Şampiy10
Magazin
Gündem

'Biraz daha az kazanın fakiri tahrik etmeyin'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada sermaye çevreleri biraz daha ellerini açarlarsa terörün belinin kırılabileceğini, fakirliğin giderilebileceğini vurgulayarak, “İşverenlere tavsiye ediyorum, biraz az kazanın ve kazandığınızı dar gelirli insanlarla paylaşın. Neden? Fakiri tahrik etmeyelim” dedi.

ABONE OL
Vatan Haber

Dünyanın en gelişmiş ekonomilerine sahip 20 ülkenin liderlerinin katıldığı G20 Liderler Zirvesi, Türkiye’nin ev sahipliğinde Antalya’da başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve öncesi B20 ve L20’nin bazı G20 liderleriyle yapılan “Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve” başlıklı ana oturumunun açılışında yaptığı konuşmada, işverenlere seslenirken, daha az kazanmaları ve paylaşmaları çağrısında bulundu. Erdoğan konuşmasında, asgari ücrette ve ortalama ücretlerde ciddi artışlar kaydettiklerini anlattı.

Ölünce para kalıyor

Erdoğan konuşmasının ardından bazı katılımcıların sorularını yanıtladı. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Sharon Burrow, Türkiye’nin asgari ücreti artırma konusundaki adımlarını takdirle karşıladıklarını, Türk halkına da cömert bir şekilde sığınmacılara destek verdiği için teşekkür ettiklerini bildirdi. Burrow, “Sizin gibi bir lidere ihtiyacımız var. Dünyanın umuda ihtiyacı var Sayın Cumhurbaşkanım” diye konuştu.

Erdoğan, kendisine verilen bilgiye göre, Avrupa’da asgari ücretin 200 euro noktasında olduğunu ifade ederek, “Şu anda Türkiye’de konuşulan ise 1.300, 1.500, hatta daha ileri gidenler de var” dedi. İşveren kalkıp 3 bin lira maaş verdiğinde kimsenin ona ‘Sen niye 3 bin lira maaş veriyorsun’ demeyeceğine işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ne olur? Biraz az kazanmış olur. Ben de işverenlere tavsiye ediyorum, biraz az kazanın ve kazandıklarınızı özellikle dar gelirli olan insanlarla paylaşın. Bunu bir defa başarmamız lazım. Neden? Fakiri tahrik etmeyelim ve paylaşımcı anlayışı hayatımıza egemen kılalım. Buradan bir şeyi özellikle vurgulamak isterim, hepimiz ölüp gidiyoruz, paraları beraber götürüyor muyuz? Paralar beraber gelmiyor, onlar bu dünyada kalıyor, arkada varisler bunu paylaşacak. Gel bunu işçinle paylaş, gök kubbede hoş bir sada bırak.”

Terörün temelinde kıskançlık mı var?

Milletlerarası Ticaret Odası Başkan Yardımcısı (ICC) Sunil Bharti Mittal, işsizlikten ve finansal para akışının KOBİ’lere en çok ihtiyacı olan yerde kesilmesinden yakındı, Dünya Ticaretinin Kolaylaştırılması Anlaşması’na destek istedi.

Mittal’e teşekkür eden Erdoğan, “Acaba dünya sermayesi veya finansal sektör, kıskanç mıdır? Bunun üzerinde düşünmekte fayda var” diyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son terör eylemlerine şöyle bir baktığımız zaman acaba bu terör eylemlerinin temelinde veya sebepleri arasında bu kıskançlığın olması söz konusu mudur? Fakirlik acaba buralara dayanıyor mu? İşsizlik acaba buralara dayanıyor mu? Dünyadaki işsiz gençler, eğer müteşebbis olacaksa acaba finans dünyası bunlara gerekli desteği veriyor mu, verebiliyor mu veya işsiz kadınlara bu noktada finans dünyası acaba gerekli desteği veriyor mu, verebiliyor mu?” Türkiye’de herhangi bir genç veya kadın yatırım yapacaksa devletin onlara destek verdiğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Dünyadaki sermaye çevresi, işveren çevreleri bu noktada biraz daha ellerini açacak olurlarsa öyle zannediyorum ki terörün dünyada belini birlikte kırabiliriz. Aynı zamanda dünyadaki fakirliği birlikte giderme imkanımız olabilir. Bu kıskançlığı ortadan kaldırma şansını yakalayabiliriz.”

60 trilyon dolarlık buluşma

G20 Liderler Zirvesi, Türkiye’nin ev sahipliğinde başladı. Zirve bugün sona erecek. ABD, Japonya, Almanya, Rusya ve Türkiye gibi en gelişmiş ekonomileri temsil eden G20, yaklaşık 60 trilyon dolarlık bir ekonomiyi yönetiyor. GSYH bakımından 17.4 trilyon dolar ile ABD bu alanda ilk sırada yer alıyor. Milli geliri 800 milyar dolar olan Türkiye, 17’nci sırada bulunuyor.

