Şampiy10
Magazin
Gündem

‘KOBİ kredilerinde faizler inişe geçer’

Şekerbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ertürk, piyasa koşullarına paralel KOBİ kredilerinin faizlerinin ikinci yarıda düşmesini beklediklerini söyledi

ABONE OL
Vatan Haber

Şekerbank Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, yılbaşındaki dalgalı durumun ortadan kalkması ve dış gelişmeler çerçevesinde genel piyasa koşullarına paralel olarak KOBİ kredilerinin faizlerinin ikinci yarıyılda aşağı yönlü hareket etmesini beklediklerini açıkladı.

Ertürk, KOBİ’lerin kredi talebine ilişkin ise şöyle konuştu:

“Yılın ikinci yarısında faiz oranlarının gevşemesi ile birlikte genel ekonomik algılamadaki netleşme ve sonuç olarak kredi pazarında ilk yarıya göre artan bir ivme bekliyoruz. Kredi kartı ve tüketici kredilerindeki yeni düzenlemeler nedeniyle rekabetin, bankamızın öncelikli alan olarak belirlediği işletme, esnaf ve tarım kredileri pazarında yoğunlaşacağını öngörüyoruz.”

“KOBİ kredilerinde sorunlu kredilerin toplam kredilere oranına baktığımızda tüm sektör paralelinde bir seyir gözlemliyoruz” diyen Gökhan Ertürk, “Bununla birlikte, KOBİ’lerin vadeler ve tahsilâtlar konusunda, eskiye oranla daha bilinçli olmaları ve büyüme stratejilerini doğru bir planlama ile gerçekleştirmeleri için geliştirmeler devam ediyor.”

AB’ye oranla 3 kat büyüme potansiyeli

GÖKHAN Ertürk, KOBİ’ler görülen seyri şöyle anlattı: “Küçük ve orta boy işletmeler bilindiği üzere faaliyet gösterdikleri ekonomiler içerisinde lokomotif görevi görüyor. Ülkelerin yan sanayindeki en büyük gücünü temsil eden KOBİ’ler, ekonomilerde istihdamın da büyük bir kısmını oluşturuyor. KOBİ’ler, ülke gelir dağılımında denge unsuru niteliği taşıması ve sıkıntılı dönemlerde ekonomik ve sosyal zararı azaltabilme gücüne sahip olması sebebiyle sosyo-ekonomik hayatta önemli bir fonksiyon yerine getirirler. Ülkemizdeki toplam kredilerin GSYH’ye oranı AB üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında bugünkü kredi büyüklüklerimizin 3 kat daha büyüme potansiyeli bulunuyor. KOBİ’lerin orta ve uzun vadeli yatırım kredileri ihtiyacı da daha fazla gündemde. Bu gelişmelere bağlı olarak çözüm ortağı olma yolunda yapılan çalışmaların giderek artacağını öngörüyoruz.”

KOBİ müşterisine 36 milyar TL kredi

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, KOBİ kredilerinde faizlerin düşüş trendine girdiğini söyledi.

Önümüzdeki günlerde KOBİ’lerden gelen kredi taleplerinin artış gösterecek şekilde devam etmesi beklediklerini ifade eden İnce, “2014 Mart dönemi itibariyle KOBİ kredilerinde sektör geri ödenmeme oranı yüzde 3.1 iken İş Bankası’nda bu oran sadece yüzde 2.4’tür” dedi.

KOBİ’lerin yalnızca finansal ortağı değil, aynı zamanda bankacılık tecrübe ve bilgi birikimini paylaşan bir çözüm ortağı olarak hareket ettiklerini söyleyen Suat İnce, şöyle konuştu:

“Mart ayı itibarıyla 213 milyar TL’lik aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük özel bankasıyız. Aynı dönemde 135.2 milyar TL’lik kredi büyüklüğümüz ile nakdi kredilerde, 97.3 milyar TL’lik ticari kredi büyüklüğümüz ile nakdi ticari kredilerde sektörde; 126.3 milyar TL’lik mevduat büyüklüğümüz ile ise mevduatta özel bankalar arasında birinciyiz.

