Şampiy10
Magazin
Gündem

Konya’ya Tesla modeli

Avustralya’da dünyanın en büyük lityum pilini inşa ederek 30 bin eve enerji sağlayan Tesla’nın modeli Kalyon Enerji tarafından uygulanacak. Kalyon, Konya’daki santral faaliyete geçince 300 yüz megavatsaat kapasiteli bir elektrik depolama tesisi kuracak.

ABONE OL
Vatan Haber

Kalyon Elektrik Konya Karapınar’a Tesla modelini getirmeye hazırlanıyor. Kalyon Holding Enerji Grup Başkanı Murtaza Ata, Güney Koreli Hanwha Q-Cells ile Konya-Karapınar’da Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi kapsamında kuracakları santrale, ilerleyen dönemlerde depolama tesisi eklemeyi planladıklarını bildirdi. Ata, elektrik şebekesini dengeleyerek enerji kalitesini artıran depolama teknolojilerinin fiyatlarının son yıllarda güneş enerjisi panellerinde olduğu gibi hızla düştüğüne dikkati çekerek, gelecek 5 yılda söz konusu rakamların yaklaşık 5’te birine inmesinin beklenebileceğini söyledi.

Ciddi bedel ödeniyor

Karapınar’daki santral faaliyete geçtikten sonra birkaç yüz megavatsaat kapasiteli bir elektrik depolama tesisi kurmayı düşündüklerini belirten Ata, “Hızlı bir şekilde devreye girip çıkan bu tesislerin ciddi ekonomik faydaları olacak. Gündüz fazla üretilen elektrik rahatlıkla depolanıp gece sisteme verilebiliyor” dedi.

Güneş enerjisinde yapılacak 2’nci YEKA yarışmasına elektrik depolama şartının da ekleneceği yönündeki gelişmeleri de anımsatan Ata, sözlerine şöyle devam etti: “Batarya teknolojileri yenilenebilir enerji santralleri için olmazsa olmaz. İhalelerde 200-300 megavatsaat kapasiteli depolama şartı getirilmesi çok önemli. Türkiye Elektrik İletim (TEİAŞ), şebekenin yük dengesini sağlayabilmek için yük-al veya yük-at uygulaması ve primer frekans kontrölü hizmetleri için ciddi bedeller ödüyor. TEİAŞ, ihtiyaç duyduğu yan hizmetleri uzun vadede önemli oranda bundan sonraki güneş YEKA’lara eklenecek batarya kapasiteleri ile sağlayabilir.”

Yollarda 60 bin megavatı bulan ‘mobil santraller’
Giderek yaygınlaşan elektrikli otomobillerin bataryalarının da birer santral olarak kullanılabileceğine değinen Murtaza Ata, ”Bu araçların bataryaları şebekenin ihtiyacı olduğu durumlarda şebekeye elektrik verebilecek ya da şebekenin ihtiyaç fazlası elektriği aracın bataryasının doldurulması için kullanabilecek. Buna V2G deniyor ve pratik uygulamaya geçilecek günler çok uzak değil. Bir aracın günde ortalama 2-3 saat trafikte olacağı ve kalan 21-22 saat şebekeye bağlı kalabileceği dikkate alındığında 10 milyon mobil santralimiz olabilir. Bu da 60 bin megavatlık bir güce karşılık geliyor. Dolayısıyla, 2040’tan sonra bambaşka bir dönem yaşıyor olacağız artık” değerlendirmesinde bulundu. Ata, Türkiye’deki elektrikli araç sayısının 2040’ta 10 milyonu aşmasının beklendiğini sözlerine ekledi.
30 bin eve tek batarya
Daha önce dünyanın en büyük lityum pilini üreten Tesla, Avustralya’da inşa etmeye başladığı santral aracılığı ile 30 bin eve 1 saat boyunca enerji sağlamayı planlıyor. Dünyada şu ana kadar üretilen en büyük lityum iyon bataryanın kapasitesi 30 megavatken Tesla’nın bu proje için ürettiği batarya 100 megevat kapesiteye sahip.

Diğer Haberler

  1. Miras ile ilgili mahkemeden flaş karar! Tek kuruş dahi alamadı
  2. Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Beklentileri olumlu etkiliyor
  3. Bakan Bayraktar'dan ABD'nin Rus Gazprom'u yaptırımı ile ilgili açıklama: Muafiyet verilmezse hedef Türkiye
  4. Merkez Bankası açıkladı: Enflasyon beklentisi geriledi
  5. Dünya havacılık tarihi ilk adım! Bayraktar TB3 SİHA gemi testlerini başarıyla sürdürüyor
  6. Trump'ın tehdidi altına yaradı
  7. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara müjde! Harekete geçildi, af geliyor
  8. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda rekor!
  9. Dövizcilerden sahte dolar uyarısı! 50 dolarlık banknotlara dikkat!
  10. Elektrik sektörü Electricity Eurasia Fuarı’nda buluşacak

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.