Kartta taksit sayısı esnedi
Kredi kartı ile yapılan eğitim ve öğrenim ücreti, mobilya ve beyaz eşya harcamalarında taksit sayısı 9’dan 12’ye yükseltildi. Cep’te taksitsiz uygulama devam ederken kuyumcuların 9 ay taksit talebi de cevapsız kaldı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), kredi kartıyla alışverişi düzenleyen yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, daha önce 9 ay olarak uygulanan kredi kartı ile yapılan eğitim ve öğrenim ücreti, mobilya ve beyaz eşya harcamalarındaki taksit sayısı 12’ye yükseltildi.
Karar, düzenleme getirilmeyen cep telefonu ve kuyumculuk sektörlerini üzdü. MOBİSAD Başkanı Sinan Ekşi, “Cep telefonu alımı sırasında kredi kartına taksit yasağında en azından 4 aya kadar bile imkan verilmemesi bizleri çok üzdü” değerlendirmesini yaptı. Kuyumcular ise kartlı satışlarda takit sayısının en azından 9’a çıkarılmasını ilişkin taleplerinin karşılıksız kalmasından üzüntü duydularını bildirdi.
Mobilyada satış yüzde 20 artar
TÜRKİYE Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER)Başkanı İsmail Doğan, kredi kartı kullanım alışkanlığının mobilya tüketicileri profilinde de etkili bir enstrüman olarak ortaya çıktığını ve kredi kartı taksit sayısının 12 aya çıkarılmasıyla birlikte mobilya satışlarının da artacağının altını çizdi. Doğan, “Taksit sınırlaması kayıt dışına iten bir etki oluşturuyordu. Tüketici nezdinde de sektör için de olumsuz bir tablo söz konusuydu. Yeni düzenleme ile mobilya satışlarının yüzde 20 oranında artacağını öngörüyoruz” dedi.
Fuarın adresi değişti
Öte yandan Türkiye’nin en büyük mobilya fuarı olan İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB), 2016 yılından itibaren TÜYAP’ta düzenlenecek. 12-17 Ocak tarihleri arasında 12. İstanbul Mobilya Fuarı-İSMOB 2016 yeni adresinde dünyanın en büyük ikinci mobilya fuarı olmayı hedefliyor. MOSDER ve TÜYAP Fuarcılık Moskova Mobilya Fuarı’nda açtıkları stantla İSMOB’un lansmanını düzenledi. İsmail Doğan, “MOSDER olarak sektörün yüzde 85’ini temsil ediyoruz. Bu ağırlığın uluslararası marka olması için çalışıyoruz. Şu an 100 bin katılımcının yüzde 30’unu yabancılar oluşturuyor. Bu oranı yüzde TÜYAP’la birlikte yüzde 50’ye taşımak istiyoruz” diye konuştu. ASLIHAN DEMİR/ MOSKOVA