Fed’e gelene kadar o kadar çok risk var ki!
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Türkiye’de balon varsa finans sektöründe bulunduğunu söyledi. Özince, ülke için risklerin başında siyasi riskin geldiğini de bildirdi.
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, balon tartışmalarına katıldı. Özince, “Balon varsa finans sektöründe var. 2 ay vadeli kaynakla çok uzun vadeli konut kredisi sağlanıyor” dedi.
Fortune 500 Türkiye listesindeki şirketlerin ödül törenine katılan Ersin Özince, inşaat sektöründeki balon tartışmalarından ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım sürecine kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Özince, İnşaat sektöründeki balon tartışmalarının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:
Görece iyi gözüküyor
“Türkiye’de hala çok naif bir finans sektörü var. Sermaye piyasamız yok. Neye göre yok? Milli gelire oranına göre... Böyle bir ülkenin büyüklüğüne, bu gövdeye uygun bir mali sektör yok. Ne mortgage’ı? Hangi banka bugün konut finansmanına uygun kredi sağlıyor? Balon varsa finans sektöründe var. 2 ay vadeli kaynakla çok uzun vadeli konut kredisi sağlanıyor” dedi.
Özince, Türkiye’nin finans piyasalarını sıfırdan kurması gerektiğini belirterek, finansal risklerin yönetilmesine yönelik ürünlerin olmadığına dikkat çekti.
“Risk alacaksanız gücünüzle orantılı alın” diyen Özince, şöyle devam etti: “Dünyada bir çok ülkede sorunlar var. Türkiye’nin en önemli ticari partneri Avrupa Birliği’nde ciddi sıkıntılar var. ABD’de halen sıkıntılar devam ederken bizde bankacılık sektörü görece olarak iyi gözüküyor. Bunun dışında bankacılığımızın öyle çok övünülecek bir durumu yok”
Siyasi risk ilk sırada
Özince, Türk yatırımcısı veya Türkiye’de yatırım yapan yatırımcılar açısından, son 1 yılda karşılaşılan kur riskinin yanında faiz ve vade risklerinin önemsiz olduğunu ifade etti. Ersin Özince, Fed’in faiz artırım sürecinin piyasalarda yarattığı risklerle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, “Fed’e gelene kadar o kadar çok risk var ki. Bu risklerin başında siyasi risk geliyor. Çevre ülkelerde çok ciddi gelişmeler oluyor. Dolayısıyla Fed gibi gelişmeleri Türkiye açısından çok önemli riskler olarak görmüyorum. Bu tür riskler piyasayı anlık izleyenler için geçerli olabilir. Maliyet ve vade olumsuzluklarını hep yaşadık” diye konuştu.
İnşaattaki rant değerlendirilmeli
Bankacılık sektöründe sorun olmadığını dile getiren Özince, şunları kaydetti: “Sorun olsa olsa bankacılık sektörümüz enstrüman çeşitlendirememesi olur. Bilhassa tasarrufa dönük alanlarda pek inovasyon yapamıyor. Bu konularda daha özendirici önlemler alınabilir. Ayrıca bu piyasanın biraz daha liberalize olmasını isteyebiliriz. Ben isterim ki bütün bankalarımız sermaye piyasasına açık banka olsun. Bugün ekonomi yönetilerek başarı kazanabilir, gelişigüzel çabalayarak, çok gayret sarf ederek bir yere varılamaz.” Özince, gayrimenkul sektöründeki rant tartışmaları için de, “Gayrimenkul rantı yayılırsa buna bağlı olarak varlığa dayalı menkul kıymetler piyasaya sunulabilir. Gayrimenkuldeki rantı vergilendirmek yerine oluşan rantı değerlendirmeliyiz” dedi.