Şampiy10
Magazin
Gündem

Çılgın Proje için düğmeye basıldı!

Kanal İstanbul Projesi'nde gözler ihalenin tarihinde

ABONE OL
Vatan Haber

Başbakan’ın ‘Çılgın projem’ olarak nitelediği Kanal İstanbul Projesi ile ilgili Yüksek Planlama Kurulu kararı tamamlandı. Gözler ihalenin tarihinde.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Çılgın projem’ olarak adlandırdığı Kanal İstanbul Projesi için resmen düğmeye basıldı. Başbakan’ın ilk olarak 24 Nisan 2011’de kamuoyuna duyurduğu Çılgın Proje, 2 yıl sonra hayata geçiyor. Proje ile Yüksek Planlama Kurulu kararı tamamlandı. Karar, Bakanlar Kurulu’nda onaylandıktan sonra ihale sürecine çıkılacak. İhaleye 2013 yılı içinde çıkılması planlanıyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Kanal İstanbul Projesi ile ilgili Yüksek Planlama Kurulu kararı bu hafta içinde tamamlandı” dedi. Önlerinde çok önemli vizyon projeleri bulunduğunu söyledi. Bu projelerden en önemlisinin Kanal İstanbul Projesi olduğunu belirten Babacan, şöyle konuştu:

‘Çok mu çılgın’ dedik

‘Kanal İstanbul Projesi ile alakalı kanal yapıldığında bazı yolların yerinin değişmesi gerekecek. Köprüler gerekecek. İşte bunun ilgili YPK kararı bu hafta içinde tamamlandı. Çünkü öncelikle yol, köprü çalışmalarının başlaması gerekiyor, arkasından da Kanal İstanbul Projesi’ni gerçekleştirelim. Bu ilk etapta bakanlar olarak ‘Acaba olur mu, olmaz mı, çok mu çılgın, acaba gerçekleştirilebilir mi?’ şeklinde şüpheler hissettik ama Sayın Başbakanımız bunu açıkladı. Olmayacak olsa zaten açıklanmazdı. Biz, bunun gerçekçi bir proje olduğuna inanıyoruz. Türkiye için, hatta dünya için çok konuşulacak bir proje olduğuna da inanıyoruz. İstanbul’u çok rahatlatacak bir proje haline gelecek. Aynı zamanda İstanbul’un daha sıhhatli, daha düzenli büyümesini de beraberinde getirecek proje olacak.”

50 milyar dolara malolacak

Çılgın Proje’ye göre, İstanbul içinden deniz geçen iki şehre dönüşecek. Kanal İstanbul kapsamında İstanbul’un Avrupa yakasında, batısında, Karadeniz ve Marmara Denizi’nin arasına yaklaşık 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal yapılması planlanıyor.

Kanalın Marmara girişi Silivri’den başlayacak. Bu projeyle beraber iki yarımada ve bir ada oluşacak. Kanalın su derinliği 25 metre, su yüzeyinde genişlik 145-150 metre olacak.

Kanalın inşası sırasında, milyonlarca metreküp hafriyat çıkarılacak. Kazı malzemesi 3. havalimanının yapımında ve o bölgedeki sönmüş maden ocaklarının kapatılmasında kullanılacak. Kanal İstanbul ile boğaz trafiğinin de son bulması hedefleniyor.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, bu kapsamda bir projenin 50 milyar dolara malolacağını belirtmişti.

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.