KOBİ’lere ve ticaret erbabına sağladığımız finansal desteğe rakamsal açıdan bakacak olursak, bilançomuzun yüzde 63.5’i kredi, toplam kredilerimizin yüzde yüzde 72’si ticari kredidir. 2014 Mart sonu itibariyle, KOBİ müşterilerimizin, nakdi krediler toplamı 36.7 milyar TL’dir.”

Durgunluk bitti talep arttı

Yapı Kredi KOBİ ve Tarım Bankacılığı Grup Direktörü Aslı Düzenli, seçim öncesi dönemde özellikle uzun vadeli yatırım kararlarının seçim sonrasına bırakılmasının KOBİ kredilerinde bir miktar durgunluk yarattığını belirtti. Düzenli, “İkinci çeyrekte piyasalar canlandı ve kredi talepleri arttı. Kredilere baktığımızda 2014’ün ilk çeyreğinde KOBİ kredilerinin yüzde 5 arttığını görüyoruz. Böylece Mart 2014 itibarıyla KOBİ kredilerinin tüm kredilerdeki payı 2013 yıl sonuna göre yüzde 0.4 oranında artarak yüzde 26.3’e ulaştı” dedi.

Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı faiz indiriminin KOBİ kredilerinde faizi bir miktar aşağı yönlü etkilediğini kaydeden Düzenli, şunları söyledi:

“Önümüzdeki dönemde faizde çok ciddi bir yükselme trendi beklemiyoruz. 2014’ün ikinci yarısında piyasanın canlandığını ve KOBİ’lerin yatırım iştahının arttığını görüyoruz. Yapı Kredi olarak 2014 yılının ilk 6 ayında farklı sektörlere yönelik sunduğumuz kredi ürünlerimiz, kurguladığımız dönemsel kampanyalar ve uygun faizli yurtdışı kaynaklı krediler ile KOBİ’lere desteğimizi sürdürdük. Gelen kredi talepleri beklentimiz dahilinde gerçekleşti. Gelen kredi taleplerini incelediğimizde imalat sektörü, toptan ve perakende ticaret sektörünün ön plana çıktığını görüyoruz.”

Aslı Düzenli, banka olarak KOBİ’lere yönelik ana hedeflerinin sağladıkları finansal desteği artırarak hem firmaları hem de faaliyet gösterdikleri sektörleri en iyi şekilde desteklemek olduğunu sözlerine ekledi.

Bankalar risklerini başarıyla yönetiyor

Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, “Tüketici kredilerinin yeni regülasyonların etkisiyle yavaşladığı bir ortamda Kobi kredilerindeki artışın devam ettiğini görüyoruz” dedi.

Koçak, “Mayıs sonu itibarıyla, yılbaşından beri kobi kredilerindeki artış yüzde 7 olurken, bireysel kredilerdeki artış yüzde 3.5 ile sınırlı kaldı (Kredi kartları dahil artış yüzde 0.5). Kobi kredileri içinde ise mikro ve küçük ölçeli firmalara verilen kredilerin artış hızının (Mayıs sonu itibarıyla ortalama yüzde 8) daha yüksek olduğunu görüyoruz” dedi.

Burak Koçak, “Sektörel bazda 2013 yılsonunda 271 milyar TL seviyesine ulaşan nakdi KOBİ kredileri, Mayıs 2014 itibariyle yüzde 7 büyüyerek 291 milyar TL seviyesine ulaştı. Genel büyüme trendi ve ekonomik gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda 2014 yılsonu itibari ile sektörde yüzde 20 seviyesinde bir büyüme bekliyoruz” şeklinde konuştu.

2013 yılı sonunda sektörel bazda sorunlu kredilerin oranı yüzde 2.7 iken, finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler ve kredi büyüme hızının gerilemesi ile birlikte 2014 yılı Haziran sonu itibarıyla yüzde 2.8’e yükseldiğini belirten Koçak, şöyle devam etti:

“Kobi segmentinde ise bu oran yüzde 3.2 seviyelerinde. Yılın ikinci yarısında ekonomik aktivitenin gidişatına bağlı olarak sorunlu kredilerin seyri değişecektir. Türk bankaları etkin kredi yönetimi araçları ile bu taraftaki risklerini başarı ile yönetebiliyor.”

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.