Şampiy10
Magazin
Gündem

Makro ihtiyati tedbirler kalkmazsa büyüyemeyiz

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, geçen hafta makro ihtiyati tedbirlerde gevşeme olmayacağını açıkladı ama DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Yeni yılda ertelenen yatırım planları hayata geçirilmeye başlanacak. Ancak makro ihtiyati önlemler kaldırılmadıkça büyüme sınırlı kalır” dedi

ABONE OL
Vatan Haber

Gelecek yıl bankacılık sektörüne ilişkin öngörülerini paylaşan, seçimlerin tamamlanması ve siyasi belirsizliğin geçmesi ile sektörde 2015’te gözlenilen yavaşlamanın ortadan kalkmasının beklenebileceğini ifade eden DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, yeni yılda ertelenen projelerin, yatırım planlarının hayata geçirilmeye başlanacağını söyledi. Ateş, “Bunun bankacılık sektörüne olumlu yansıması olacaktır. 2016 yılında hacimlerde iyileşme görülebilir ancak makro ihtiyati önlemler kaldırılmadıkça büyüme sınırlı kalacaktır” dedi.

Kârlılıklar geriledi

Makro ihtiyatı tedbirlerin etkisiyle kurdan arındırılmış kredi büyüme hızının yılın 11 ayında yüzde 11’e gerilediğini ifade eden Ateş, bankacılık sektörü öz kaynak kârlılığının 2014 sonundaki yüzde 11.6 seviyesinden, Ekim 2015’te yüzde 10.4 seviyesine gerilediğine dikkati çekti. Ateş, kârlılıktaki gerilemeyle beraber bankaların sermayesinin de erimeye başladığına, 2014 sonunda yüzde 16.3 olan sektör sermaye yeterlilik oranının da Ekim ayında yüzde 15.3 seviyesine gerilediğine işaret etti. Son dönemde beyaz eşya, mobilya ve eğitimde taksit sayıları ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldığını anımsatan Ateş, bunların sektörü rahatlatmak için tam anlamıyla yeterli olmadığına dikkati çekti.

Ekonomiye destek azalır

Türkiye’de risk ağırlıklı kalemlerin karşılık oranlarının çok yüksek olduğunun altını çizen Ateş, şöyle devam etti: “Basel kriterlerine konut kredileri için karşılık oranı yüzde 35 iken bu oran Türkiye’de yüzde 50. Bireysel kredilerde Basel kriteri yüzde 75 karşılığı zorunlu tutuyor. Türkiye’de yüzde 200’lere kadar çıkıyor. Eğer makro ihtiyati tedbirler gevşetilmezse bankacılık sektörünün kârlılığı düşük seyrine devam edecek (yüzde 10-11 arası öz kaynak getirisi). Buna paralel sermaye yeterlilik oranı da gerileyecek ve bankacılık sektörünün ekonomiye desteği azalacak.”

Yeni yılda da sektörde rekabetin yoğun olacağı bir yıl beklediklerini anlatan Ateş, Türkiye açısından 2015’e kıyasla 2016’nın biraz daha olumlu bir yıl olabileceğini ifade etti.

Dev projelere 6.5 milyar dolarlık kaynak sağlandı

Hakan Ateş, 2012 yılından bu yana ülke çapında projelere 6.5 milyar dolar tutarında kaynak sağladıkları belirterek, “Yeni yılda da altyapı, enerji, sağlık, ulaşım ve turizm sektörlerinde, kalkınmamızı hızlandıracak projelere destek sağlamaya devam edeceğiz” dedi. DenizBank’ın tarım sektöründeki kredi hacminin ilk defa 5 milyar TL’nin üzerine çıkarak yüzde 40’ın üstünde büyümeyle 5.4 milyar TL’ye ulaştığını vurgulayan Ateş, tarım sektörü paylarının yüzde 9 seviyesini aştığını, özel bankalar arasında ise sektör liderliklerini koruyarak yüzde 30 seviyesine yaklaştıklarını kaydetti.

Ekonomik aktivite 2016’da biraz hızlanabilir

HAKAN Ateş, 2015’in volatilitenin yüksek seyrettiği, Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülke (GOÜ) grubunda sert satışların yaşandığı bir yıl olduğunu belirtti. Fed’in çıkış politikasının oluşturduğu belirsizliğin Aralık ayında gelen faiz artırımı ile bir miktar azaldığını dile getiren Ateş, öte yandan, GOÜ’lerde yavaşlayan büyüme ve jeopolitik riskler yüzünden 2015’te olduğu gibi 2016’da da ciddi bir sermaye girişlerinin sınırlı olacağını öngördüklerini söyledi. Ancak, bunun bir krize neden olmasını da beklemediklerine dikkati çeken Ateş, Türkiye açısından 2015’e kıyasla 2016’nın biraz daha olumlu bir yıl olabileceğini ifade etti. Seçimlerin oluşturduğu politik belirsizliğin, Kasım seçimlerinin ardından ortadan kalktığını ve gelecek 4 sene seçimsiz bir dönemin olduğuna işaret eden Ateş, şunları kaydetti: “Enerji fiyatlarının düşük seyrine devam etmesi ve TL’deki değer kaybının durması durumunda enflasyonun tekrar gerilemesini bekleyebiliriz. 2016’da ekonomik aktivite bu seneye göre biraz daha hızlanabilir.”

Türkiye’ye Değer Katanlar Ödülü geldi

BAHÇEŞEHİR Üniversitesi (BAU) tarafından her yıl düzenlenen “Türkiye’ye Değer Katanlar Ödülü”nü bu yıl DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş aldı. BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, her yıl Türkiye’nin varlığına değer katan kıymetli bir ismi ödüllendirdiklerini belirterek, “Hakan Ateş’e, Türk bankacılığına getirdiği yenilikçi yaklaşımlar ve sanata verdiği katkılardan dolayı Seçici Kurulumuzun kararıyla ‘Türkiye’ye Değer Katanlar Ödülü’nü sunmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi. Hakan Ateş ise Türkiye’ye Değer Katanlar Ödülü’nü 15 binin üzerindeki çalışanlarının temsilcisi olarak aldığını vurguladı.

Diğer Haberler

  1. Antalya'da su basan yerlerde temizlik ve tahliye çalışması: Muz seralarında çürüme tehlikesi
  2. Toplu ulaşımda yeni dönem! Taksi, dolmuş ve otobüslerde zorunlu olacak
  3. Fenomenlerin yasa dışı haksız kazançları mercek altında
  4. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  5. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  6. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  7. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  8. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  9. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  10. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.