Soluna Obama’yı aldı

Aile fotoğrafında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sol yanında ABD Başkanı Obama, sağında G20 2016 Dönem Başkanı Çin Devlet Başkanı Cinping yer aldı. Aile fotoğrafı için yere ülke bayrakları konulmadı. Onun yerine ülke isimleri yazıldı. Obama, fotoğraf çekimi öncesinde Almanya Başbakanı Merkel ile Brezilya Cumhurbaşkanı Rousseff’i yanaklarından öptü.

Nestle: Kör noktadayız

Nestle’nin CEO’su Paul Bulcke de ticaretin büyümede itici güç olduğunu, bunun da ekonomik ve sosyal kalkınmayı beraberinde getirdiğini kaydetti. Dünya ticaretinin giderek azaldığına işaret eden Bulcke, “Mali krizlerden dolayı pek çok koruyucu tedbir alınmıştır. Bu da ironiyi beraberinde getiriyor. Dünya ticaretinde kör noktaya gelmiş durumdayız” diye konuştu. Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması’nın bugüne kadar 51 ülke tarafından onaylandığına işaret eden Bulcke, “Neden G20 liderleri bu anlamda liderlik göstermiyor, dünyadaki serbest ticareti tesis edemiyorlar?” diye sordu.

En fazla etkileşim burada oldu

Coca Cola Company Başkanı Muhtar Kent, Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması ile dünya ticaretinin 3 trilyon dolar artacağını ve 20 milyonun üzerinde ek istihdam sağlanacağını dile getirdi. Kent, toplantı için de, “En fazla etkileşimin olduğu G20 toplantısı buydu” ifadesini kullandı.

Yatırımları patlatamıyoruz

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, toplantılarda Dünya Bankası, IMF, OECD gibi önemli kuruluşlar ile G20, G7 gibi platformların sürekli yatırımlara vurgu yaptığına dikkati çekerek, “Ama henüz bu yatırımları patlatamıyoruz. Yatırımlar yarının büyümesinin tohumlarıdır. Eğer yatırımı yapamayacak olursak, bunu başaramayacak olursak, büyüyemeyeceğiz” dedi. Gurria, eşitsizliklerin artmasının büyümenin engellerinden biri olduğunu kaydetti.

Krizin maliyeti 60 trilyon dolar

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, finansal istikrar ve düzenlemelerin tutarlılığının, büyümenin ön şartlarından en önemlileri arasında bulunduğunu dile getirerek, “Krizin kümülatif maliyeti 60 trilyon dolar. İstihdamı da katarsak kaybedilen maliyet daha fazla” dedi.

Bu kadarı artık yeter

İspanyol bankası BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez, KOBİ’lere yönelik yeni finansman araçlarının sunulmasının önemine dikkati çekerek, “Bunun yanı sıra tavsiyemiz finansal düzenlemelerin iyileştirilmesi. Krizin başlangıcından bu yana yeni düzenlemeler geldiğini görüyoruz, artık bu noktada biraz durup bakmamız gerekiyor. Bir anlamda aslında büyümeyle finansal makro istikrar arasında bir denge kurmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

Ağlayın diye anlatmıyorum

IMF Direktörü Christine Lagarde, Paris’te yaşanan saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi, şöyle konuştu: “Cuma akşamı Paris’teydim. İzin verirseniz sizlerle oradaki hisleri paylaşmak istiyorum. Olan bitenlerden dolayı öncelikle bir reddediş vardı, sonra panik yaşandı, daha sonra şok, daha sonra korku, daha sonra da derin bir üzüntü yaşandı. Ağlayın diye bunları anlatmıyorum. Söylüyorum çünkü hepimizin bir şeyler yapabileceğini düşünüyorum. Paris’te çalışanlarınız, sevdikleriniz varsa mutlaka mesaj gönderin.“

Diğer Haberler

  1. Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklaması: 2025'te düşmeye devam edecek
  2. Bayraktar TB2 alımı için bir ülke daha anlaşma aşamasında!
  3. Miras ile ilgili mahkemeden flaş karar! Tek kuruş dahi alamadı
  4. Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı: Beklentileri olumlu etkiliyor
  5. Bakan Bayraktar'dan ABD'nin Rus Gazprom'u yaptırımı ile ilgili açıklama: Muafiyet verilmezse hedef Türkiye
  6. Merkez Bankası açıkladı: Enflasyon beklentisi geriledi
  7. Dünya havacılık tarihi ilk adım! Bayraktar TB3 SİHA gemi testlerini başarıyla sürdürüyor
  8. Trump'ın tehdidi altına yaradı
  9. Genel Sağlık Sigortası borcu olanlara müjde! Harekete geçildi, af geliyor
  10. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda rekor!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.