Şampiy10
Magazin
Gündem

Jet hızıyla değişiyor!

Hükümet yeni TTK'da tepki çeken maddelerini rötuşlayarak 1 Temmuz'a yetiştirecek

ABONE OL
Şebnem HOŞGÖR / VATAN

İş dünyasının çekinceleri dikkate alınarak 1.535 maddelik yeni TTK’nın 40 maddesi değişecek.

Ak Parti Grup Başkanvekili Canikli, “Taslağımızı en kısa sürede muhalefete sunacağız. Uzlaşma sağlanırsa değişiklik teklifi TBMM’ye sunulur. Süratle hayata geçirilir” dedi

- Ak Parti, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) iş çevrelerince eleştirilen hükümlerin düzeltilmesine yönelik taslak çalışmasını tamamlama noktasına getirdi. Yapılan çalışmalar çerçevesinde 1.535 maddelik yasanın yaklaşık 40 maddesi değiştirilecek. Ak Parti kanadı en geç önümüzdeki hafta Salı gününe kadar hazırladığı değişiklik paketini muhalefet partilerine sunacak. Karşılıklı görüş alışverişinin ardından uzlaşma sağlanması durumunda TTK’ya rötuş paketi, 4 partinin ortak teklifi olarak TBMM’ye sunulacak ve yasanın yürürlüğe girmesinden önce gerekli düzenlemeler yetiştirilmeye çalışılacak.

1.535 maddelik yeni TTK, iş dünyasından gelen yoğun talepler doğrultusunda 23. dönemde partiler arasında sağlanan uzlaşma çerçevesinde Meclis’ten jet hızıyla geçirilmişti. Ocak 2011’de Meclis, partiler arasında sağlanan mutabakat sayesinde Türk Ticaret Kanunu’nun yanı sıra, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve Borçlar Kanunu’nu da 1 hafta içinde yasalaştırılarak tarihi bir rekora imza atmıştı. Ancak “süratli” yasamanın etkileri kısa sürede ortaya çıktı. İş aleminden ve ilgili çevrelerden yasanın 1 Temmuz’da aynen yürürlüğe girmesi durumunda Türkiye’de şirket kurma ve yönetmenin imkansız hale geleceği eleştirileri gelince, TTK iktidar kanadınca yeniden masaya yatırıldı.

Muhalefetin görüşü alınacak

Hükümet ve Ak Parti Meclis Grubu’nun ekonomi kurmaylarınca uzun süredir yürütülen çalışmalar, bu hafta itibarıyla tamamlanma aşamasına geldi. Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, konuya ilişkin VATAN’ın sorularını yanıtlarken, “Taslağımızı en kısa sürede muhalefet partilerine sunacağız. Onlardan gelecek önerileri de alacak şekilde ortak bir çalışma sürdüreceğiz. Uzlaşma sağlanması halinde TTK değişiklik teklifi 4 partinin ortak imzasıyla TBMM’ye sunulur. Temel kanun olarak görüşülüp, yasanın ilk çıkartıldığı dönemdeki gibi süratle bu değişiklikler de hayata geçirilir” dedi.

Amaçlarının uygulanabilir ve Türkiye şartlarını dikkate alan bir düzenleme yapmak olduğunu ifade eden Canikli, şöyle konuştu: “Bir yasa akademik olarak mükemmel olabilir. Ama uygulama kabiliyeti yoksa, bunun bir anlamı olmaz. Hedef kitlenin yüzde 60’ı uygulanamaz diyorsa, düzenleme bir sıkıntı var demektir. Yasanın mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde Türkiye’de şirket kurmak, yönetmek imkansız hale gelebilir deniyor, bu durumda yasa yürürlüğe girdikten hemen sonra şirketlere yönelik af düzenlemeleri gündeme getirilmek durumunda kalınabilir. Bunun için pratikte sorunları çözecek, uygulanabilir bir yasanın yürürlüğe girmesi için gerekli düzeltmeleri yapmayı planlıyoruz.”

Ak Parti kurmaylarından edinilen bilgiye göre, önümüzdeki hafta en geç Salı gününe kadar muhalefet partilerine sunulacak TTK değişiklik paketi, partilerin uzlaşı metni haline getirilerek, teklif olarak TBMM’ye sunulacak, 1 Temmuz’dan önce yasalaştırılmaya çalışılacak.

Ceza yumuşuyor hapis, para cezasına çevrilecek

TTK’da yapılması düşünülen değişiklikler kapsamında, şirket ortaklarının açıktan maaş ödemesi gibi ödemelerin şirketten çekilen para statüsünde değerlendirilip, belli bir süre içinde şirket hesabına yatırılmaması halinde şirket ortakları hakkında cezai müeyyide uygulanmasına yönelik hüküm yumuşatılacak. Kanunda hapis cezası öngörülen pek çok fiilin yaptırımı, idari para cezasına çevrilecek, yönetim kurulu üyelerinin en az 4 yıllık yüksek tahsilli olması şartı da kaldırılacak. Tüm şirketlerin internet sitesi kurma zorunluluğu da 1 Temmuz 2013’e ötelenecek.

Babacan’dan ‘Erteleriz’ sinyali

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçen hafta yeni TTK’nın 1 Temmuz olan yürürlük tarihinin ertelenebileceği sinyalini vermişti. Yeni TTK’da değişmesi gereken 40-50 madde bulunduğunun altını çizen Babacan, “Değişiklikler yetiştirilemezse, 1 Temmuz tarihinin koşulsuz ötelenmesi gerekecek. Çünkü mevcut haliyle yürürlüğe girmesinin çok sakıncası var” demişti.

Diğer Haberler

  1. Antalya'da su basan yerlerde temizlik ve tahliye çalışması: Muz seralarında çürüme tehlikesi
  2. Toplu ulaşımda yeni dönem! Taksi, dolmuş ve otobüslerde zorunlu olacak
  3. Fenomenlerin yasa dışı haksız kazançları mercek altında
  4. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  5. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  6. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  7. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  8. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  9. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  10. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.