Piyasalar için kırılma noktası 18 Eylül
Tekborsa dergisi FED'in faiz indirimi beklentisi gölgesindeki piyasaları mercek altına aldı.
FED’in 18 Eylül’de faiz indirimi yapacağı beklentisi güçlenince piyasalar rahat bir hafta geçirdi. İyimserliğin devam etmesi 18 Eylül’deki FED faiz toplantısına bağlı. Haftalık borsa ve finans dergisi tekBORSA’ya göre faiz indirimi gerçekleşirse 18 Eylül piyasalar için tam bir kırılma noktası olacak. Yıl sonuna kadar sürecek bir yükseliş trendi başlayabilir.
FED’in iskonto faiz oranlarını indirerek, 18 Eylül’de yapacağı toplantıda faiz oranlarını aşağı çekeceğinin sinyallerini vermesiyle global piyasalar son bir ayın en sakin haftasını geçirdi. Geçen hafta dünya borsalarının artıda kapanması önümüzdeki döneme dair iyimserlikleri artırdı. ABD mortgage piyasasında faaliyet gösteren finans kuruluşlarından kötü haberler gelmeye devam etmesine rağmen geçen hafta piyasalarda oluşan yükseliş trendi kırılmadı.
Haftalık borsa ve finans dergisi tekBORSA’da yer alan habere göre FED’in faiz indirimi konusunda geri adım atmasına pek olasılık verilmiyor. 18 Eylül’den sonra piyasalar yıl sonuna kadar sürecek bir yükseliş trendine girecek. Eğer FED faiz indiriminden vazgeçerse piyasalardaki kırılma sert bir şekilde aşağı yönde olabilir.
Dolar ne olacak?
tekBORSA’nın yaptığı analise göre piyasada endeksin, kısa vadede 46.800 / 47.000 aralığını güçlendirmesini ve ikincil trendin tekrar 47.700 ve 48.500 seviyelerini denemek üzere hareket etmesi bekleniyor. Söz konusu direnç seviyelerine yaklaşımlarda satış baskısının artma olasılığı da yüksek. Yatırımcıların, direnç seviyelerine yaklaşımlarda kârlarını realize etme eğilimine girebilecekleri tahmin ediliyor.
tekBORSA, doların izleyeceği seyiri de analiz ediyor. Buna göre FED’in faiz indireceği yönündeki beklentiler zayıflamadığı sürece dolar/YTL’nin 1.32-1.34 civarında hareket etmesi bekleniyor. Beklenen olur ve FED faiz indirirse dolar/YTL’de 1.30 altı rahatça görülebilir. Dolar destek seviyelerinde tutunuyor ama 1.31-1.32 kırılmazsa yukarı artış potansiyeli devam edebilir. 18 Eylül’e kadar olan dönemde dolarda büyük bir hareketlilik beklenmiyor.
Bono piyasasının da önemli bir gelişme olmadığı sürece mevcut seviyelerde hareket ederek, sakin seyir izleyeceğini yazan tekBORSA’ya göre Japon Merkez Bankası’nın yüzde 0.5 seviyesindeki faizleri arttırmaması dolar/yen paritesinde doların güçlenmesini sağlıyor.
‘Carry trader’lar rahatladı
Bu gelişmeler carry trade’in yatırımcılar için tekrar çekici hale gelmesini sağlıyor. Dolar/yen paritesinde ilk direnç seviyesi 116.25 olarak görülüyor. İkinci direnç seviyesi ise 116.60. Bu seviyeler aşılırsa 117.50 seviyelerinin görülmesi mümkün. Türkiye’de reel faizlerin yüksek olması nedeniyle ‘carry trader’ların en fazla işlem yaptığı ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Carry trade yapan yatırımcıların rahatlamasıyla birlikte Türkiye’ye giren yabancı sermaye miktarında da artış yaşanabilir.
YABANCI ÇIKIŞLARI AZALACAK
YabancılarIn dalgalanmanın başladığı 23 Temmuz’dan bugüne kadar borsadaki payları 1.19 oranında azalırken ellerinde tutukları hisselerin piyasa değeri de 11 milyar dolar azaldı. Piyasaların 18 Eylül’deki faiz toplantısında faiz indirim yaparak likidite koşullarını rahatlatacağı beklentisi önümüzdeki dönemde yaşanan yabancı çıkışlarını daha da azaltacak.
Dolar yılı 1.35-1.40 bandında kapatır
Para piyasalarında görülen son gelişmeler FED’in faizleri yıl sonuna kadar yüzde 5.25’ten yüzde 4.50’ye kadar indirmesine yol açabilir. Dolayısıyla 2007’nin sonlarına doğru, çok güçlü olmasa da yukarı yönde hareket gözlenme olasılığını daha güçlü görmekteyiz. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak dalgalı bir seyir izleyen Dolar/YTL kurunun, piyasalarda çok olağanüstü gelişmeler olmadığı müddetçe yılı 1.35-1.40 bandında tamamlayacağını öngörmekteyiz. Dolar/YTL kurunda 1.32-1.31 bandı ile 1.29 seviyeleri önemli destek bölgeleri olarak karşımıza çıkarken, 1.34-1.35 bandı ilk direnç olarak gözükmektedir. Yukarı yönlü hareketin güçlenmesi halinde ise 1.40-1.41 bandındaki direnç önemli hale gelecektir.
Bilançolarına göre en iyi 10 şirket
tekBORSA, “İMKB’de bilançolarına göre en iyi 10 şirket” araştırmasını yayınladı. 41 temel rasyo kullanılarak yapılan değerlendirmede alınabilecek en yüksek puan 100’dü. Değerlendirmeye alınan şirketlerin yüzde 25’i 51.21’in üzerinde puan aldı. Bu puan 2006 yılının aynı dönemi için yapılan ratingte 56.09 olarak gerçekleşmişti. 2007 yılında değerlendirmeye dahil şirketlerin yarısı 45.6’nın üzerinde rating puanı alırken, 2006’da aynı şirketlerin yarısı 47.8’in üzerinde rating puanı almıştı. 143 şirket ele alınarak yapılan değerlendirmede en düşük puanı her iki yıl da Abana Elektromekanik alırken, 2007 yılında en iyi puanı Şeker Piliç, 2006 yılında ise Oysa Çimento aldı.
2006 yılının en düşük puanının 2007 yılı en düşük puanının üzerinde, 2006 yılının en yüksek puanının da 2007 yılının en yüksek puanının üzerinde olması bilançolardan elde edilen temel rasyoların değerleri arasındaki farkın açıldığını işaret ediyor.
2006 yılında iyi olan şirketlerin bu yıl biraz daha iyi, 2006 yılındaki bilançoları vasat olan şirketlerin 2007 yılında biraz daha kötü olduğunu söylemek mümkün. Haberin ayrıntıları bugün piyasada olan haftalık borsa ve finans dergisi tekBORSA’da...