Biyoteknolojide 30 yıllık fark Gebze’de kapanacak
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Harvardlı hocalarla hayvan küspesinden endüstriyel enzim üretmeyi başardı. Stratejik öneme sahip enzim Gebze’de kurulacak fabrikadan dünyaya ihraç edilecek ve yıllık 300 milyon dolarlık ithalat bitecek. Batı ile 30 yıllık fark kapatılmış olacak.
Dünyanın en büyük teknoloji şirketi Google dev organizasyon yapısına ulaşmadan önce Stanford Üniversitesi öğrencileri Sergey Brin ve Larry Page tarafından California’daki bir garajda doğmuştu. Daha sonra yatırımcı turları ile kendine finansman bulmuş ve bugünkü yapısına kavuşmuştu.
Bundan tam 4 yıl önce Harvard’da elde ettiği bilgi ve birikimle Türkiye’ye gelen girişimci akademisyen Dr. Serdar Uysal da tıpkı Google mühendislerinin ilk günlerindeki gibi Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’nin bodrum katında endüstriyel sektörler için çok büyük öneme sahip olan enzimi üretmeyi başardı. Endistryel enzimler biyoteknolojik ara ürünler olarak tanımlanabilir. Kağıdı yumuşatmak, kot taşlamak ya da ekmeğin mayalanması için gerekli kimyasalların üretilmesinde kullanılıyor ve yüksek maliyetleri var. Enzimler ile bu maliyetler düşerken çevre de kirlenmiyor.
Yatırım turuna çıktı
Serdar Uysal ve ekibi de bugüne kadar yaptığı çalışmalarla bu enzimin prototiplerini bitirdiler ve artık endistriyel üretim için gün sayıyorlar. Kendisini girişimci akademisyen olarak tanımlayan Uysal, bu proje için iki kez yatırım turuna çıkmış ve özel yatırımcılardan 1 milyon dolar yatırım toplamayı başarmış.
Kilogramda 100 $
Uysal, üniversite ve sanayi iş birliği programı kapsamında üniversitesi ile birlikte Gebze’de kurulacak fabrikada enzim üretip dünyaya ihracat yapacak. Fabrikanın kilogram başına ithalatı 100 doları bulacak. Projede hem TUBİTAK hem KOSGEB desteği var.
Şu anda Türkiye’ye bu enzimlerin 4 büyük yabancı sanayi devi tarafından getirildiğini söyleyen Uysal şunları kaydatti: “Bu enzimler birçok sektör için büyük bir maliyet. Biz üniversite olarak kurduğumuz sistemle laboratuvarımızda mikroorganizmaları bir fabrika haline getirdik. Organizmaların içine DNA’dan devre dizayn ettik ve onlara emir verdik. Bu emir çerçevesinde onlar da istediğimiz kalitede enzim üretti. Bu enzimlerden hem değerli kimyasallar hem de farmösik ilaçlar üretilebiliyor. Bunlardan insülün, Hepatit B ve ekmekte kullanılan amilaz toplamda 100 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne sahip. Sonuç olarak hem 30 yıl geriden geldiğimiz ürünleri tersine mühendislik kullanarak üretmeyi başardık hem de 20 yıl sonrasının teknolojik araştırmalarını yapıyoruz.”
300 milyon $’lık ithalat