Şampiy10
Magazin
Gündem

Eve kapanınca ciro 44 milyar TL’ye düştü

Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği verilerine göre, Türkiye’de 2015’te 55 milyar TL olan ev dışı tüketim sektörünün cirosu geçen yıl 44 milyar TL’ye geriledi. 11 milyar TL’lik düşüşte özellikle güvenlik kaygısıyla insanların eve kapanması ve turizmdeki daralma etkili oldu

ABONE OL
Necla Dalan

Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER), Ipsos Araştırma Şirketi ortaklığıyla hayata geçirdiği Food Service Monitor 2016 adlı ev dışı tüketim pazarı araştırmasının sonuçlarını dün açıkladı. Türkiye’nin 7 büyük ilinin 81 ilçesindeki 2 bin 751 sokak ve 92 bin 948 ev dışı tüketim noktasını temsilen seçilen ‘2700 EDT’ noktasında yapılan araştırmaya göre, 2016’da ev dışı tüketim harcaması 2015’e göre 11 milyar TL gerileyerek 44 milyar TL oldu. İstanbul toplam cironun yüzde 41’ini oluşturuyorken bu ili İzmir, Antalya, Ankara, Bursa ve Muğla takip etti. 2016 yılı verilerine göre geçtiğimiz yıl turizmde yaşanan sorunlardan en çok etkilenen iller Antalya ve Muğla oldu. Ciroda Antalya’nın payı yüzde 19, Muğla’nın yüzde 15 geriledi. İç turizmin ön plana çıktığı İzmir büyüyen tek il oldu.

Lüksler kan kaybetti

Türkiye’de bir kişinin ortalama ev dışında yaptığı yıllık harcama 528 TL (150 dolar) iken bu rakam Avrupa’da 4 bin 265 TL (1.198 dolar), ABD’de 7 bin 233 TL’ye (2 bin 26 dolar) ulaştı. Bu daralmanın dönemsel olduğuna vurgu yapan ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz, “Sektör ortalama her yıl yüzde 10-15 büyüyordu. Türkiye’de ev dışı tüketim sektörünün büyüme ortalaması geçtiğimiz senelere baktığımızda dünya ve Avrupa ortalamalarının hep önündeydi fakat geçtiğimiz sene ülkemizde yaşanan hain darbe girişimi, terör saldırıları sonrasında turizmde yaşanan sorunlar sektörümüzün bu sene geçtiğimiz seneye göre daralmasına sebep oldu. Antalya’da daralma yüzde 50’leri buldu, lüks restoranların ciroları yüzde 30 azaldı. Hele bu yıl o kadar kötü bir Ocak-Şubat dönemi geçirdi ki sektör... Oteller yüzde 10-15 dolulukla geçirdi bu 2 ayı” dedi.

En çok otel, büfe ve restoran daraldı

Ev dışı tüketim harcamalarının yüzde 27’si restoran, yüzde 30’u fast food, yüzde 14’i otel, yüzde 7’si cafe, yüzde 2’si eğlence, yüzde 7’si pastane, yüzde 4’ü eğitim kurumu, yüzde 4’ü büfe/kiosk, yüzde 4ü catering mekanlarında gerçekleştiriliyor.
Ev dışı tüketim noktalarının alımlarının yüzde 58’i gıda, yüzde 40’ı içecek, yüzde 2’si ise temizlik ve kağıt ürünlerinden oluşuyor.
Gıda kategorilerinde düşüş var ancak yine de daralmadaki en büyük pay ve en yüksek ciroya sahip olan kategori et ve taze gıdalar.
Temizlik ve kağıt ürünleri kategorisinde en yüksek payı yüzde 47 ile kağıt ürünleri alıyor.
En fazla daralan kanallar otel, büfe/kiosk ve restoran oldu.
Ruslar gelmedi, votka dip yaptı
ARAŞTIRMAYA göre alkollü içeceklerde de gerileme oldu. 44 milyar TL’lik toplam ciroda alkollü içeceklerin payı yüzde 21 iken biranın cirodaki payı yüzde 47, rakının yüzde 26... Geçen yıl yaşanan terör olayları yüzünden insanlar evlerine kapanınca hane içi alkollü içecek tüketimi iki katına çıktı.
Turizmdeki daralma en çok Antalya’da hissedildi. Rus turistler gelmeyince onların en çok tercih ettiği votkanın tüketimi yüzde 80 azaldı.
Milli içki ayran büyüyor
ARAŞTIRMAYA göre içecekler kategorisinde gazlı meşrubatlar yüzde 31, ayran yüzde 16, su yüzde 15, kahve yüzde 11, çay ise yüzde 10’luk paya sahip. Ayran bir önceki yıla göre büyüdü. Bu kategoride maden suyu yüzde 4, meyve suyu yüzde 7 paya sahipken şalgam yüzde 2’lik, soğuk çay da yüzde 4 payla yer edinmeye başladı.
Çiğ köfte çılgınlığı bitti yabancı şefler geri gitti!
MELİH Şahinöz’ün verdiği bilgilere göre, son birkaç yıldır gözde olan çiğ köfte dükkanı açma çılgınlığı duruldu. Şahinöz, “Çiğ köfte dükkanlarının sayısı 30 binlerde durdu. Ama bunların içinde 5-6 bin şubesi olanlar var” dedi. Şahinöz, pazardaki bir önemli gelişmenin de yabancı şeflerle ilgili olduğunu anlattı. Şahinöz, “Özellikle 2013’ten sonra Türkiye’ye çok fazla yabancı şef geldi, çoğu restoran açtı. Geçen yıl cirolar daralınca çoğu gitti. Sadece Türkler’le evlenenler kalıyor” diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.