını söyledi. Palandöken, Ramazan Bayramı öncesi gıda, konfeksiyon, ulaşım sektörleriyle berber ve kuaförlerde hareketlilik yaşandığını belirterek, Ramazan Bayramı’nın diğer özel günler gibi piyasaya hareketlilik getirdiğini kaydetti.
Özel günlerde esnafın cirosunun arttığına dikkati çeken Palandöken, “Bunlar esnafımızın en sevdiği günlerdir. Örneğin Anneler Günü, Babalar Günü ve Sevgililer Günü gibi zamanlara esnafımız özel olarak hazırlanır, müşterilerine ‘yok’ dememek için günler öncesinden iş yerlerinde, dükkanlarında satabileceği malların listesi çıkarır ve eksiklerini tamamlar” dedi.
Sağlığa dikkat
Palandöken, çarşı, pazar ve sokaklarda rastgele tezgah açan, esnafın emeğine, halkın sağlığına göz dikerek kaçak üretim yapan kişiler konusunda dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti: “Ramazan Bayramı’nda şekerleme sektörünün büyüklüğü 600-700 milyon lira, tonaj büyüklüğü 45-50 bin ton seviyelerine ulaşıyor. Halkımız sağlıklı olmayan ortamda üretilen ve etiketsiz satışa sunulan bayram şekeri, çikolata, tatlı ve unlu gıda ürünlerinden uzak durmalı, korsan satıcılara dikkat etmelidir. Vatandaşlarımız bütçelerinden çok sağlığını düşünmelidir. Tanımadıkları ve emin olmadıkları yerlerden sağlıksız gıda alışverişi yapıp bayramlarını zehir etmesinler.”
200 bin kişi seyahat edecek
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, Ramazan Bayramı psikolojisinin tüketim alışkanlıklarına yansıdığına değinerek, bayramlık alışverişinin özellikle çocuklu ailelerin vazgeçilmez alışkanlığı olduğunu ifade etti. Fayat, dini bayramlarda hazır giyimin öneminin arttığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Aylık ortalama 5-6 milyar lirayı bulan hazır giyim alışverişlerinde her bayram dönemi yaklaşık 2 milyar lira ek harcama yapılıyor. Anadolu illerinde bayramlık giyim alışverişi daha fazla gerçekleştirilirken Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerde sezonsal indirim kampanyaları, bankaların ek taksitlendirmeleri rol oynuyor. Son yıllarda internetten bayramlık alışverişi de tüketicilerin yeni alışkanlıkları arasına girdi.”