Şampiy10
Magazin
Gündem

Hidrojen etkisi

Bayram tatili nedeniyle yurt içi piyasalar rehavet içindeyken uluslararası piyasalarda adeta yer yerinden oynuyor. Kuzey Kore’nin hidrojen bombası etkisi altını fırlattı. Petrol de yükselirken, borsalarda sert satışlar pazartesi gününe damgasını vurdu.

ABONE OL
Vatan Haber

Bayram tatili nedeniyle kapalı olan yurt içi piyasaların aksine küresel piyasalar haftanın ilk işlem gününe oldukça hareketli başladı. Geçen hafta denediği nükleer füzeyi Japonya’nın üzerinden geçiren ve piyasaları geren Kuzey Kore, o gerilimin dinmesinin hemen ardından piyasaları bu kez hidrojen bombası ile hareketlendirdi. Kuzey Kore’nin denediği hidrojen bombasının dünya gündeminde ilk sıraya yerleşmesi ve jeopolitik risklerin arttığı algısı ilk olarak Asya piyasalarında kendini gösterdi. Asya hisseleri yatırımcıların güvenli varlıklara yönelmeye başlamasıyla düşüşe geçti. Yen ve ABD hazine tahvili faizleri yükselirken altının onsu 1 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Dolar çıkışa geçti

Cuma günü ABD’de Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında gerçekleşmesinin ardından 3.4175’e kadar gerileyerek yılın en düşük seviyesini gören dolar/TL ise “hidrojen bombası” denemesi sonrasında dün 3.4395’e kadar yükseldi. Analistler, Kuzey Kore’nin “hidrojen bombası” denemesinin ardından küresel piyasalarda azalan risk iştahıyla birlikte hisse senedi piyasalarının satışa döndüğünü ve doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazandığını belirterek, jeopolitik gelişmelerin yanı sıra bugün yurt içinde açıklanacak Ağustos ayı enflasyon verisinin takip edileceğini ifade etti.

Asya ve Avrupa borsaları geriledi

Asya borsaları K.Kore’nin denemesi sonrasında Çin hariç negatif seyretti. Japonya’da Nikkei 225 endeksi, yüzde 0.93 azalışla 19.508.25 puandan, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1.19 kayıpla 2.329.65 puandan kapandı. Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise günü 0.38 artışla 3.379.84 puandan tamamladı. Hindistan’da Sensex endeksi yüzde 0.88 değer kaybıyla 31.611.59 puanda, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0.87 azalışla 27.711.26 puanda seyretti. MSCI Asya Pasifik Endeksi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Kore’ye yönelik Ağustos ayı başlarındaki “Ateş ve gazapla karşılaşırlar” şeklindeki açıklamasının ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesinden beri en sert düşüşüne yöneldi. Tokyo ve Seoul’de işlem gören hisse senetleri bölge hisseleri arasında en fazla tepkiyi verdi. Avrupa hisse senetleri de jeopolitik gerginliğin tekrar tırmanmasıyla haftaya düşüşle başladı.
Altın bir yılın zirvesinde
Cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istidam verisinin beklentilerden kötü gelmesinin ardından 1.328.89 dolara kadar yükselen altının ons fiyatı, haftayı 1.325.35 dolardan tamamlamıştı. Haftaya 1.325.04 dolardan başlayan altının ons fiyatı K. Kore’nin hidrojen bombası denemesi sonrasında küresel piyasalarda risk iştahının azalması ve yatırımcıların “güvenli liman” arayışının etkisiyle son bir yılın en yüksek seviyesi olan 1.339.64 doları gördü. Bu seviye aynı zamanda 27 Eylül 2016’dan beri gördüğü en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.