Borsada film çabuk koptu
Sedat Akdemir'in de büyük ortakları arasında yer aldığı AFM Film, 13 Ekim'de 14 bin 500 liradan halka arz edildi. Pazartesi borsada işlem görmeye başlayan AFM hisseleri 48 saat içinde yüzde 20.7 değer kaybetti
Borsada son dönemde halka açıldıktan sonra hızla değer kaybeden hisseler kervanının son üyesi AFM Sinemaları oldu. İMKB'de işlem görmeye başladığı ilk gün taban fiyata çekilen hisseler dün de bir ara 10 bin 800 liraya kadar geriledikten sonra günü yüzde 3.36'lık kayıpla 11 bin 500 liradan kapadı. İki gün içinde en çok alımı yapan kurumun halka arzı da gerçekleştiren TSKB olduğu, satışların ise ağırlıklı olarak TEB'den geldiği belirlendi. TSKB net 91 bin 500 lot alış yaparken, TEB ise 88 bin lot satış yaptı.
Halka arz fiyatına göre bir sinema salonunun değeri 952 milyar lira (635 bin dolar) olarak hesaplanırken, dün bu değer 755 milyar liraya düştü. Halka arzda 4 bin 125 dolardan satılan bir sinema koltuğunun fiyatı işe 3 bin 275 dolara indi.
AFM Filmcilik'in 5 trilyon 125 milyar liralık sermayesinin yüzde 35.01'i halka 14 bin 500 liradan satılmış, şirket ortakları bu arzdan 26 trilyon lira gelir elde etmişti. Küçük yatırımcının aldığı hisselerin dünkü değeri 5.3 trilyon liraya yakın azalmış oldu.
'Sedat abi' borsa yasaklısı çıktı
Oğullarıyla birlikte AFM'nin en büyük ortağı olan ekranların "Sedat abisi", Sedat Akdemir aslında borsaya çok da yabancı bir isim değil. SPK, 1998 yılında Gübre Fabrikaları'nda yaptığı işlemler nedeniyle 2001 yılında Sedat ve Berent Akdemir hakkında suç duyurusu yapıp borsada işlem yasağı getirmişti. Daha sonra Danıştay söz konusu kararı bozdu. Olay AFM Filmcilik halka açılırken, halka arz sirkülerinde yatırımcılara dipnot olarak hatırlatıldı.
Sedat Bey'in oğlu ve AFM'nin Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Akdemir ise konuyla ilgili olarak "Babam bu olaydan sonra borsaya tövbe etti" diyor.
Temelleri 1965'te kurulan Beyoğlu'ndaki Fitaş sinemalarıyla atılan AFM sinema zincirinin yerli büyük ortakları arasında Sedat Akdemir, oğulları Adnan ve Berent Akdemir (halka arzdan önce toplam yüzde 44.34) ile Yalçın Selgur bulunuyor. Ayrıca Galatasaray'ın eski ortağı AIG ve HBK adlı bir fon da AFM'nin yabana ortakları arasında yer alıyor.
Akdemir: G.O.R.A vizyona bir girsin gelirimiz artar
AFM hisseleri borsada taban yaparken şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Akdemirle konuştuk. Dünyada bir sinema salonunun 750 bin ile 1 milyon dolar arasında fiyatla alıcı bulduğunu iddia eden Akdemir, "Şimdi borsanın gerçeklerini daha iyi anlıyorum. Çok duygusal bakmamak lazım" dedi. Rekorlar kırmasını beklediği GORA filminin AFM'nin gelirlerini artıracağını belirten Akdemir VATAN'ın sorularını yanıtladı.
* Hisseleriniz taban oldu. Yatırımcılar hayal kırıklığına uğruyor... Şirketin patronu olarak siz ne düşünüyorsunuz?
Bu konuda aslında beni uyarmışlardı; "Şirketin ne olduğuyla borsadaki fiyatın çok alakası yok" demişlerdi. Ben de "Olur mu öyle şey" demiştim. Ama şimdi çok daha iyi anlıyorum. Gerçekten borsanın ne zaman artıp, ne zaman düşeceği belli değil.
Çok fazla duygusal bakmamak lazım diye duydum. İnşallah önümüzdeki dönemde başarılı sonuçları açıkladıkça yukarıya da gider ve yeni ortaklarımız para kazanır.
Hisse senedi alıp satmışlığım yok
* Pahalı mı sattınız peki hisseyi?
Dünyadaki rakamlara göre değil. Türkiye'de ise kıyaslanacak bir değer yok. Matematiksel yöntemlerle yapılan hesaplara göre şirketin değeri 60-70 milyon dolar ediyordu, biz 49 milyon dolara halka açtık.
* Hisse alıp satıyor musunuz?
Hayır. Ben fonlara yatırım yapan bir yatırımcıyım.
Müdürü gözünü ayırmıyor
VATAN'ın notu: Adnan Akdemir borsa olayına çok yabancı bir görüntü verse de yakın kaynaklar borsa ile çok içiçe olduğunu ileri sürüyorlar. Bu arada AFM Filmdlik'in Genel Müdürü Haluk Aras'ın da her gün tüm mesaisini borsa seansına ayırdığı iddia ediliyor. Adnan Akdemir'in ise halka arzdan önce borsanın çok ünlü bir oyuncusunun kapısını çaldığı, hisselerle ilgili görüş alışverişinde bulunduğu ileri sürülüyor.