Şampiy10
Magazin
Gündem

Borsa 3 milyar dolara ‘büyük’ görecek

ÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Başkanı Ünlü, önümüzdeki 4-5 ayda piyasaların 3 milyar dolarlık halka arza sahne olacağını açıkladı. BİST Başkanı Himmet Karadağ, küçük işletmelerin halka arzlarda başarısız kaldığını daha büyük montanlı arzlara ihtiyaç olduğunu söylemişti

ABONE OL
Emre Eser / Ekonomi

Türkiye’de yabancıların en büyük işlemlerine danışmanlık ve aracılık eden ÜNLÜ & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, “Geçen sene yatırımcı piyasalarda çok fazla hareket imkanı bulamamıştı. Piyasalarda bekle gör politikası hakimdi. 2018 yılı, uzun bir aradan sonra seçim olmayan bir yıl olacak. İlk 5 ayda bizi çok büyük alım satımlar bekliyor. Yeni yatırım girişleri yaşanacak. Ayrıca Mayıs’a kadar toplam 3 milyar dolarlık ikincil arz ve halka arz gerçekleşecek” dedi. Finans dünyasındaki son gelişmeleri VATAN’a değerlendiren Ünlü, “Yakın dönemde geride bıraktığımız çok sayıdaki seçim ve krizin yabancı yatırımcının davranışlarını değiştirdi. Kısa dönem yatırımların yerini uzun dönem yatırımlar aldı. Bu karmaşık dönemin etkileri yeni yeni atlatıldı ve piyasalarda ciddi bir hareketlenme başladı” ifadelerini kullandı.

Değişim bölgesel oldu

Türkiye’deki yatırım ortamının yabancılar için hâlâ çekici olduğunu, en büyük krizlerde bile yatırımların sürdüğünü ve 2004-2012 arası ülkeye orta vadeli finansal yatırımcıların geldiğini aktaran Ünlü, “4 yıldır bu yatırımcılar gelmiyor. İlk defa bu yıl geri döndüler ama jeopolitik riskler yüzünden bu fonların yerini stratejik yatırımcılar aldı. Bunların 10 yıllık fon süreleri, 5 yıl yatırım süreleri var. 2018’de ne olacağını bilmek istiyorlar. Onların yerine uzun yatırım süreleri olan fonlar geldi. Türkiye’nin 10-20 yıllık yatırımlarında bir değişim olmadı. Değişim bölgesel. Asyalı yatırımcıların payı yüzde 5’ten yüzde 20’nin üzerine çıktı” dedi.

2018 yılı daha enerjik olacak

90’lı yıllarda Türkiye’ye 450 milyon dolarlık yatırım geldiğini hatırlatan Mahmut Ünlü: “50 milyon dolarlık işlem yapınca toplam yatırımın yüzde 30’una aracılık ediyorduk. Şimdi yüzde azaldı ama işlemler büyüdü. Bu yılki 5.2 milyar dolarlık işlemin 1.6 milyar doları bizim elimizden geçti. Yıl bitmeden çok büyük 3 işleme daha aracılık edeceğiz. Son olarak Peak Games satışına aracılık ettik. Artık teknoloji de yeni ilgi alanlarımızdan. Bu konuda yakın zamanda önemli gelişmeler bekliyoruz. 2018 için şimdiden hareketlilik başladı. 2016’da portföy tarafından önemli girişler oldu. Hem sabit getiri tarafında hem hisse senedinde. 2018 daha enerjili bir yıl olacak.

Kârı gören geri döndü

Borsa yüzde 40 pirim yaptı. Bunun sebebi bizden bağımsız olarak Fed politikaları sonucu gelişmekte olan piyasalara ilginin artması. Yüksek getiri beklentisi olan fonlar bizim gibi piyasalara yöneldi. Biz

2-3 senedir çok geride kalmıştık. Yüzde 40 pirimi gören yatırımcılar “Burada biz ne kaçırıyoruz?” diyerek hızlı şekilde giriş yaptı. Bunun sonraki adımı olarak plasmanlar ve halka arzlar başlayacak. Bu sene 2 milyar doların üzerinde arz oldu. Önümüzdeki 5 ayda 3 milyar doların üzerinde halka arz ve ikincil arz olacak.

