Şampiy10
Magazin
Gündem

Çözüm süreci başladı Kiptaş sahaya iniyor

Fikirtepe’de zora düşen Vartaş ve Anka’nın projeleri için ‘çözüm’ imzaları atıldı. Finansman desteğini İller Bankası verecek, inşaatları Kiptaş yapacak. Kiptaş, 5 Şubat’a kadar sahaya inecek

ABONE OL
Meltem Kara/EKONOMİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’un pilot kentsel dönüşüm bölgesi Fikirtepe’nin hızla tamamlanması için çalışmalarını sürdürürken bir yandan da bölgede finansal zorluk çeken şirketlere ortak olmak için görüşmelerini sürdürüyordu.

Zordaki şirketlerin projelerinin tamamlanması ve vatandaşların mağdur olmaması için yapılan ortaklık görüşmelerinde ilk somut adım atıldı. Bakanlığa bağlı İller Bankası ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kiptaş ile Vartaş ve Anka Yapı’nın projeleri için ortaklık kuruldu.

Satış ofisi geliyor

Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katılımıyla Kiptaş-Vartaş ile Kiptaş-Anka firmaları arasında proje ortaklığı için sözleşmeler imzalandı. Buna göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın gözetiminde, İller Bankası’nın finansman desteğiyle Kiptaş, Anka ve Vartaş’ın ikişer projesinde inşaata başlayacak.

5 Şubat’ta Fikirtepe’de düzenlenecek temel atma törenine kadar Kiptaş bölgeye adım atmış olacak. Şu anda satış ofisi kurulması için çalışma yapılıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Demirtaş, Vartaş ve Anka’nın ikişer adasında bakanlığın gözetiminde İller Bankası ve Kiptaş aracılığı ile işbirliği yapıldığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde Bakan Özhaseki’nin katılımıyla imzaların atıldığını belirten Demirtaş, Kiptaş ile inşaat şirketleri arasında işlerin nasıl yapılacağına dair anlaşmanın yapıldığını ifade etti.

Yüzde 30’u aşkın hisse

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası ve Kiptaş ortak protokolü ile bir model çalışması yaptıklarını anlatan Demirtaş, “Biz finansmanı sağlıyoruz, inşaatı Kiptaş yapıyor. Fikirtepe’de bu şekilde oldu. Başka bir yerde Kiptaş olmaz, farklı bir firma olabilir” dedi.

Kamu olarak tamamlanamayan projelere omuz verdiklerini ifade eden Demirtaş, “Biz finansmanı göze aldık. Projelere Kiptaş logosu asılıp inşaat başlayınca kamu güvencesi nedeniyle satışlar hızlanabilir. Bu durumda satışlardan elde edilecek gelir finansman olarak kullanabilir” diye konuştu. Demirtaş, inşaat firmalarına yaptıkları masraflar karşılığında yüzde 32 hisse verileceğini de açıkladı.

Sözleşmeler aynı kalacak

FİDEM Başkanı Ercümet Oruç, hak sahiplerinin sözleşmelerini ve Kiptaş’ın işbirliği sonrası oranların düşüp düşmeyeceğini sorduğunu belirterek, “Vatandaşların firmalarla yaptığı sözleşmelerin aynısı geçerli olacak. Oranlar aynı kalacak” dedi. Kiptaş’ın 4 proje kapsamında yaklaşık 4 bin konut yapacağını belirten Oruç, bölgede bakanlığın ortak olması için talepte bulunan bir ada daha bulunduğunu açıkladı.

Vartaş’ın tabelası kalktı

Vartaş’IN Kiptaş’la ortaklık yaptığı projeyi kamuoyu ‘Fikirtepe İnatçısı’ olarak tanıyor. Finansal sorunları ortaya çıkan Vartaş’ın Alman ortağı da yatırımdan vazgeçmişti. Kiptaş ile ortaklığın kurulmasının ardından proje sahasındaki Vartaş’ın tabelalarının kaldırıldığı görüldü.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.