Şampiy10
Magazin
Gündem

Ortadoğu’da Çinliler’le ‘kağıt’ rekabeti kızıştı

60 ülkeye ihracat yapan, Ortadoğu’da ciddi bir paya sahip olan Lila Kağıt, bu pazarlara göz diken Çinli şirketlerle rekabet ediyor. Lila Kağıt’ın İcra Kurulu Başkanı Alp Öğücü, “Bu bölgelerde giderek artan bir tüketim var ve bölgeye ürün satmak için Çinli ve Uzakdoğulu devlerle yoğun rekabet halindeyiz” dedi.

ABONE OL
NECLA DALAN / EKONOMİ

1930 yılında Öğücü Ailesi tarafından temelleri atılan Lila Kağıt, bugüne gelindiğinde 500 milyon TL cirosu olan, 60 ülkeye ihracat yapan ve dünya devleriyle rekabet eden bir şirkete dönüştü. Cirosunun üçte birini ihracattan elde eden Lila, özellikle Ortadoğu ülkelerinde çok iyi tanınan ve tercih edilen bir marka oldu. Irak, İsrail, Filistin, Libya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi pazarlarda başa oynayan şirket, bu pazarlara göz diken Çinli şirketlerle rekabet ediyor. Lila Kağıt’ın İcra Kurulu Başkanı Alp Öğücü, “Bu bölgelerde giderek artan bir tüketim ihtiyacı var ve bölgeye ürün satmak için Çinli ve Uzakdoğulu devlerle yoğun bir rekabet halindeyiz” dedi.

Yeni hedef Uzakdoğu

İhracat yaptıkları ülkelere son olarak Afganistan, Bolivya, Maldivler ve Danimarka’yı kattıklarını kaydeden Öğücü, “Biz sektörümüzde ihracat lideriyiz. İhracatımızda İngiltere, İrlanda, Yunanistan, İsrail, Irak, Filistin, Macaristan ve Romanya gibi ülkeler başı çekiyor. Kongo da bile bayimiz var. Hedefimiz Tayland ve Japonya başta olmak üzere Uzakdoğu ülkeleri. Ayrıca Güney Amerika pazarına bakıyoruz. Panama’ya ihracatımız yakında başlayacak” diye konuştu.

Yatırımlar sürecek

2017 yılına ilişkin planlarını ve hedeflerini de açıklayan Alp Öğücü, şöyle devam etti: “2023 yılında Türkiye’nin en büyük 100 sanayi kuruluşu arasında yer almayı arzu ediyoruz. Öncelikli hedeflerimizden biri de 5 yıl içerisinde hızlı tüketim sektöründe gıda dışı alanda faaliyet gösteren yüzde 100 türk sermayesi ilk 5 firmadan biri olmak. Başarımızın en önemli kilit noktası satış ve dağıtım gücümüz, bu gücü devam ettirmek en önemli hedefimiz. Bu yıl büyük bir depo yatırımımız olacak. 2018 yılında devreye almayı hedefliyoruz. Bu yıl yüzde 30 büyüme öngörüyoruz. Türkiye’nin 81 iline ulaşıyoruz. Bu yıl başka markaların da ürünlerini dağıtmaya başlayacağız.”

İlk çeyrekte % 25 büyüdü

Lila Kağıt’ın Sofia, Maylo, Berrak ve ev dışı kullanım pazarında Nua Professional markaları bulunuyor. Bu markalarla tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt peçete ve kağıt mendil üretiyor. 2016’da kapasitesini üçe katlayan şirket, birbirinden çok farklı olan Avrupa ve Ortadoğulu müşterileri için farklı ürünleri aynı çatı altında üretebiliyor. 2017’nin ilk çeyreğini verimli geçirdiklerini belirten Alp Öğücü, “2016 sadece bizim değil, Türkiye için zor bir yıldı. Tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 25 büyüdük. 2017 iyi başladı. 2016’nın aynı dönemine göre bu yıl ilk çeyrekte yüzde 25 büyüme kaydettik” diye konuştu.

1 milyar TL’lik pazarda tuvalet kağıdı ilk sırada

ALP Öğücü’nün verdiği bilgilere göre Türkiye’de 500 bin tonluk bir temizlik kağıdı tüketimi var. Buna cep, kutu, tuvalet ve peçete gibi tüm kağıt temizlik ürünleri dahil. Bu rakamın 350-380 bin tonu evlerde tüketiliyor. Evlerdeki tüketimin de yarısı tuvalet kağıdı. Parasal olarak pazarın büyüklüğü 1 milyar dolar.

Türkiye’de 2010’da 4.5 kilo civarında olan kişi başına tüketim geçen yıl 6 kiloya ulaştı. Avrupa’da bu rakam 15 kilo iken ABD’de 20 kiloyu geçiyor.

Diğer Haberler

  1. Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Beklentileri olumlu etkiliyor
  2. Bakan Bayraktar'dan ABD'nin Rus Gazprom'u yaptırımı ile ilgili açıklama: Muafiyet verilmezse hedef Türkiye
  3. Merkez Bankası açıkladı: Enflasyon beklentisi geriledi
  4. Dünya havacılık tarihi ilk adım! Bayraktar TB3 SİHA gemi testlerini başarıyla sürdürüyor
  5. Trump'ın tehdidi altına yaradı
  6. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara müjde! Harekete geçildi, af geliyor
  7. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda rekor!
  8. Dövizcilerden sahte dolar uyarısı! 50 dolarlık banknotlara dikkat!
  9. Elektrik sektörü Electricity Eurasia Fuarı’nda buluşacak
  10. Bitcoin 100 bin doları göremeden düştü

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.