Bize 1 kilo altın verin
‘Altın tahvili’ne karşı çıkan İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, “Bankaların isteği ile altın tahvilini çıkardığınız zaman 45 bin esnafı mağdur edersiniz. Esnafa 50 bin lira verildiği gibi kuyumcuya da birer kilo altın verilsin. Altın olarak ödeyelim. Bizde iş sahası açalım” dedi
Bireysel tasarrufu arttırmak için sürdürülen girişimler kapsamında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak amacıyla ‘altın tahvili’ ve ‘altına dayalı kira sertifikası’ olmak üzere 2 yeni güvenli yatırım aracını finansal sisteme katacaklarını açıklamıştı. Finansal sisteme derinlik kazandırması beklenen yatırım araçlarının, vatandaşların yastık altı denilen altın birikimine ilave getiri sağlaması hedeflendi. Hükümetin altın yatırımı ile ilgili attığı bu adım kuyumcu esnafında rahatsızlığa neden oldu.
Kuyumcu gibi olamazlar
İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, yapılacak düzenlemeyi eleştirerek, sistemin kuyumcu esnafına zarar vereceğini, bankalara yarar sağlayacağını söyledi. Halkın evinde tuttuğu altın birikimini sisteme dahil etmek üzere atılan, ‘altın tahvili’ ve ‘altına dayalı kira sertifikası’ adımının faydasız olduğunu savunan Baransel, bunu bankacıların istediğini ileri sürdü. Kuyumculuk kanunu çıkartılması için çalıştıklarını, ancak henüz sonuç alamadıklarını anlatan Baransel, şöyle konuştu:
İstihdam yaratalım
“Bizim sektör temsilcilerimiz var. Ama kimsenin haberi yok. Türkiye’de kuyumcular teşkilat sorumlusu olarak bundan benim haberim yok. Mesleğin önde gelen şehirlerinin
odaları olmadan İzmir, İstanbul, Ankara, olmadan bu karar nasıl alınır? Teşkilat sorumlusunu çağırmadan bankaların isteği ile bu altın tahvilini çıkardığınız zaman 45 bin esnafı mağdur edersiniz. Atölyeler kapanıyor. ‘Milleti altına döndürün’ deniyor ama devletin kasasında tonlarca altın yatıyor. Esnafa 50 bin lira verildiği gibi kuyumcuya da birer kilo altın verilsin. Altın olarak ödeyelim. Bizde iş sahası açalım, istihdam sağlayalım. Gençlerimize meslek öğretelim.”
‘Müşteri zarara uğruyor’
Kemeraltı’nda kuyumcu olan Süleyman Efe Soysal, “Bankalar alım satım yaparken vatandaşları zor duruma sokuyor. Kuyumcuların alım satım fiyatları bellidir. Nasıl kredide faiz oranları farklıysa altın tahvilinde de farklılıklar var. Müşteri bunun hesabını bilmediği için zarara uğruyor. Kaldı ki bu bizim burada kredi vermeye başlamamıza benziyor.”
Kuyumcu Ali Bayramoğlu da altın hesabını tercih eden müşterilerinin memnuniyetsizlik nedeniyle yeniden yastık altına dönmeye başladığını belirterek, “Bu devlete, bankaya yarayan vatandaşa yaramayan bir atılım. Bunu anlayanlar yastık altına geri dönmeye başladı” dedi.