Şampiy10
Magazin
Gündem

Büyümeye devam

Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi, ilk çeyrekte % 4.7 arttı. Güçlü iç talep, AB’ye ihracatın artması, çarkların hızlı dönmesini sağladı. Ekonomistler, “Büyüme olumlu sinyaller veriyor” dedi

ABONE OL
Vatan Haber

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi, ilk çeyrekte beklentileri aştı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, Mart’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.9 arttı, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya göre yüzde 0.5 azaldı.

TÜİK’in verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki döneme göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 1.5 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4.7 artış gösterdi. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, Mart ayında 133.2 değerine ulaştı. Şubat’ta 120.1 olarak hesaplanan endeks, geçen yılın aynı döneminde 127.2 seviyesinde bulunuyordu.

İmalatta artış yaşandı

Takvim etkisinden arındırılmış veride alt sektörler incelendiğinde, Mart’ta madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3.8 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3.4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2.6 arttı.

Arındırılmamış veride alt sektörlerde aramalı imalatı yüzde 4.6, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 1.7, dayanıksız tüketim malı imalatının yüzde 5.8, enerjide yüzde 1.5, sermaye malı imalatında yüzde 6.8, imalat sanayinde yüzde 5.6 artış kaydedilirken, madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 3.7 azaldı.

Finansbank ekonomisti Deniz Çiçek, “İlk çeyrekte iç talebin yine güçlü kalmasını, dışarıda AB’ye ihracatın toparlanma göstermesini sanayi üretimindeki artışta başlıca etmenler olarak sayabiliriz. Geçen yıldan itibaren yakın zamana kadar düşen petrol fiyatlarının da talebi desteklemesinin yanında üretim maliyetlerini düşürerek üretime katkı yaptı” dedi

Dirençli büyüme

Çiçek, şöyle devam etti: “İlk çeyrekte arındırılmamış veride yüzde 5.6, takvimden arındırıldığında yine yüzde 4.7 gibi iyi bir büyüme oranı görüldü. Bu, geçen yıldan beri devam eden dirençli büyüme trendiyle tutarlı bir sonuç. Sanayi üretiminin GSYH büyümesi açısından olumlu sinyal verdiğini söyleyebiliriz.”

Dayanıklı mal siparişi arttı

Odeabank’ın notunda sermaye malları üretimindeki yüksek artış ve dayanıklı mal siparişlerinin görece güçlü kalmasının dış talebin desteğini teyit ettiği belirtilerek, “Böylece sanayi sektörü üretimi ilk çeyrekte bir önceki döneme göre yüzde 1.5, yıllık bazda yüzde 4.7 büyüme kaydetti. İlk çeyrekte iç talepteki yavaşlama güçlü dış talep ile dengelenirken ekonomik aktivitedeki ılımlı patikanın genel itibarıyla korunduğunu düşünüyoruz. 2016’da büyümenin yüzde 3.6 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” denildi.

Riskler azalıyor

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayi üretiminin ilk çeyrekte takvim etkilerinden arındırılmış rakamlarla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.7 arttığını kaydederek, “Türkiye 2015’in son çeyreğinde görülen hızlı büyümesini, bu yılın ilk çeyreğine de taşıdı” ifadesini kullandı. Işık, yılın ikinci çeyreğinden itibaren AB pazarlarının büyüme hızının, Türkiye’nin ihracat performansını, dolayısıyla da sanayi üretimini artıracağına dikkati çekti. Bakan Işık, “Türkiye, bir yandan sanayi eliyle büyürken bir yandan da risk unsurlarını azaltıyor, büyümenin kalitesini artırıyor” diye konuştu.

Diğer Haberler

  1. Antalya'da su basan yerlerde temizlik ve tahliye çalışması: Muz seralarında çürüme tehlikesi
  2. Toplu ulaşımda yeni dönem! Taksi, dolmuş ve otobüslerde zorunlu olacak
  3. Fenomenlerin yasa dışı haksız kazançları mercek altında
  4. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  5. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  6. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  7. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  8. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  9. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  10. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.