200 milyon dolar şartı

Borsadaki pirimlenmeden küçük şirketler önümüzdeki dönemde de faydalanamayacak. 200 milyon doların altında arz planlayanlar borsaya açılmasın. Piyasanın yüzde 65’i yabancı kurumsal yatırımcı fonlarında. Yabancı kurumsallara da büyük boyutlu şirketler hitap ediyor. 10-15 milyar dolarlık fonlar 10 milyon dolar için enerji harcamak istemiyor.

Beklenti yakınlaşmalı

Enflasyonun yüzde 12 olduğu ortamda faizin yüzde 14 olması reel faizin yüzde 1.5 olması demektir. Bu yüksek bir oran değil. Hükümetin beklentisi enflasyonun tek haneye ineceği yönünde. Piyasanın da beklentisinin aynı seviyeye inmesi gerekiyor. O zaman yüzde 14 faiz yüksek olarak algılanabilir. Merkez’in beklentileri ile piyasanın beklentileri ne kadar birbirine yaklaşırsa o kadar iyi olur.

İstikrar olsa 20 milyar dolar yatırım gelirdi

Piyasaların genel işleyiş olarak geçen seneye göre daha iyi konumlandığını ifade eden Mahmut Ünlü, Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırım tutarının bu yıl da geçen yıl gibi 12 milyar dolar seviyesinde kalacağını dile getirdi. Ünlü, “Şirket alım satımlarında işler daha farklı. Geçen sene 7.7 milyon dolarlık işlem gerçekleşti. Bu yıl 10 milyar dolar civarında olacak. Şimdiye kadar piyasada kaydedilen işlem tutarı 5.3 milyar dolar. Son çeyrekteki işlemlerin ayrıntıları açıklanınca son rakamlar daha net ortaya çıkacak. Geçen seneki 7.7 milyar dolarlık işlemin 5.5 milyar doları finans sektöründeydi. Şimdiye kadar gerçekleşen 5.3 milyar doların 900 milyon doları finans sektörüne. Yani reel sektördeki alım satım işlemleri 2.2 milyar dolardan 4.4 milyar dolara çıktı. Eğer gerekli istikrar algısı sağlansaydı doğrudan yatırım tutarı 20 milyar dolar olurdu. Bu yatırım tutarları yabancının tedirgin hali” şeklinde konuştu.

Yatırım bankası

Önümüzdeki haftalarda bir yatırım bankası için BDDK’ya başvuru yapacağız. Bu konuda işlemlerin 12 ay içerisinde tamamlanmasını istiyoruz. Yatırım bankamızla bölgede bu alanda öne çıkacağız. Mısır’a, Pakistan’a ofis açacağız. Oralara yatırım çekerek pazarların gücünden faydalanacağız.

Türkiye’ye yabancı sermaye girişi

2012 13.6 milyar $

2013 12.9 milyar $

2014 12.8 milyar $

2015 17.6 milyar $

2016 12.3 milyar $

2017 12.5 milyar $*

(*Beklenti)

Diğer Haberler

  1. SPK'dan 49 internet sitesine kapatma talebi
  2. Bakan Şimşek'ten "Vergi borçları siliniyor" iddiasına yanıt
  3. Haluk Bayraktar güzel haberi Hırvatistan'da açıkladı: Tarihi bir gün daha yaşıyoruz
  4. Merkez Bankası rezervleri açıklandı
  5. Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
  6. Rekabet Kurulu'ndan Mastercard ve Visa'ya soruşturma
  7. Bitcoin ilk kez bu fiyatın üstüne çıktı!
  8. Altın stabil duruşuna devam ediyor! Yatırımcı bekleme moduna geçti
  9. İstanbul ve İzmir'de suya zam! İşte yeni tarifeler
  10. Döner, iskender ve hamburger ürünlerine gramaj zorunluluğu getirildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.