Marketler 50 üründe etiketleri düşürdü
Migros, CarrefourSA, BİM, Şok, A101 ve Metro başta olmak üzere market zincirleri yaklaşık 50 üründe 2 ay boyunca yüzde 10 indirime gitme kararı aldı.
Vatan Haber
Et ve Süt Kurumu 13 bin noktada kıymayı 29 lira, kuşbaşı eti 31 liradan satmaya devam edecek.
Toprak Mahsulleri Ofisi pirinç çeşitlerini piyasadaki perakende fiyatların yüzde 20-40 altında satacak.
2017’den bu yana zam yapmayan Çaykur, fiyatlara dokunmayacak.
Sütü 2.80 TL’ye indirdi
Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü (AOÇ), ürünlerinin fiyatlarında indirime giderek Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’na destek verdi. ESK’nin mağazalarında satılan 10 üründe yüzde 10 indirim uygulanacak. Buna göre, ısıl işlem görmüş acılı ve acısız sucukların kilogramı 34.65 liradan, Türk sucuk ürününün kilogramı 38.70 liradan, sosis 28.50 liradan, fıstıklı salam 29.25 liradan, Macar salam 28.35 liradan satılacak. AOÇ’nin günlük pastörize sütünün fabrika satış fiyatı da litre başına 3.15 liradan yüzde 12.5 indirimle 2.80 liraya geriledi. Kurumun geri dönüşümsüz şişe sütü 3.60 liradan, 100 mililitrelik sade, kakaolu ve damla sakızlı dondurması 1.60 liradan satılacak. Keçi dondurması da 2 lira yerine 1.80 liradan satışa sunulacak.
Ekmeğe çuvalla destek
- Gübretaş sıvı ve toz gübrelerde 35 çeşit üründe yüzde 10 indirim daha uygulayacak
- TARKİM, 30 çeşit bitki koruma ürünlerinde yüzde 10’a varan indirim yapacak.
- Yem Sanayicileri Birliği, karma hayvan yemlerinde indirimi sürdürecek
- Tarım Kredi Kooperatifleri ithal ürünlerde yapılmış olan döviz cinsinden tüm sözleşmeler Türk Lirası’na çevrildi.
- Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) ekmeklik buğday ununda (çuval) fiyatı 85 TL olan bir kampanyayı bu ay içerisinde başlatıyor. Kampanyada 5 milyon çuvalı hedefliyor.
Komisyonculuk bitiyor yeni haller geliyor
Bakan Berat Albayrak, enflasyonla mücadele kapsamında sebze-meyve fiyatlarının ucuzlamasını temin etmek için hal yasasında değişiklik yapılacağını belirterek, “Meclis’e gelmesiyle ilgili süreç bu ay içerisinde nihayete eriyor. Ekim itibarıyla vekillerimiz eliyle Meclis’te, komisyonda göreceğiz” dedi. Bu değişiklikle komisyonculuğun kaldırılacağının altını çizen Albayrak, şunları kaydetti: “Yeni haller kurularak satıcı sayısının ve rekabetin artırılması, üretici ve üretici örgütlerinin satış imkanlarının artırılması öncelikli hedef olacak. Ürünlerin bozulmasını engellemek için depolama, ambalaj, nakliyat konularında yeni standartlar uygulamaya konulacak. Yasal düzenleme sonrası Türkiye’ye özgün yeni bir stratejik model üzerinde eş zamanlı da çalışıyoruz. Gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmasının büyük veri ve ileri analitik yöntemler kullanılarak yakından takip edileceği Ürün Gözetim Mekanizması için çalışmalar başladı.”