Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’ye yatırım yapmak konusundaki kararlılığını vurguladı. Banka, “EBRD, Türkiye’ye bağlılığını sürdürüyor. Türkiye ile ilişki içerisindedir. Türkiye, EBRD’nin operasyonları için son derece önemli bir rol oynuyor” açıklamasını yaptı. Açıklamada, Türkiye’nin bankanın yatırımları açısından önemi vurgulanırken, “Bu zamana kadar EBRD, Türkiye’ye 9.5 milyar eurodan fazla yatırım yaptı” denildi.
Merkez Bankası’nın (TCMB) Ekim ayı PPK toplantısında politika faizi, koridorunun alt ve üst bantları ile geç likidite penceresi (GLP) faizini değiştirmedi.
Böylece; politika faizi yüzde 8, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizi yüzde 7.25, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 9.25 seviyesinde kaldı. Geç likidite penceresi (GLP) faizi ise Nisan ayındaki 50 baz puan yükselişten bu yana yüzde 12.25 seviyesinde bulunuyor.
PPK metninde önemli bir değişiklik olmazken, açıklamada enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun “kararlılıkla” sürdürüleceği ifade edildi. Kararlılıkla ifadesinin eklenmesi, Merkez Bankası’nın şahin duruşunda tonunu bir miktar daha artırdığı şeklinde algılandı.
1.6 milyar euro ayırdı
TwItter’dan paylaşımda bulunan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) yönetimi ile yakın zamanda görüştüm, 2018’de Türkiye’deki yatırım projeleri için 1.65 milyar euro ayırdıklarını belirttiler” dedi.
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, yüksek faizlerden bankaların da zarar gördüğünü belirterek, “Son derece rekabetçi olan bankacılık sistemi, bu konuda herkesten daha fazla hazır ve talep eder durumdadır. Faizlerin düşmesi konusunda çok istekliyiz.” dedi. Ateş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bankaların uyguladığı yüksek faizlere ilişkin eleştirileri hakkında değerlendirmede bulundu. Faizleri ‘enflasyon canavarı’ olarak tanımlayan Ateş, her şeyin önünde engel oluşturan yüksek faizlerden, bankaların da çok zarar gördüğünü savundu. Merkez Bankası’nın son derece yerinde müdahaleler yaptığını aktaran Ateş, gıda fiyatlarının enflasyon oranını çok oynattığını belirtti. Ateş, “En azından çekirdek enflasyona daha çok konsantre olmak, hedeflenen o tek haneli rakamlara bir an önce inmek ve reform sürecinin 2019 seçimlerine kadar yapılıp sonuçlarının alınmaya başlaması lazım” diye konuştu.
Bedel ödetmek istiyorlar
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Alman bankalarının Türkiye’ye yönelik finansmanı kısacağı iddialarına ilişkin, “Bunların tamamen asılsız haber olduğunu yine aynı şekilde gerek EBRD gerek ilgili kurumlar, böyle bir kararlarının ve uygulamalarının olmadığını kendi ağızlarından açıklıyorlar” diye konuştu.
Zeybekci, Türkiye’nin spekülasyona bedel ödemesini kabul edilebilir bulmadığını, o nedenle bunların hepsini de spekülatörlerin çıkardığı geçici şeyler olarak gördüklerini ifade etti. Zeybekci, şunları kaydetti:
“Son 3-4 yılda, Gezi olaylarından, 17-25 Aralık’tan itibaren başlayan dönemde bu tarz spekülatif hareketlere karşı yatırımcıların, ekonomi çevrelerinin veya Türkiye’deki iş çevrelerinin dikkat etmeleri gerektiğini söylüyoruz. Ki bunlar teknik rakamlar, bunları dileyen herkes şeffaf bir şekilde gerek bankalardan gerek Merkez Bankası’ndan gerek Hazine’den rahat bir şekilde alabilirler.”