Şampiy10
Magazin
Gündem

Rabbim ‘sat’ dedi!

Unakıtan, tavuk ve yumurta tesislerini görücüye çıkardı

ABONE OL
NECLA DALAN / VATAN

Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan, yumurta ve tavuk fabrikalarına müşteri arıyor. Unakıtan, tesislerine 35-40 milyon lira değer biçti.

Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan yumurta ve tavuk fabrikalarını satmayı planlıyor. Kulislerde konuşulanlara göre, Bandırma’daki A.B Gıda Sanayi bünyesindeki tavuk çiftliği ve pestörize yumurta tesislerini satmak isteyen Unakıtan, bunun için en az 35-40 milyon lira talep ediyor. Unakıtan’ın gıda sektörünün devlerinden bir şirketin 25 milyon liralık teklifini geri çevirdiği ifade ediliyor.

Kulislerde, “Abdullah Unakıtan’ın Bandırma’da birkaç tesisi var. Tavuk ve yumurta bölümlerini satmak istediği belirtiliyor. Kimya bölümünü ise bunun dışında tutuyor. Bir süredir işleri iyi gitmiyor. Dev şirketler artık tedarikçi olarak ondan alım yapmıyor. Bu nedenle satmak istediği belirtiliyor ancak piyasa değeri 20-25 milyon lira olarak ifade edilen tesisleri 35-30 milyon liraya satması çok zor” yorumu yapılıyor.

İSO 500’e girmişti

A.B Gıda, piyasada 2000’li yılların ikinci yarısında fırtına gibi esmişti. AKP’nin iktidara geldiği tarihten 1 Mayıs 2009’a kadar Maliye Bakanı olarak görev yapan Kemal Unakıtan’ın ailesine ait A.B Gıda Sanayi, 2005 yılında 2006 yılında İstanbul Sanayi Odası’nın “500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasına 434’üncü sıradan girdi. 2005 yılında İSO tarafından açıklanan ikinci 500 listesinde yer bulamayan, yani Türkiye’nin ilk 1000 sanayi şirketi arasına giremeyen A.B Gıda’nın 1 yıl sonra ilk 500’e girmesi epey ses getirmişti.

Tavuklar sürekli yiyince mısır ithal etti!

A.B Gıda, 2001 yılında Abdullah Unakıtan, annesi Ahsen Unakıtan, kız kardeşleri Zeynep Unakıtan Basutçu ve Fatma Unakıtan ortaklığında kuruldu. A.B Gıda, tam hasat zamanı düşük gümrük tarifesiyle 4 bin 400 ton mısır ithal edince piyasa kötü etkilendi.

O dönem Maliye Bakanı olan Kemal Unakıtan, “Mısırları tavuklarımız için ithal ettik, sürekli yiyorlar” dedi.

Abdullah Unakıtan, mısırı gümrük vergisi yüzde 20 iken ithal etti. İthalatın ardından vergiler önce yüzde 45’e, sonra yüzde 70’e çıkarıldı. Bu sayede Abdullah Unakıtan’ın 360 milyar lira kazandığı iddia edildi.

2006’da ise kuş gribinin Türkiye’yi kasıp kavurduğu bir dönemde A.B Gıda’nın pastörize yumurtası raflara çıktı.

Pastörize yumurta pazarının yüzde 90’ına sahip şirket, kuş gribi döneminde 1 haftada 1 milyon kutu ürün sattı. 2005 yılının başına kadar yumurtanın KDV‘si yüzde 8, likit yumurtanınki ise 18’di. A.B Gıda, likit yumurta yatırımı yapmaya başlayınca KDV de yüzde 8’e indi. Unakıtan’ın siyaset sahnesinden çekilmesiyle A.B Gıda’nın kariyeri de sekteye uğradı. Satışlar düşmekle kalmadı, A.B Gıda bir anda kendisini İSO ikinci 500 liginde buldu.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.