Şampiy10
Magazin
Gündem

Elektrik faturaları ile ilgili flaş gelişme! Kademeli tarifenin bilinmeyenleri, 206 TL...

Elektrik faturalarında yeni dönem başlıyor. 1 Ocak itibarı ile kademeli tarifeye geçildi. Pek çok kişi faturalarının ne kadar geleceğini merak ediyor. Yüksek elektrik faturası gelmesinden endişe edenler tüketim miktarını düşürmeye çalışıyor. Kademeli Elektrik tarifesinde amaç elektrik tüketimi düşük olanların daha az fatura ödemesinin sağlanmasıydı. Peki gerçekten öylemi kademeli tarifede kimler düşük fatura ödeyecek? Ortalama fatura gideri ne kadar olacak? Öte yandan kademeli tarifeden çıkmak isteyen tüketiciler için de başvuruda bulunmaları halinde tarife değişikliği mümkün oluyor. Çoklu tarifeye geçiş sağlanabiliyor. Peki hangi tarife daha avantajlı? İşte elektrik faturaları ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

ABONE OL
Vatan Haber

 

Elektrik faturaları ile ilgili flaş gelişme! Kademeli tarifenin detayları netleşti. Tüm aboneleri çok yakından ilgilendiriyor. 

 

Elektrikte aylık toplamda 150 kilovatsaatlik tüketimde fatura bedeli 206 lirayı geçmiyor. Kademeli tarifeden çıkmak isteyenler, üç saat dilimini içeren çoklu tarifeye geçebilir. Bu tarifede gece 22:00’dan sonra fiyatlar avantajlı...

Elektrikte yılbaşı itibarıyla geçilen kademeli tarifede, abonelerin elektrik tüketimleri, limit altı ve üstü olarak iki kategoride hesaplanıyor. Aylık ortalama tüketim olarak belirlenen limit değer olan 150 kilovatsaatlik (kWh) tüketimde fatura bedeli 206 lirayı geçmiyor. Ancak aylık toplamda 150 kilovatsaati aşan abonelerin ortalamayı aştığı kısım ikinci kademeye geçiyor. Abonelerin ikinci kademeye geçmemesi için gereksiz elektrik tüketiminden kaçınmaları gerekiyor. Elektrikte kademeli tarifeye geçişle birlikte, vatandaşlar elektrik faturalarındaki hesaplama detayları ile kademeli faturanın uygulama yöntemini merak etmeye başladı. Kademeli tarifede merak edilen detaylar şöyle:

206 LİRA GEÇİLMİYOR

Sabah'tan Barış Savaş'ın haberine göre, 1 Ocak 2022 itibarıyla, mesken abonelerinin elektrik tüketimlerinin günlük 5 kWh'a kadar olan kullanımları düşük kademeli tarifeden, bunun üzerindeki kısım ise yüksek kademeli tarifeden faturalandırılıyor. Vergi, fon ve paylar hariç tarifeler, alt kademede 112, üst kademede 167 kuruş olarak hesaplanıyor. Dağıtım şirketlerinin doğrudan tüketim miktarları ile çarptıkları birim fiyat ise alt kademede 137, üst kademede 206 kuruş olarak hesaplanıyor. Aylık elektrik tüketimleri günlük 5 kWh'den hesaplanarak aylık 150 kWh'yi geçmeyen abonelerin fatura üst limitleri ise 206 liraya denk geliyor. Bu miktardan daha az tüketenler daha düşük faturalar ödeyeceği gibi, günlük 5kWh'yi aşan faturalar ise ikinci kademeye geçerek, sadece ortalamayı aşan kısım için yüksek tarife uygulanıyor.

DETAYLAR FATURADA

Ay içinde hangi kademeden ne kadar elektrik kullanıldığı, elektrik faturalarındaki fatura detayı bölümlerinde yer alıyor. Elektrik şirketleri, hangi kademeye ne kadar birim fiyat uyguladıklarını da faturada belirtmek zorunda. Faturalarda, günlük kullanıma ve 5kWh'lik sınırın aşılıp aşılmadığı bilgisine de ulaşılabiliyor. Elektrik faturaları, 25 ila 35 günlük periyotlarla okunuyor. Vergiler de kullanılan elektrik tutarının üzerine otomatik olarak ekleniyor, kademeye göre değişmiyor.

ŞUBATTA SİSTEM OTURACAK

Elektrik faturasındaki tüketim hangi dönemi kapsıyorsa, o dönemin birim fiyatlarına göre faturalandırılıyor. Türkiye genelinde gönderilen ocak ayı elektrik faturalarında hem kademeli, hem kademesiz sisteme ait dönemler bulunuyor. Şubat faturalarında ücretlendirme ile ilgili bilgiler netleşecek.

