Şampiy10
Magazin
Gündem

İsrail gazına yeşil ışık!

Ekonomik işbirliği çağrısı...

ABONE OL
UFUK ŞANLI / VATAN

Uluslararası Enerji Forumu’nda Cumhurbaşkanı Gül, Doğu Akdeniz’de daha büyük ölçekli ekonomik işbirliği çağrısı yaparken, Enerji Bakanı Yıldız, “Gerek Güney Kıbrıs’la, gerek İsraille bir kısım hazırlıklarımız var” diyerek İsrail ve Rum gazına ‘yeşil ışık’ yaktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Doğu Akdeniz’de daha büyük ölçekli ekonomik işbirliği tesis edilmeli” çağrısına yönelik, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bahsettiği konu son derece önemli bir konu. Enerji sektörü açısından gerek Güney Kıbrıs’la, gerek İsrail’le olası projeler üzerinde bizim bir kısım hazırlıklarımız var” dedi

Son derece netiz

Sabancı Üniversitesi öncülüğünde yapılan “4. Geleneksel Uluslararası Enerji Forumu Küreselleşen Enerji ve Türkiye’nin Rolü” toplantısı sırasında gazetecilerin gündeme yönelik sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Güney Kıbrıs için son derece net bir ifade kullanıyoruz: Uluslararası hukuka aykırı olacak şekilde bir tartışma zemini oluşturulacaksa ve oradan edilecek kaynaklar Kıbrıs’ın tamamı tarafından paylaşılmayacaksa, bu tür projelere gerçekleştirmek son derece zordur. Sürdürülebilir yapının, enerjinin barış gerekçesi olarak kullanıldığı yapılar olduğu muhakkak. Güney Kıbrıs Yerel Yönetimi’nin, bu manada sürdürülebilir bir politikaya ulaşacağına inanıyorum.”

Kamu-özel işbirliği

İsrail’in özür sürecinden sonraki gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini vurgulayan Bakan Yıldız, “Siyasi bütün yüklerin bu projelerin omzundan kalkması halinde biz teknik olarak, hükümet olarak, Enerji Bakanlığı olarak çalışmalarımızı tamamlayıp, Sayın Başbakanımıza sunacağız. Ondan sonraki karar çerçevesinde ne tür projeler geliştirilebilir, bunu hep beraber göreceğiz” diye konuştu.

Yıldız, Doğu Akdeniz’deki projelerin gerçekleştirilmesine yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı: “TPAO gibi, BOTAŞ gibi büyük kamu şirketleri, özel şirketlerle diğer ülkelerde, gerek bölge ülkelerinde, gerekse dünyanın birçok yerinde işbirliği hazırlıklarına başladı.”

15 trilyon metreküplük hazine var

Doğu Akdeniz’deki Türkiye-Güney Rum Kesimi-İsrail üçgeninde yaşanan enerji gerginliğinin altında bir hazine yatıyor. Arama yapılacak sahadaki doğalgaz rezervinin 15 trilyon metreküpü aştığı tahmin ediliyor. Bu rakamın parasal karşılığı ise 7 trilyon doları aşıyor. Bölgede yaşanan gerginlik nedeniyle İsrail askerleri arama yapan platformların çevresinde nöbet tutuyor.

ABD ‘ucuz kayagazını’ dünya pazarlarına sürmeli

Taner Yıldız, ABD’nin kayagazını dünya piyasalarına sürmesi gerektiğini, bunun dünyada ucuz doğalgaz fırsatları yaratacağını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Doğalgazın dünya piyasalarına açılmasının kendi açımızdan doğru olacağına inanıyoruz. Kayagazının bulunması arzın arttığı anlamına gelmiyor. Bunlar dünya piyasalarına açıldığında arz artar. Bu 5 yıldan önce gerçekleşmeyecek görüşündeyim. ABD kayagazını dünya piyasasına açtığında, fiyatlar etkilenecektir. Bu konu ABD ile yapılacak görüşmelerde gündeme gelecektir.”

9’dan 12’nci üniteye kadar Türkiye kendi yapacak

BAKAN Yıldız, Üçüncü nükleer santrale ilişkin şunları söyledi : “Başbakan’ın ortaya koyduğu hedef son derece önemli. 8 üniteyi yabancı ortaklarıyla gerçekleştiren Türkiye’nin, 9’dan 12. ünitelere kadar kendi operatörlüğünde ama yine yabancılardan aldığı bir kısım know-how ve teknik hizmetlerle beraber o projeyi gerçekleştirebileceğine inanıyoruz. Sayın Başbakan’ın ortaya koyduğu hedefe ulaşabileceğimize bir mühendis olarak da inanıyorum. Onun yeri konusunda 2 yıllık bir çalışma yapılacak. 2 yıldan önce yer duyarsanız, spekülatif olur.”


Enerji devleri Sabancı Üniversitesi’nde buluştu

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin (IICEC) her yıl geleneksel olarak düzenlediği “IICEC Uluslararası Enerji Forumu”nun dördüncüsü dün başladı. ‘Küreselleşen Enerji ve Türkiye’nin Rolü’ başlıklı foruma yurtdışından birçok üst düzey devlet adamı, enerji sektörünün uluslararası lider kuruluşlarının temsilcileri, önde gelen üniversitelerin, politika merkezlerinin ve düşünce kuruluşlarının temsilcileri katılıyor. Forumda konuşan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı: “Sabancı Üniversitesi IICEC, küresel enerji politikaları için bir dünya merkezidir” dedi. Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Enerji ve iklimle ilgili stratejilere katkıda bulunmak için Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’ni küresel çapta tanınacak bir merkez olarak tasarladık. Türkiye’nin küresel enerji ortamındaki rolü ve önemi büyüyor. İstanbul ise bütün ihtişamıyla küresel enerjinin buluşma noktası oluyor. IICEC’i bölge ve dünya genelindeki stratejik konumundan ötürü İstanbul’da kurmayı seçtik.”

Diğer Haberler

  1. Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması: 2025'te düşmeye devam edecek
  2. Bayraktar TB2 alımı için bir ülke daha anlaşma aşamasında!
  3. Miras ile ilgili mahkemeden flaş karar! Tek kuruş dahi alamadı
  4. Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Beklentileri olumlu etkiliyor
  5. Bakan Bayraktar'dan ABD'nin Rus Gazprom'u yaptırımı ile ilgili açıklama: Muafiyet verilmezse hedef Türkiye
  6. Merkez Bankası açıkladı: Enflasyon beklentisi geriledi
  7. Dünya havacılık tarihi ilk adım! Bayraktar TB3 SİHA gemi testlerini başarıyla sürdürüyor
  8. Trump'ın tehdidi altına yaradı
  9. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara müjde! Harekete geçildi, af geliyor
  10. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda rekor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.