İş dünyasından yurt dışında FETÖ seferberliği
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından sadece verdikleri ilanlarla değil, yaptıkları ziyaretlerle de yurt dışında oluşturulmaya çalışılan olumsuz algı ile mücadeleye girişen iş dünyası örgütleri, uluslararası kamuoyunu Türkiye konusunda doğru yönlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında DEİK olarak başlattıkları “seferberlik” kapsamında, 126 ülke bazlı iş konseyleri aracılığıyla Türkiye’nin yatırım ve ticaret yaptığı tüm coğrafyalara eriştiklerini söyledi.
Vardan, yurt dışındaki muhataplarıyla sıkı iletişim faaliyeti gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti: “Darbe girişimiyle ilgili yanlış ve yönlendirici bilgi ile mücadele etmeyi öngörüyoruz. Bu mücadelemizde Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) çatısı altında bir araya gelmiş olan Türk diasporası ise çok önemli bir rol oynuyor. Dünyanın dört bir tarafına yayılmış olan 2 bin 500’den fazla DTİK üyesi, bulundukları ülkelerde bizlerin doğal elçisi konumunda ve mesajlarımızı yerleşmiş oldukları coğrafyalara yayabilmek için çok önemli bir güç. Çünkü onlar yaşadıkları ülkelerde iş yapıyorlar, sosyal çevreleri ve ticari çevreleri de o ülkelerde. Dolayısıyla bizlerin buradan yapabileceğimiz katkının katbekat ötesinde bir güce sahipler.” DTİK’in sadece iş çevrelerinde değil, aynı zamanda bulundukları, yaşadıkları şehirlerde eş, dost, komşu ve akraba başta olmak üzere sosyal anlamda da tüm çevrelerde etkili olabileceğini düşündüklerini ifade eden Vardan, FETÖ yapılanmasının özellikle yurt dışında birçok ülkede etkin olduğunu söyledi. Vardan, "Bu hakimiyeti kırabilmek için DTİK ve üyelerine ihtiyaç duyuyoruz. Dolayısıyla ülkemizin her kurumuna sinsice yuvalanmış bu örgütün yurt dışındaki gücünü kırmada DTİK'in çok etkili bir mecra olacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
"Üyelerimizi bir elçi olarak konumlamak mümkün"
DTİK Başkanı Nail Olpak da DTİK’in Avrasya, Avrupa, Asya-Pasifik, Amerika, Afrika ve Balkanlar olmak üzere 6 bölgede faaliyet gösteren komiteleriyle 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin hemen ardından örgütlenerek çalışmalara başladığını, mevcut komiteler aracılığıyla 6 bölgede, resmi ve yerel kanallara bilgi aktarıldığını anlattı.
Olpak, yazılı ve görsel basına haber servis ettiklerini, girişimci toplantısı düzenleyerek bölgelerdeki ticaret ve sanayi odalarını ziyaret ettiklerini, sonbahar döneminde de DTİK İcra Komitesi üyelerinin katılımıyla 6 bölgede girişimci toplantıları düzenlenmeye devam edileceğini bildirdi.
Olpak, sözlerini şöyle sürdürdü: “DTİK, 15 Temmuz sonrası yurt dışındaki algının normalleştirilmesinde çok önemli bir platform ve dünyanın her yerinde ikamet eden üyelerimizi bir elçi olarak konumlamak mümkündür. Yurt dışındaki malum terör örgütünün teşkilatlanmış yapısına karşılık Türk diasporasının güçlendirilmesi çok önemlidir. DEİK ve DTİK tarafından yürütülecek çalışmalarda, söylemlerde birlik oluşturulması ve ortak mesajların tüm ülkelerdeki muhatap kurumlara aynı zamanda bulundukları, yaşadıkları şehirlerde sosyal anlamda da tüm çevrelerine iletilmesinde aracı olacağına inanmaktayız. Ayrıca, ülkemizin yurt dışındaki algısının önemine binaen, ekonomik istikrarımızın devam ettiğini, iş dünyası dahil bütün halkımızın demokrasiye sahip çıktığını ve herhangi bir şekilde darbe girişimlerine müsaade etmemek üzere hareket edildiğini dile getirmek amaçlanmıştır.”
KAGİDER'den dünya liderlerine açıklama
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar ise bir süre önce dünya liderleri ve 3 bine yakın uluslararası sivil toplum lideri ve iş dünyası temsilcisine açıklama gönderdiklerini, ulaştıkları liderler arasında ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Başkanı Vladimir Putin, ABD başkan adayları Hillary Clinton ve Donald Trump ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, IMF Başkanı Christine Lagarde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmad Mohamed Ali'nin de bulunduğunu bildirdi.
Oktar, bundan sonraki dönemde de Türkiye’nin yatırımcılar ve uluslararası kuruluşlar için iyi bir fırsat ve bir çekim merkezi olduğunu vurgulamaya devam edeceklerini, bu amaçla iş dünyasının lider dernekleri ile iş birliği içinde uluslararası kurumlara ulaşarak mesajlarını aktaracaklarını, Ankara’da büyükelçi ve ticaret ataşelerini bir araya getirecek bir toplantı yapmayı planladıklarını, eylül ve ekim aylarında Avrupa Parlamentosu’nda aynı çerçevede temaslarda bulunacaklarını ve toplantılar düzenleyeceklerini anlattı.
Türkiye’nin hızla normalleşmesini desteklemeyi amaçladıklarını vurgulayan Oktar, şunları kaydetti:“Amacımız, Türkiye’de demokrasinin ve ekonominin güçlü olduğunu dünyaya anlatmaktır. Türkiye'nin yatırımcılar, iş dünyası, uluslararası organizasyonlar ve turizm için bir çekim noktası olmaya devam ettiği mesajını veriyoruz. Bu doğrultuda milyonlarca kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Hedeflerimize ulaşmak için, #BelieveTurkey başlığıyla sosyal medyada çok önemli bir viral kampanya başlattık. Öncelikle üyelerimiz arasından olmak üzere, Türkiye'den iş kadınlarının verdikleri video mesajlarıyla bu kampanyayı sosyal medyada güçlü bir şekilde sürdürüyoruz. Mesajlar Türkçe, İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca ve Arapça olmak üzere 6 dilde veriliyor. Hedefimiz dünyada en az 1,5 milyon kişiye ulaşmak."