Ey Moody’s gel inadı bırak
Sıfırcı Hoca olarak bilinen Moody’s, bugün Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü açıklayacak. Ekonomistler, not düşüşü beklemezken aksine görünümü 2 yıldır ‘negatif’te tutan kuruluşun bunu ‘durağan’a yükseltebileceğini öngördü ‘negatif’ten ‘durağan’a yükseltebileceğini öngördü
Sürpriz yapan enflasyon sonrası Merkez Bankası’nın faiz indirimi için elinin güçlendiği sesleri yükselmeye devam ederken, piyasalarda gözler bu kez Moody’s’in bugün açıklaması beklenen Türkiye raporuna çevrildi.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in duyuracağı Türkiye değerlendirmesinde kredi notunda bir değişiklik yapması beklenmiyor. Moody’s, 2015’in son not değerlendirmesinde, Türkiye’nin ‘Baa3’ ile ‘yatırım yapılabilir’ seviyede bulunan kredi notunu ve ‘negatif’ görünümünü teyit etmişti.
Ekonomistler küresel sermaye akımlarındaki iyileşmenin, cari açıkta süren düşüşün ve enflasyondaki iyileşmenin kredi notu üzerindeki pozitif noktalar olarak görülebileceğini belirtti. Hatta kuruluşun not görünümünü 11 Nisan 2014’ten bu yana ‘negatif’te tuttuğuna işaret eden uzmanlar, pozitif bir değişiklik yapılabileceğini kaydetti.
2 yıl içinde hamle yapmaları gerek
Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, kredi notunun düşürülmesini gerektiren bir durum olmadığını söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti: “Kredi derecelendirme kuruluşları açısından en kötü geride kaldı. Bundan sonra hamleler olumlu yönde gider. ‘Son ayakta kalan adam’ temamız var. Çok uzun süre görünüm negatifte kalamaz. Kuruluşlar görünümü pozitif ya da negatife aldığı zaman 1.5-2 yıl içerisinde hamle yapmaları gerekir ya da görünümü tekrar durağana çevirmeleri lazım.”
‘Not görünümü durağana çıkar’
Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, notta değişiklik beklemediklerini belirterek, şunları kaydetti: “Kura baktığımızda; dolar/TL 2.80-2.90 ile sürdürülebilir bir bant aralığı içinde seyrediyor. Hatta global konjonktür izin verirse aşağı yönlü hareket de mümkün. Son Moody’s’in bankacılıkla ilgili raporu piyasada etkili oldu ama onda da nötr ifadeler var. Bütün bunlar bir araya getirildiğinde notun korunmasını, eğer değişim olacaksa görünümün negatiften durağana çekilmesinin sürpriz olmayacağını düşünüyoruz.”
Dolar 2.75’e: Aşırı oynaklığıyla enflasyona etki eden dolar teknik destek olan 2.75 TL’yi aşağı yönlü kırabilir.
Faiz düşer: Merkez Bankası’nın eli güçlenir. Şu an yatırımların önünde en büyük duvar olarak duran, iç piyasa dinamiklerinin de yeteri kadar çalışmasına engel olan yüksek faiz ortamından uzaklaşma fırsatı doğar.
Borsa 90 bine: Fed’in faizde cimri davranacağının anlaşılması ile ivmelenen borsada alımlar kuvvetlenir. Önce 87 bin, sonra 90 bin puan konuşulur.
Enflasyon geriler: Kurdan ve faizden kaynaklı geçişgenlik enflasyon üzerinde baskı yaratamaz. Kur gerileyince, özellikle enerji fiyatlarında yaşanan düşüşün fiyatlara yansıması daha da belirginleşir. Başta ulaşım olmak üzere sektörlerde fiyatlar baskılanır.