Chobani, şimdi de İngiltere’yi sallayacak
Hamdi Ulukaya, şimdi de İngiltere’ye göz dikti
Sadece 5 yıl önce oluşturduğu Chobani markasıyla ABD yoğurt pazarında yüzde 25 pay sahibi olmayı başaran Hamdi Ulukaya, şimdi de İngiltere’ye göz dikti. Chobani ürünlerini Tesco hipermarketler zincirlerinin 200 mağazasından satışa sunan Ulukaya’nın planları arasında İngiltere’de bir üretim tesisi kurmak da yer alıyor
ABD’DE piyasa değeri 8 milyar dolara ulaşan yoğurt markası Chobani’yi halka arz etmek üzere harekete geçen Hamdi Ulukaya’nın bir gözü de İngiltere’de. 2007’de yarattığı Chobani yoğurt markası sayesinde ABD’de ‘Yoğut Kralı’ ve hatta ‘Yoğurdun Steve Jobs’ olarak anılan Türk işadamı Hamdi Ulukaya, şimdi de İngiltere pazarına damgasını vurmaya hazırlanıyor. Londra Olimpiyatları’na sponsorluğu esnasında piyasayı yakından tanıma fırsatı elde eden Ulukaya’nın Chobani yoğurdu, dün itibariyle İngiltere’deki 200 Tesco mağazasının raflarındaki yerini aldı.
İngiliz Telegraph gazetesinde yayımlanan habere göre, hipermarket raflarına ürün yerleştirerek pazar ilk adımını atan Ulukaya’nın hipermarket raflarına ürün yerleştirerek pazar ilk adımını atan Ulukaya’nın asıl hedefi İngiltere’de bir üretim tesisi kurmak. Kurulacak olan tesisin 300 kişiye istihdam sağlayacağı tahmin ediliyor. Chobani markası bugün ABD’de toplam 1.200 kişiye istihdam sağlıyor. Ağustos ayında New York eyaletinin Manhattan kentinde açtığı ilk Chobani yoğurt barı büyük rağbet gören Ulukaya’nın benzer bir projeyi Londra’da da hayata geçirmeyi planladığı ifade ediliyor. 6.5 milyar dolarlık ABD yoğurt pazarında yüzde 25’lik bir paya sahip olan Chobani’nin İngiltere pazarındaki en büyük rakibi Alman. Muller adını taşıyan Alman markası, İngiltere’nin 1.9 milyar sterlinlik yoğurt pazarının yüzde 31’ini elinde tutuyor. Chobani, bu pazardaki 2 numaralı rakibine hiç de yabancı değil. ABD’de Dannon adı altında pazarlanan Fransız Danone, bu pazarda da yüzde 21 paya sahip.
Daikin’den 3.7 milyar dolarlık Amerika açılımı
Dünya klima devi Daikin, 2015 yılı hedefleri çerçevesinde, ABD’nin en büyük 2’nci üreticisi Goodman Global’in tamamını 3.7 milyar dolara satın aldı. 8 Temmuz 2011’de Airfel’i satın alarak Türkiye iklimlendirme sektörünün iddialı bir oyuncuları arasında yerini alan Daikin tarafından yapılan açıklamada, Goodman Global Group Inc.’in satın alınması için Goodman ve onun en büyük paydaşı Hellman&Friedman ile 29 Ağustos 2012 tarihinde anlaşmaya varıldığı belirtildi. Özellikle Kuzey Amerika’da kanallı tip klima alanında önemli bir yere sahip olan Goodman’ın düşük bütçeli ABD üretimi ve 900 dağıtım noktasından oluşan geniş ağıyla güçlü bir finansal performansa sahip olduğu ifade edildi. Daikin Başkanı ve CEO’su Noriyuki Inoue, “Global ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme üreticisi liderliği yolunda Daikin, dünyanın en büyük iklimlendirme pazarı olan Kuzey Amerika’da Goodman ile güçlerini birleştirecek. Daikin ve Goodman Global ürünlerinin farklı bölgelere ulaştırılması açısından çok iyi bir dağıtım ağına sahip olduk” dedi.
Türkiye’den sonra rotasını Suudi Arabistan’a çevirdi
Dünya genelinde 22 otelin işletmesinden sorumlu olan lüks otel zinciri Jumeirah, 2016 yılı hedefleri kapsamında bu rakamı 30’a çıkarmayı planlıyor. Mart 2012’de Türkiye’nin önemli kültür mirasları arasında yer alan Pera Palace Hotel’in işletmesini devralan Dubai merkezli Jumeirah’ın hedef pazarları ise Suudi Arabistan, Hindistan ve Afrika.
Jumeirah Yönetim Kurulu Başkanı Gerard Lawless, “Bugün toplam 22 otel işletiyoruz. Sadece 18 ayda, işletmelerimiz arasına 10-11 otel eklemeyi başardık. önümüzdeki 4 yıl içerisinde işletmesinden sorumlu olduğumuz otel yasısını 30’a taşımayı hedefliyoruz. Hedef pazarlarımız arasında Katar’ın başkenti Doha da bulunuyor” diye konuştu.