Şampiy10
Magazin
Gündem

Pas geçmesi için 10 güçlü neden

Piyasalar, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in bugün Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirmesinde bir değişiklik beklemiyor. Darbe girişimi sonrası açıklanan reformlar Rusya ile normale dönen ilişkiler ve güçlü ekonomik veriler, Türkiye’nin elini güçlendiriyor.

ABONE OL
Vatan Haber

Piyasada gözler uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in bugün yapacağı Türkiye’nin ‘not’ ve ‘görünümüne’ ilişkin değerlendirmesine çevrildi. Fitch’in de Moody’s gibi herhangi bir değişikliğe gitmeyeceği beklentisi artarken, ekonomik göstergeler ve piyasaların darbe girişimi öncesi seviyelere kısa sürede dönmesi de Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’ seviyedeki notunu koruyacağını ortaya koyuyor.

Türkiye’nin kredi notunu ‘BBB-’ ile ‘yatırım yapılabilir’, not görünümünü ‘durağan’ seviyede tutan Fitch’in bir sürpriz yapmaması bekleniyor. Kredi kuruluşunun aceleci davranmayarak pas geçmesini sağlayacak birçok neden bulunuyor.

Darbe girişimi sonrası hükümetin reform politikaları, Rusya ile ilişkilerin yeniden normalleşmesi öne çıkarken, Türkiye’nin özellikle ekonomik göstergelerde kendi grubundaki ülkelerden de büyük ölçüde ayrıştığı görülüyor. İşte Fitch’in pas geçmesini sağlayacak nedenler:

-Fitch, kalkışmanın ardından 18 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin kredi notunun darbe girişimi sonrası ekonomik ve siyasi gelişmelere bağlı olacağını belirtmişti. Söz konusu açıklamanın ardından geçen süre içerisinde hükümetin ekonomik ile siyasi alanda attığı adımlar ve piyasaların neredeyse darbe girişimi öncesi seviyelere gelerek hızlı şekilde toparlanması dikkati çekiyor.

Notçulara tam saha pres

-Uçak krizinden 259 gün sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in ilk kez buluşarak iki ülke arasındaki buzları tamamen eritmeleri, piyasalara moral oldu. İki ülke arasında enerji, ihracat, turizm, savunma sanayi, inşaat gibi alanlar başta olmak üzere normalleşme kararı alındı.

-Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Naci Ağbal, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in yetlileriyle toplantılar yaparak, Türkiye ekonomisinin sağlam olduğunu ve Orta Vadeli Program’da bir revizyonun yapılmayacağını aktardı. Görüşmelerin çok yapıcı geçtiği açıklandı.

‘Çöp’teki ülkelere fark atıyor

FITCH’İN çöp olarak nitelendirdiği gruba dahil edilerek kıyaslandığında Türkiye’nin milli gelir, büyüme oranı ve kamu borcunun GSYH içindeki payı açısından açık ara önde olduğu dikkati çekiyor.

-‘Baa3’ün hemen altında yer alan ve olası bir not indiriminde Türkiye’nin de dahil edileceği yatırım yapılamaz grubundaki ülkeler arasında ‘BB+’ ile Azerbaycan, Bahreyn, Kosta Rika, Makedonya ve Portekiz, ‘BB’ ile Brezilya, Hırvatistan, Guatemala ve Paraguay, ‘BB-’ ile de Bangladeş, Bolivya, Gürcistan, Sırbistan, Seyşeller, Tunus ve Vietnam bulunuyor.

Türkiye’nin bu yıl 751.2 milyar dolarlık milli gelir büyüklüğüyle bu grupta Brezilya hariç tüm ülkelerin üzerinde yer alması bekleniyor.

-Türkiye’nin büyüme oranında bu yıl 12 ülkeden daha iyi sonuçlara ulaşacağı tahmin ediliyor.

-Yüzde 21.9’luk kamu borcunun GSYH içindeki payı göstergesinde de Türkiye, bu grupta yer alan tüm ülkelerden öne çıkıyor. Cari açığın milli gelire oranında da Türkiye, kredi notu çöp olan 7 ülkeden daha iyi.

Panama ve Meksika Türkiye’den üstte!

