Gıdasını kesemedik!
.
Vatan Haber
Petroldeki düşüşün enflasyonu gerileteceği tezi fos çıktı. Kur geçişgenliği, gıda fiyatlarındaki katılık enflasyonda düşüş bir yana yükselişe neden oldu. Merkez Bankası’nın bu şartlarda Nisan’da faizi indirmesi zor görünüyor.
Yılbaşından bu yana ‘Ha düştü ha düşecek’ denilen enflasyondan hala iyi haber yok.Enflasyon Mart’ta yine beklentileri aştı. TÜİK’in verilerine göre, TÜFE Mart ayında yüzde 1.19 artış gösterirken, yıllık enflasyon da yüzde 7.61’le son 3 ayın zirvesine çıktı. Beklentiler TÜFE’nin yüzde 0.89 artması yönündeydi.
TÜFE çekirdek göstergelerinde sert düşüş yaşanmasına rağmen, olumsuz hava koşullarına bağlı artan gıda fiyatları, enflasyonu tetikledi. Yİ-ÜFE Mart’ta yüzde 1.05 artarken, yıllık artış yüzde 3.41 oldu.
Çekirdek iyi geldi
Çekirdek enflasyon yerine açıklanan özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden ‘H’ Mart’ta yıllık yüzde 8.84’ten yüzde 7.75’e, ‘I’ yüzde 7.73’ten yüzde 7.10’a geriledi. Ana harcama grupları itibarıyla Mart’ta endekste yer alan gruplardan aylık en yüksek artış yüzde 2.47 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu. Lokanta ve otellerde yüzde 1.42, eğlence ve kültürde yüzde 1.22, giyim ve ayakkabıda yüzde 1.06 ve sağlıkta yüzde 0.99 artış gerçekleşti. Yıllık bazda bakıldığında en fazla artış yüzde 14.12 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Gıda enflasyonunun ilk çeyrekte 11 yılın yani mevcut serideki en yüksek seviyeye işaret ettiğine dikkat çeken Finansbank Ekonomisti Gökçe Çelik, “Enflasyon görünümü Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini yeniden başlatmasını haklı göstermekten çok uzakta” yorumunu yaptı.
Hedef için umut vermiyor
Özellikle işlenmemiş gıdanın yüzde 2.47 ile geçen yılın üzerinde bir artış gösterdiğini belirten Burgan Securities Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, “Aslında zaten tarihsel ortalamaların geçen sene üzerindeydi. Bunun bile üzerinde artış olmuş. Olumsuz hava koşulları bir faktör olabilir. İşlenmiş gıda gerilemiş. Buna rağmen gıda fiyatları yukarıda, sürpriz buradan kaynaklanıyor” dedi. Bürümcekçi, şöyle devam etti: “Genel olarak yıllık enflasyonun aslında baz etkisiyle düşmesi beklenen bir dönemde yükseliyor olması olumsuz. İyi tarafından bakıldığında çekirdek enflasyonda gerilemenin sürdüğünü görüyoruz. 7.7’den 7.1’e geriledi. Bu eğilim önümüzdeki aylarda devam edebilir. Ancak bu rakamlar yüzde 5’lik enflasyon hedefine ulaşılması bakımından pek ümit vermiyor.”
TÜFE istenilen trende girmedi
Mart ayı enflasyon verilerini değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enflasyon çok kötü olmasa da istediğimiz trende oturmadı” açıklamasını yaptı. Gıda fiyatlarının hala çok yüksek seyrettiğine dikkat çeken Şimşek, enflasyonun yarısının gıdadan kaynaklandığını belirtti. Şimşek, “Doların değer kazancı ve gıda fiyatlarındaki yüksek seyir nedeniyle enflasyonda beklenen düşüş olmadı. Gıda fiyatları ciddi katılık arz ediyor. Baz etkisi ve petrol fiyatlarının düşük kalması nedeniyle önümüzdeki dönemde enflasyonun düşme ihtimali var” dedi. Çekirdek enflasyondaki iyileşmenin devam ettiğine dikkat çeken Şimşek, şöyle devam etti: “Çekirdek enflasyon çok kritik, buradaki iyileşme devam ediyor ve bu önemli beklentiler iyi yönetilir, politika kredibilitesi güçlendirilirse faiz açısından şartlara bakılabilir.”
Büyüme kötü değil
Büyüme rakamlarına da değinen Şimşek, tarımdaki küçülme olmasaydı yüzde 3.3’lük tahminin tutacağını belirtti ve ekledi: “Yüzde 2.9’luk büyümeyi de çok kötü bir oran olarak değerlendirmiyoruz.” Jeopolitik risklerin büyümeyi olumsuz etkilediğini ifade eden Şimşek, “Jeopolitik riskler dikkate alınmadan yapılan analizler dikkate alınmamalı” dedi.
Merkez Nisan’ı pas geçecek
İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü, beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon nedeniyle Merkez Bankası’nın 22 Nisan tarihindeki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz indirimi kararını pas geçebileceğini söyledi. Süllü, “Piyasada Merkez Bankası’nın enflasyonda düşüş görmediği sürece faiz indirimine yanaşmayacağına yönelik bir beklenti var” dedi.
Mutfakta yangın büyüyor
CHP Genel Başkan Başdanışmanı İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Aydın Ayaydın, Mart ayı TÜFE rakamlarının çizilen pembe tablonun aksine enflasyonun düşmeyeceğini, yükselmeye devam edeceğini gösterdiğini söyledi. Mutfakta yangının büyüdüğünü belirten Ayaydın, “Yılın başında petrol fiyatındaki düşüşe güvenerek 45 yılın en düşük enflasyonu görülebileceğini söyleyen ve 2015 enflasyon hedefini yüzde 5.5 olarak belirleyen Merkez Bankası’nın yine yanıldığı belliydi, artık daha belirginleşti” diye konuştu.