KADEMELİ TARİFEDEN İSTEYENLER ÇIKABİLECEK

1 Ocak 2022 itibarıyla, tek zamanlı mesken abonelerinin tümü, kademeli sisteme geçti. Kademeli tarifeye dahil olmak istemeyenler, 3 ayrı saat dilimi üzerinden uygulanan çok zamanlı abone grubuna geçerek kademeli tarifeden çıkabiliyor. Bunun için öncelikle elektronik sayaç gerekiyor. Eğer elektronik sayaç mevcutsa, elektrik temin edilen şirkete başvuruluyor. Çoklu tarifede, 06.00-17.00, 17.00-22.00, 22.00-06.00 saatleri arasında farklı birim fiyatlar üzerinden elektrik harcaması hesaplanıyor. Çoklu tarife, gündüz saatlerinde tek zamanlı tarifeye göre daha pahalı. Ancak özellikle 22.00’den sabaha kadarki harcamalarda önemli avantaj sağlıyor. Bu yüzden, elektrik harcamasının önemli bölümünü gecenin geç saatlerine kaydırabilenler için bir alternatif olabilir.

ORTALAMA TÜKETİM İHTİYAÇLARI KARŞILIYOR

Her gün10 saat açık kalan TV ayda 27 kWh, 7 gün 24 saat çalışan buzdolabı ayda 30 kWh, haftada 3 gün çalışan çamaşır makinesi ayda 19 kWh, haftada 2 gün çalıştırılan bulaşık makinesi 10 kWh, her gün 1'er saat yakılan 6 normal ampul ayda 10 kWh, haftada 2 gün 1'er saat kullanılan ütü 19 kWh elektrik kullanıyor. Diğer ihtiyaçlar eklendiğinde 150 kWh ortalamaya ulaşılıyor.

HANGİ ALET NE KADAR ELEKTRİK YAKIYOR?

Televizyon: Haftanın her günü 10 saat çalışırsa ayda 27 kWh

Buzdolabı: 7 gün 24 saat çalışırsa ayda 30 kWh

Çamaşır makinesi: Haftada 3 gün çalışırsa ayda 19 kWh

Bulaşık makinesi: Haftada 2 gün çalışırsa ayda 10 kWh

Ampul: Her gün 1'er saat yakılan 6 normal ampul ayda 10 kWh

Ütü: Haftada 2 gün 1'er saat çalışırsa ayda 19 kWh

 

ELEKTRİK FATURASI NASIL HESAPLANIR?

Arama motoruna EPDK fatura hesaplama yazdıktan sonra, çıkan sayfada EPDK sitesine giriş yapın.

Karşınıza çıkacak sayfanın üst bölümünde yer alan ‘Fatura Hesaplama’ alanına tıklayın. Açılan yeni sayfada yer alan bölüme faturanızın üzerinde bulunan ‘İlk Okuma Tarihi’ni yazdıktan sonra ‘Son Okuma Tarihi’ alanı açılacak bu alana da son okuma tarihini girin.

Bu adım tamamlandıktan sonra tarife bölümü açılacak, buraya da faturada bulunan ‘Tüketici Grubu’ bölümünde bulunan tarife girilerek ‘Tüketim Miktarı’ bilgisini ekleyin.

Böylece hesaplama gerçekleştirilir ödemeniz gereken tutar karşınıza çıkar.

ELEKTRİK FATURASI İTİRAZI NEREYE YAPILIR, İTİRAZ DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?

Son günlerde elektrik faturasının yanlış olduğunu düşünen tüketici sayısı arttı. Faturalara itiraz etmek mümkün. Elektrik faturalarına itiraz etmek için, fatura ve kimlik ile birlikte anlaşmalı olduğu elektrik şirketinin müşteri hizmetlerine dilekçe veya mail yoluyla başvuru yapması gerekmektedir.

Türkiye’de elektrik dağıtım hizmeti, 21 özel elektrik dağıtım şirketleri tarafından yapılır. Abonelik işlemleri, sayaç okuma, faturalandırma, kesme bağlama gibi bütün hizmetler de bu şirketler tarafından sağlanır. Faturanın normalden yüksek geldiğini düşünülüyorsa:

Hizmet alınan elektrik dağıtım şirketine itiraz dilekçesi yazılır. 

Dilekçeyi hizmet birimleri ya da işletme müdürlüklerine doğrudan ulaştırabilir, posta ya da e-posta yoluyla itirazınızı bildirebilir veya müşteri hizmetleri üzerinden kayıt oluşturulabilir.

Ayrıca elektrik dağıtım şirketlerinin web sitelerinde yer alan fatura itiraz bölümü üzerinden de bir itiraz kaydı oluşturulabilir. 

Elektrik faturası itiraz dilekçesi örneği

 

Diğer Haberler

  1. Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması
  2. Pegasus'tan ucuz uçak bileti kampanyası! Bugün son gün
  3. Çılgın Sayısal Loto, 400 milyonu aştı
  4. Altında dolar baskısı güçleniyor
  5. Gayrimenkul devri işlemleri herhangi bir tapu müdürlüğünden yapılabilecek
  6. Fitch'ten 2025 için Türkiye öngörüsü: Para politikalarındaki tutarlılık daha da artacak
  7. Google hakkındaki rekabet soruşturmasında sözlü savunma toplantısı yapıldı
  8. En düşük emekli maaşına zam oranı ne kadar oldu?
  9. Ticaret Bakanlığı temel ihtiyaç ürünlerinde fahiş fiyata geçit vermiyor
  10. Memur ve emekli maaşlarında zam oranları netleşiyor: İşte masadaki zam oranı!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.