Şampiy10
Magazin
Gündem

Otogazdaki ‘ÖTV’ oyunu son bulsun

ÖTV’si yüksek “otogaz” yerine çok daha düşük vergili “tüplü LPG” alarak, bunu araçlara satan firmalar büyük haksız kazanç elde ediyor. % 38’lik vergi avantajı bir yandan piyasanın dengesini bozuyor, diğer taraftan milyarlık vergi kaybına yol açıyor.

ABONE OL
Vatan Haber

Türkiye’de akaryakıt pazarının yüzde 12’sini oluşturan LPG piyasasındaki ÖTV farkı üzerinden yapılan vergi kaçakçılığı ve bununla birlikte ortaya çıkan aşırı indirimler sektörde endişeyle takip ediliyor. Otogaz piyasası, farklı yöntemlere başvurarak LPG piyasasında haksız kazanç elde edenlere karşı, devletten etkili müdahale istiyor. Bu noktada da piyasadaki ÖTV oyununun bir an önce engellenmesi gerektiği belirtiliyor. Bununla birlikte, dökme gazın, oto gazına transferinin araçlar için hem tehlikeli hem de LPG’ye ilişkin yasalara aykırı olduğu bildiriliyor.

Tüp, ‘otogaz’ oluyor!

Türkiye’de tüplü ve otogaz olmak üzere LPG’den iki ayrı oranda ÖTV alınıyor. Tüplü LPG’de ton başına alınan ÖTV tutarı 1.210 TL’ye karşılık gelirken, otogazdaki ÖTV 1.778 TL’yi buluyor. İşte aradaki bu 568 TL’lik fark, haksız kazanç peşinde koşanların ve kaçakçıların ekmeğine yağ sürüyor.

Gazı düşük ÖTV ödeyeceği için tüplü olarak alan piyasadaki birçok küçük oyuncu, bu ürünü aldıktan sonra piyasada tüpgaz yerine otogaz olarak satıyor.

Daha düşük ÖTV ödediği için de bir yandan aşırı fiyat indirimleriyle pazarı bozuyorlar, diğer taraftan da devlet toplayacağı vergiye ağır bir darbe vuruyorlar. Devletin vergi kaybının bu noktada 1 milyar lirayı aştığı ifade ediliyor.

Yıllık 36 milyon ton olan akaryakıt (benzin, mazot, madeni yağlar) pazarında bir diğer ifadeyle 12 bin istasyonda böylesine bir indirim rekabeti yaşanmazken, yıllık 3.2 milyon tonluk, yani toplamın neredeyse 10’da 1’i olan otogaz pazarındaki indirim rekabeti oldukça dikkat çekici.

‘Etkin denetim’ şart

Pazarın yüzde 90’ını bulan benzin ve mazotta indirim oranları, serbest piyasa gereği bayiden bayiye birkaç kuruşlara karşılık gelirken, otogazda, ÖTV üzerinden yapılan oyunlar sebebiyle 20-30 kuruşluk indirimlere rastlanabiliyor. Bu da şimdilerde litresi 2.80-2.90 TL’ye satılan otogaz fiyatının bir anda 2.60 TL’lere kadar inmesine yol açıyor. Tamamen yasal olarak işlerini yürüten firmalar ise böylesine bir yola başvurmadıkları için ciddi kayıplar yaşıyor.

ÖTV oyunu üzerinden kendilerine neredeyse yüzde 8-10’luk indirim marjı sağlayanlarla rekabette zorlanan kayıtlı iş yapan üreticiler bu durum karşısında devletin yetkili kurumlarından sıkı denetim talebinde bulunuyor.

‘Terörün’ finansmanı tehlikesi

Türkiye’de doğalgaz kullanımının son 10 yılda hızla yayılmasıyla birlikte günlük LPG tüpü gideri 2.5 TL gibi cüzi bir tutara kadar gerilemesine, dolayısıyla pazardaki daralmaya karşılık, sektör istihdam tarafında geri adım atmayarak yeni yatırımlarını sürdürüyor. Yaşanan bu küçülmeye rağmen tüplü LPG sektörü binlerce kişiyi istihdam etmeye devam ediyor. Bununla birlikte pazarda gerek ÖTV oyunları gerekse kaçak satışlar üzerinden elde edilen haksız kazançların ülkemizde ağırlıklı olarak terörün finansmanında kullanıldığı tahmin ediliyor.

EPDK ve Maliye takip ediyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) konuyla ilgili olarak saha denetimleri yaptığı ve durumu raporladığı belirtilirken, bu çalışmaların, Maliye Bakanlığı’na da iletildiği bildiriliyor.

Diğer Haberler

  1. Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması: 2025'te düşmeye devam edecek
  2. Bayraktar TB2 alımı için bir ülke daha anlaşma aşamasında!
  3. Miras ile ilgili mahkemeden flaş karar! Tek kuruş dahi alamadı
  4. Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Beklentileri olumlu etkiliyor
  5. Bakan Bayraktar'dan ABD'nin Rus Gazprom'u yaptırımı ile ilgili açıklama: Muafiyet verilmezse hedef Türkiye
  6. Merkez Bankası açıkladı: Enflasyon beklentisi geriledi
  7. Dünya havacılık tarihi ilk adım! Bayraktar TB3 SİHA gemi testlerini başarıyla sürdürüyor
  8. Trump'ın tehdidi altına yaradı
  9. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara müjde! Harekete geçildi, af geliyor
  10. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda rekor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.