Şampiy10
Magazin
Gündem

Gözler bu kez havuzlu çıkarma gemisinde

Savunma Sanayi İcra Komitesi bugün toplanıyor

ABONE OL
Levent İÇGEN / VATAN ANKARA

Savunma Sanayi İcra Komitesi, Başbakan Erdoğan başkanlığında bugün toplanıyor. Gündemin ilk sırasında uzun menzilli füze ve havuzlu çıkarma gemisi alımı var.

Rusya, ABD, Çin ve Fransa-İtalya ortaklığının yoğun kulis faaliyetlerine giriştiği, merakla beklenen 4 milyar dolarlık uzun menzilli füze projesinin kaderi belli oluyor. SSİK (Savunma Sanayii İcra Komitesi) bugün toplanıyor. Toplantıda, uzun menzilli füze projesinin yanı sıra helikopter iniş kalkışına izin veren Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) programı da karar masasına gelecek. Daha önce MİLGEM programını kazanan Koç Grubu’na ait RMK Marine ile Desen ve Sedef tersaneleri de bu ihalede teklif veriyor. RMK Marine, MİLGEM’i kazanmış ancak süreç, ihaleye giremeyen ancak yeterliliği olduğunu iddia eden Sedef Tersanesi’nin itirazı üzerine durdurulmuştu.

Hükümetin Gezi olayları nedeniyle eleştirilerine maruz kalan Koç Grubu’nun yarıştığı bu kritik ihalelerle ilgili nasıl bir karar çıkacağı merak konusu oldu. Toplantıda, MİLGEM'in durumunun da tartışılması bekleniyor.

Raporlar tamamlandı

SSİK’in bugün gerçekleşecek toplantısına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlık edecek. Toplantıda, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar da hazır bulunacak.

VATAN’ın edindiği bilgilere göre, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, füze projesine teklif veren firmalarla ilgili değerlendirme raporlarını hazırladı. İhalenin hangi firmaya verileceğine ise Başbakan Erdoğan başkanlığındaki İcra Komitesi karar verecek. Türkiye için hayati önem taşıyan füze projesinde kararın çıkmamasında ABD, Çin, Rusya ve Avrupa’nın dev savunma şirketlerinin yarışmasının etkili olduğu ve bu ülkelerin, 4 milyar dolarlık pastayı almak için yoğun diplomasi faaliyetleri yürüttüğü biliniyor. Rusya, bir süre önce bu proje için Türkiye’ye, ABD ve Çin’i by-pass etme önerisi yapmıştı. Rusya, ABD ve Çin’in de yarıştığı uzun menzilli füze için Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na, “Füzeler konusunda ihale sürecine girmeyin. Aramızda anlaşarak bu füzeleri direkt biz size temin edelim” önerisinde bulunmuştu. Türkiye ise Rusya’nın bu talebini, “Bu çok maliyetli bir proje ve biz füzeleri ihale sürecinde almak istiyoruz” diye geri çevirmişti.

Mayın değil ihale patladı

Hükümet kritik bir karara imza attı. Ottawa Sözleşmesi’ni imzaladığı için 1 Mart 2014’e kadar kendi sınırları içinde toprağa döşeli mayınları temizlemesi gereken ve Suriye sınırındaki mayınlı arazileri

temizlemek için kanun çıkaran Türkiye, mayın ihalesini iptal etti. İhale Suriye’deki gelişmeler nedeniyle, ‘mayın temizleme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinin bu aşamada mümkün olamayacağı’ gerekçesiyle sonlandırdı.

Türkiye’de toplam 214 milyon 732 bin 307 metrekare yüzölçümlü 3 bin 520 adet mayın döşeli alan bulunuyor. 1998 yılından önce döşenmiş söz konusu mayınlı alanlarda

bulunan toplam 1 milyon 3 bin 943 adet mayından, 26 bin 71 adedinin temizliği gerçekleştirildi. Temizlenen arazilerin, tarımsal amaçlı kullanılacağı açıklanmıştı.

Şartnameye en uygun teklif Koç’un görünüyor

Toplantıda, helikopter iniş kalkışına izin veren Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) programı da karar masasına gelecek. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na alınacak ve Ege, Akdeniz ile Karadeniz’de asgari 1 tabur büyüklüğündeki bir kuvveti, ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek havuzlu çıkarma gemisiyle 27 amfibi zırhlı hücum aracı, 4 çıkarma aracı, 2 araç ve personel çıkarma aracı, 1 bot ve 1 komutan vasıtası da tedarik edilecek. İhale şartnamesindeki ‘özgün tasarım’ kıstasını ise sadece Koç Grubu’na ait RMK Tersanesi karşılıyor. Desan Tersanesi’nin teklifi Çin Yuzhoa sınıfı, Sedef Tersanesi’nin teklifi İspanyol Juan Carlos sınıfı. RMK, geçen Ocak’ta MİLGEM projesi kapsamında 6 geminin yapım ihalesini kazanmıştı. Ancak Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun ‘kamu zararı doğduğu’ yönündeki raporuyla ihaleye iptal gelmişti. Bu nedenle 3 milyar dolarlık LPD ihalesinde de Koç Grubu’na ait RMK Tersanesi’nin durumunun ne olacağı merak uyandırdı.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.