Her şey olabilir
.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Haydarpaşa Garı’nın özelleştirilmesi için ÖİB ile çalıştıklarını belirterek “Projeleri toplayıp halka soracağız. Her şey yapılabilir” dedi.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, kamuoyunda hâlâ belirsizliğini koruyan Haydarpaşa Garı’yla ilgili sorulara “Haydarpaşa’da her şey olabilir” cevabını verdi. Haydarpaşa Garı’nın özelleştirileceğini ve bunun için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’yla (ÖİB) birlikte bir çalışma yürüttüklerini hatırlatan Karaman, “Gar’ın ilk katını vatandaşa kapatmayacak şekilde, gezmesini engellemeyecek şekilde, üstüne her şey olabilir. Otel, kültür merkezi veya başka bir şey. Özelleştirme İdaresi çalışıyor. 1 milyon metrekarelik bir alan burası, her şey yapılabilir” dedi.
Halkın görüşünü aldık
TCDD Genel Müdürü Karaman şöyle konuştu: “Burayla ilgili halkın görüşünü aldık. Deniliyor ki o Anadolu’dan İstanbul’a gelinen ve merdivenlerden inilen alana dokunmayın. Biz bu alana girebilelim. İçine girip çıkabilelim.’ Çünkü Çırağan’da olmuş. Çırağan’ı özelleştirince vatandaş gelmiş ‘Siz sarayı gezeceğiz’ diye, ‘Giremezsiniz’ demişler. Burada öyle olmayacak. Vatandaş gelip, giriş katına girip gezebilecek. O merdivenlerle inilen bölümden inebilecek. Ama üstüne biz yeni bir proje uygulayacağız.”
Karaman , “Biz bununla ilgili projeleri toplayacağız. Topladığımız projeleri sergileyeceğiz. Halkın görüşüne sunacağız. Bizim vagonlarımızı taşıdığımızı bir gemimiz var. Onu kırmızıya boyayıp Kadıköy’den başlayıp, kıyı kıyı dolaştırıp projeleri sergileyeceğiz. Projeleri vatandaşa açacağız” diye konuştu.
Tren hatları kalacak
Banliyö hatlarını rehabilite ettiklerini hatırlatan Karaman, Haydarpaşa’ya gelen banliyo hatlarının da rehabilitasyon çalışması bittikten sonra buraya gelmeye devam edeceğini söyledi. Karaman, hazırlanacak projede de bunun dikkate alındığını belirtti. Haydarpaşa’ya gelen tren hatları Haziran 2013’te 24 ay sürecek bir rehabilitasyon kapsamına alınmıştı.
Önce proje sonra ihale
Haydarpaşa Garı’nın özelleştirme ihalesi 2012 yılı sonunda ÖİB’na verilmişti. Kararın alınmasına ilişkin gerekçe, ÖİB’nin, ‘imar değişiklikleri’ ve ‘kamulaştırma’ çalışmalarında, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına göre daha hızlı sonuç alması olarak açıklanmıştı. Proje ihalesinin nasıl yapılacağı konusunda ise iki seçenek üzerinde duruluyor. Şu anda projenin mühendislik ve mimarlık ihalesine çıkılması, projeyi çizecek mimarların belirlenmesi üzerinde duruluyor. Ardından da seçilen proje için yapım ihalesine çıkılması planlanıyor. Buna göre yapım işini ise en az işletme süresi veren işletme kazanacak. Yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilmesi planlanan projede, yapım ve işletmeyi yüklenen firmadan peşinat ve her yıl için belirli bir kira bedeli isteneceği belirtiliyor.
Yeşilçam filmlerinin tarihi merdivenleri
1908’de İstanbul-Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak Alman ve İtalyan taş ustaları tarafından inşa edilen tarihi Haydarpaşa Garı’nın bir başka önemi de tarihi merdivenlerinden kaynaklanıyor. Haydarpaşa Garı’nın merdivenleri Yeşilçam filmlerinin başlama sahnesi olarak biliniyor. Söz konusu merdivenler İstanbul’a gelen turistlerin görmeden, merdivenlerinde fotoğraf çekmeden İstanbul’u terk etmediği yerlerden biri olarak tanıtılıyor. Süleyman Karaman, Haydarpaşa Garı’yla ilgili plan yaparlarken, bu merdivenleri özel olarak dikkate almak zorunda kaldıklarını belirterek, “Hani o filmlerdeki adam gelir, ilk kez İstanbul’a... O merdivenlerde durur, bakar falan. İşte o merdivenleri baktık olmayacak, aynen koruyacağız” diye konuştu.