Şampiy10
Magazin
Gündem

F-35 yoksa yerli savaş uçağı var

‘Süper teşvik’ler devreye alınıyor. TUSAŞ, Bosch ve BMC’nin cari açığı 1.2 milyar dolar azaltacak 4 projesi teşvik kapsamına alındı. TUSAŞ, bu teşvikle yılda 12 milli uçak üretecek.

ABONE OL
Vatan Haber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayında açıkladığı 23 projeye verilecek 135 milyar dolarlık ‘süper teşvik’ler için ilk adım atıldı. Türkiye’nin cari açık sorununa 19 milyar dolarlık katkı sağlayacak, 34 bin doğrudan istihdam sağlayacak yatırımlardan TUSAŞ, Bosch ve BMC’nin projeleri için Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı kararları yayımlandı.

Buna göre, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından Ankara’da yer alacak Milli Muharip Uçak Projesi üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet desteği sağlanacak. Yatırımın süresi, başlangıç tarihi 23 Mart 2018’den itibaren 15 yıl olarak öngörüldü. Yatırım bu sürede tamamlanamazsa Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca bu sürenin yarısı kadar daha ek süre verilebilecek. Proje kapsamında toplam sabit yatırım tutarı 5 milyar 659 milyon 670 bin 340 lira, ilave istihdam 3 bin ve nitelikli personel sayısı 300 olarak belirlendi.

Yatırıma, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, KDV iadesi, kurumlar vergisi indirimi, 10 yıl süreyle gelir vergisi stopajı desteği, azami 660 milyon lira nitelikli personel desteği, 440 milyon lirayı aşmamak kaydıyla faiz desteği veya kâr payı desteği sağlanacak. Ayrıca, 350 milyon lirayı aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının yüzde 50’si kadar destek ve yatırım yeri tahsisi imkanı verilecek.

Yılda 12 uçak üretilecek

Karar kapsamında; yatırım süresi sonunda, sabit yatırım tutarı 5.66 milyar TL belirtilen tesisin, yılda 12 muharip uçak tasarım, geliştirme, prototip kalifikasyonu ve üretimi yapması öngörülüyor. Milli muharip uçak projesi, ABD’nin yaptırımlarının tartışıldığı şu günlerde büyük önem taşıyor.

Nitekim, ABD yönetiminin iki Türk bakana yönelik yaptırım kararı almasından sonra, bir Türkiye karşıtı karar da ABD Senatosu’ndan geldi. Türkiye’ye F-35 teslimatını engelleyen tasarı, önceki gün ABD Temsilciler Meclisi’nden geçti. ABD Senatosu, daha önce komisyondan geçen, Rusya’dan S-400 alan Türkiye’ye karşı, F-35 savaş uçaklarında yaptırım uygulanmasına ilişkin kararı Genel Kurul’da da onayladı. Senato’nun da kabul etmesinin ardından, Türkiye’ye F-35 yaptırımlarını da öngören kararın yürürlüğe girmesi için tek onay mercisi ABD Başkanı Donald Trump kaldı.

BMC’nin 2 projesi teşvik kapsamında

Resmi Gazete’de yer alan diğer iki Cumhurbaşkanlığı kararı kapsamında, Sakarya’da raylı sistem üretim tesisi ile dizel motor, transmisyon ve alt sistemleri üretim tesisine proje bazlı devlet yardımı sağlanmasına karar verildi.
Söz konusu karar ile BMC Otomotiv AŞ’ye ait muhtelif raylı sistem araçları üretimi için 1 Haziran 2017’de başlayan ve 571.5 milyon TL sabit yatırım tutarlı komple yeni yatırım proje bazlı devlet desteği kapsamına alındı. Projede ilave istihdam 500 ve nitelikli personel sayısı 24 olarak belirlendi. Karara göre, başlangıç tarihinden itibaren 7 yılda tamamlanması öngörülen proje sonunda yıllık 250 takım çeşitli raylı sistem araçlarının üretim kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.
Yine BMC Otomotiv tarafından aynı zamanda başlatılan dizel motor transmisyon ve alt sistemleri üretim tesisi yatırımına da proje bazlı devlet desteği sağlanmasına karar verildi. Karara göre, başlangıç tarihi itibarıyla 8 yılda tamamlanması ve yıllık 35 bin adet dizel motor, transmisyon ve alt sistemi üretim kapasitesine ulaşması hedeflenen yatırım için öngörülen sabit yatırım tutarı 585 milyon TL olarak belirtildi.
Her iki yatırım da kararda çerçevesi belirtilen oran ve miktarlarda KDV, gümrük vergisi, KDV iadesi, kurumlar vergisi indirimi, gelir vergisi stopajı, SGK primi, nitelikli personel, faiz ve kâr payı ile enerji desteklerinden yararlandırılacak.
Bursa’daki 1.2 milyar liralık tesise destek
RESMİ Gazete’de yer alan bir diğer Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla, Bosch AŞ’ye 28 Mayıs’ta Bursa’da başlayan yeni nesil yüksek basınçlı benzinli enjektör üretim tesisi için proje bazlı devlet yardımı verilmesi hüküm altına alındı.
Buna göre, ürün çeşitlendirme amaçlı projenin 5 yıl içinde tamamlanması ve yatırım süresi sonunda yıllık 7 milyon adet enjektör üretimi kapasitesine ulaşılması öngörülüyor. Toplam 1.2 milyar TL sabit yatırım tutarlı projeye karar kapsamında KDV, gümrük, kurumlar ve gelir vergisi desteği, SGK primi, nitelikli personel ile enerji desteği sağlanacak.
4 proje 4 bin 414 istihdam sağlayacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamına alınan 4 projeyle cari açığın azaltılmasına 1.2 milyar dolarlık katkı sağlanacağını bildirdi. Onaylanan proje bazlı teşviklerle 8 milyar liralık 4 yeni yatırım yapılacağını belirten Varank, 4 bin 414 kişiye de istihdam sağlanacağını ifade etti. Varank, bu yatırımlarla cari açığın azaltılmasına 1.2 milyar dolarlık katkı sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.