FItch Ratings’in kredi notu sınıflamasında, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu alt seviye yatırım yapılabilir grubundaki ülkeler ‘BBB+’, ‘BBB’ ve ‘BBB-’ kredi notlarıyla temsil ediliyor. Fitch’in alt seviyedeki yatırım yapılabilir grubunda değerlendirdiği ülkeler arasında, ‘BBB+’ notuyla İzlanda, İtalya, Meksika, Peru, Slovenya, İspanya ile Tayland ve ‘BBB’ notuyla da Kolombiya, Kazakistan, Panama, San Marino bulunuyor. Bu grubun en düşük notu olan ‘BBB-’ ile derecelendirilen ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, Macaristan, Hindistan, Endonezya, Fas, Namibya, Filipinler, Romanya, Rusya, Güney Afrika ve Uruguay yer alıyor.

Büyümede 23 ülkeyi sollayacak

-IMF verilerine göre, yatırım yapılabilir grubunda Türkiye’den daha yüksek nota sahip birçok ülkenin makroekonomik göstergeler açısından çok daha zayıf olduğu görülüyor. IMF’nin 2016 yılı büyüme tahminlerine bakıldığında, yüzde 3.8 ile Türkiye, kendinden daha yüksek kredi notuna sahip olan Peru, Tayland, İspanya, Kolombiya, Meksika, Slovenya, Uruguay, San Marino, İtalya ve Kazakistan’ın üzerinde bulunuyor. Türkiye’nin, kendisiyle aynı nota sahip Bulgaristan, Macaristan, Fas, Güney Afrika ve Rusya’dan da bu yıl daha fazla büyümesi bekleniyor.

-Bu yıl ulaşılması beklenen ekonomik büyüklük rakamları bakımından da 751.2 milyar dolarlık milli gelire sahip Türkiye’nin üzerinde aynı nota sahip Endonezya, Rusya ve Hindistan ile kendinden daha yüksek notlu Meksika, İspanya ve İtalya var.

Düşük borçla üst sıradayız

-IMF tahminlerine göre, Türkiye, kamu borcu göstergeleri açısından da alt seviye yatırım yapılabilir düzeyli nota sahip ülkelerin birçoğuna fark atıyor. Kamu borcunun GSYH içindeki payı açısından bu grupta yer alan

23 ülke içerisinde Türkiye’den daha iyi durumda olan sadece 3 ülke bulunuyor. Türkiye’de bu yıl kamu borcunun GSYH içindeki payının yüzde 21.9 olması bekleniyor. Söz konusu oran sadece Peru, Bulgaristan ve

Kazakistan’da daha iyi

-Türkiye, kanayan yarası olmasına karşın cari açığın milli gelir oranındaki payı bakımından da daha yüksek notlu Peru, Uruguay, Kazakistan, Kolombiya, Panama ve San Marino ile aynı notlu Güney Afrika ve Nambiya’dan daha iyi durumda.

Türkiye’nin alt seviye yatırım yapılabilir grubunda yer alan 23 ülkeden büyüme oranında 15’inin milli gelir büyüklüğünde 16’sının ve cari açığın GSYH içindeki payında 7’sinin üzerinde yer aldığı gözleniyor. Kamu borcunun GSYH içindeki payı bakımından IMF’nin tahminde bulunduğu 15 ülke arasında Türkiye’nin, 11’inden daha üstün olduğu dikkati çekiyor.

Diğer Haberler

  1. Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması: 2025'te düşmeye devam edecek
  2. Bayraktar TB2 alımı için bir ülke daha anlaşma aşamasında!
  3. Miras ile ilgili mahkemeden flaş karar! Tek kuruş dahi alamadı
  4. Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Beklentileri olumlu etkiliyor
  5. Bakan Bayraktar'dan ABD'nin Rus Gazprom'u yaptırımı ile ilgili açıklama: Muafiyet verilmezse hedef Türkiye
  6. Merkez Bankası açıkladı: Enflasyon beklentisi geriledi
  7. Dünya havacılık tarihi ilk adım! Bayraktar TB3 SİHA gemi testlerini başarıyla sürdürüyor
  8. Trump'ın tehdidi altına yaradı
  9. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara müjde! Harekete geçildi, af geliyor
  10. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda rekor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.