Çelik kaleye altın yok!
İstanbul Kuyumcukent’te 1.600 ton kapasiteli dev bir altın saklama merkezinin inşaatı sürüyor. Ancak Merkez Bankası’nın yurt dışında tuttuğu altınları buraya getirme gibi bir planı bulunmuyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Gelişimi Direktörü Erkan Kilimci, Dubai’de katıldığı bir konferansta, “Diğer ülkelerde tutulan altın rezervlerini yurda geri getirilmesi adına üzerimizde bir baskı yok” dedi. Kilimci, “Merkez Bankası altınını İngiltere ve ABD’de tutmanın bir değeri var ve kolay ulaşılabilir” diye konuştu.
İnşaatına başlanan Yenibosna’daki yeni altın rafinerisinin en iyi müşterilerinden birinin de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası olması planlanıyordu. Türkiye’de yastık altıyla beraber 4 bin 500 ton altın rezervi olduğu tahmin edilirken, Merkez Bankası’nın elinde de 20 milyar dolarlık altın bulunuyor.
Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırım ve İnşaat Şirketi (KUYAŞ) ile Borsa İstanbul (BİST) arasında bir borsa binası yapımı için geçen sene bir sözleşme imzalanmıştı. Kale gibi korunaklı bu özel binada sadece Türkiye’nin değil yakın coğrafyanın da altın merkezi olma hedefi konulmuştu. Dönemin BİST Başkanı İbrahim Turhan inşa edilen çelikten kale ile Merkez Bankası’nın başka ülkelerde tuttuğu rezervlerin bir bölümünü de Türkiye’ye çekmeyi hedeflediklerini söylemişti.
Komisyonu düşük
Ancak kurulacak merkezde sadece Merkez Bankası rezervleri değil, diğer yatırımcılara ait altınların da saklanması planlanıyor. Kuyumcukent’in düşük işlem ve saklama ücretleri ile cazip hale getirilmesi planlanıyor.