Şampiy10
Magazin
Gündem

"Kara altın" binlerce kişinin geçim kaynağı oldu

Erzurum'un Oltu ilçesinden çıkarılan, tespih ve takı eşyalarının vazgeçilmez aksesuarları arasında yer alan Oltu taşı, binlerce insanın da geçim kaynağı oldu.

ABONE OL
Vatan Haber

Halk arasında "kara altın" olarak adlandırılan Oltu taşı, ilçedeki dağlarda yer alan maden yataklarından köylüler tarafından çekiç, murç, kazma ve kürek yardımıyla güçlükle çıkartılıyor.

İlkel yöntemlerle kayalar oyularak çıkartılıp teneke kutu ve inşaatta kullanılan el arabalarına konulan Oltu taşı, daha sonra araçlar ile ilçe merkezi ve Erzurum kent merkezindeki atölyelere ulaştırılıyor.

Burada ustalarca el emeği ve göz nuru ile tespih ve çeşitli süs ve takı eşyalarına dönüştürülen Oltu taşı, hediyelik eşya dükkanlarında satışa sunuluyor.

Madenden çıkartılıp satışa sunulana kadar büyük emek isteyen Oltu taşı, sektördeki binlerce kişiye de ekmek kapısı oluyor.

Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'un Doğu Anadolu'nun merkez ili olduğunu ifade ederek, Oltu ilçesinin de Erzurum'un en önemli ilçelerinin başında geldiğini söyledi.

İlçenin simgesi

İlçenin simgesi haline gelen Oltu taşıyla ilgili son yıllarda çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Zengin, "Oltu taşı hem ilçemizin hem de Erzurum'un bir marka değeri olmasının yanı sıra Türkiye'de de artık sınırları aşmış ve dünyada da bilinen bir marka değerine dönüşmüş ürünümüzdür" dedi.

Zengin, Oltu taşıyla ilgili Erzurum Valiliği, Atatürk Üniversitesi ile Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının (KUDAKA) birçok çalışması bulunduğunu dile getirerek, bu çalışmalar sonucu Oltu taşının yöre insanı ve ülke ekonomisi açısından çok önemli bir ürün olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Oltu taşının bir marka değerinin olduğuna işaret eden Kaymakam Zengin, Oltu taşının rezervinin tespit edilmesine yönelik de çalışmalarda bulunduklarını kaydetti.

Oltu taşında rezerv problemi yok

Yöreden yüz yıldan daha fazla süredir çıkartılan Oltu taşının binlerce insana geçim kaynağı olduğuna da işaret eden Zengin, şunları kaydetti: "Oltu taşı çıkartılmasından, üretilmesine, satılmasından ve Türkiye'ye dağıtılmasına kadar ki süreçte ne kadar insana, ne kadar ekonomiye hitap ettiğini öğrenmek, bilmek ve bilgilerimizi toplamak adına çeşitli çalışmalarımız oldu. Oltu taşının rezervini buradaki fakültemizle, belediye ve kaymakamlığımızla birlikte tespit ettik. Rezerv problemimizin olmadığını gördük. Profesyonel bir Oltu taşı tanıtım filmi hazırladık. Bu tanıtım filmimizi internette paylaştık. Oltu taşı aslında çok bilinmemekle birlikte binlerce insanımızın ekmek kapısı oldu." Kaymakam Zengin, Oltu taşının dağlardan güçlükle çıkartılıp üretildiğini söyleyerek, "Oltu'da, yüzyıllardır insanlarımız köylerimizdeki belli alanlarda Oltu taşını bin bir zahmetle çıkartıyor. Ardından Oltu taşını getirip ilçedeki ve Erzurum'daki işletmecilere satıyorlar." diye konuştu.

Tespih üretiminin yanı sıra süs ve takı sektöründe de kullanılan Oltu taşı ürünlerin üretiminde tasarım, dizayn ve ARGE çalışmalarının da çok büyük önemi olduğunu anlatan Zengin, "Bir çok üretici eski usullerle yeni tasarım yöntemlerini kullanarak yeni şeyler üretmeye çalışıyor. Daha çok takı boyutunda yeni çalışmalar yapılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.