Şampiy10
Magazin
Gündem

Kumbarayı gençler doldurdu

ING’NİN araştırmasına göre, bu yılın ilk çeyreğinde kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranı 2.1 puan artışla en yüksek seviye olan yüzde 15.7’ye ulaştı. 18-24 yaş grubu, tasarrufları tetikledi

ABONE OL
Vatan Haber

Türk halkının tasarruf yapma alışkanlığı başta Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) olmak üzere artıyor. Kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranı tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

ING Bank’ın gerçekleştirdiği Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2016 yılı ilk çeyreğinde kentsel nüfusta tasarruf sahipliği oranı 2.1 puanlık artışla bugüne kadarki en yüksek seviye olan yüzde 15.7 düzeyine ulaştı.

Diğer yaş grupları önceki dönemle benzer seviyede iken, 18-24 yaş grubu içerisinde tasarruf edenlerin oranı yüzde 16’dan yüzde 25’e yükseldi. Diğer yaş gruplarının oranları önceki dönemle benzer seviyeyi korudu.

Kentsel nüfustaki tasarruf sahipliğinde görülen 2.1 puanlık artış büyük oranda 18-24 yaş grubu içerisindeki bu artıştan kaynaklandı. Gelecekte tasarruf yapmayı planlamayanların oranı bir önceki anket dönemindeki yüzde 57.5 seviyesinden yüzde 56.7’ye geriledi.

Tasarruf eğilimi artıyor

Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’ndan şu sonuçlar dikkati çekti:

İlk çeyrekte çocuklu bireylerde tasarruf sahipliği oranı yüzde 11’le aynı kalırken, çocuksuz bireylerde bu oran 5 puan yükselerek yüzde 23’e yükseldi.

Tasarruf yapmama konusundaki en önemli gerekçe olan yeterli gelir sahibi olmamanın bu dönem arttığı saptandı.

2016’nın ilk çeyreğinde tasarruf sahipleri arasında düzenli tasarruf yapma oranı artış yüzde 64’e yükseldi.

Düzenli tasarruf yapmayanlar arasında 3 ay içerisinde tasarruf yapma oranı son iki dönemdir sabit kalırken, 3 ay sonrasında tasarruf yapma eğilimi yükselmeye devam etti.

Yastık altı altın ve nakit geriliyor

Tasarruf gerekçelerinde ‘çocuklarım için’ (yüzde 27) ve ‘beklenmedik durumlara karşı’ (yüzde 20) en yüksek oranları aldı.

En çok tercih edilen tasarruf aracı olan ‘yastık altı altın’ ve ‘nakit’ oranı bu dönem yüzde 27’den yüzde 22’ye gerilerken, TL vadeli, döviz vadeli ve bireysel emeklilik fonlarında yüzde 2-3 bandında küçük artışlar görüldü.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.